Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 42

En strictly-dog-blogg, december 2012

Till januari 2013!

30 december. Julia har haft eftermiddagsföreställning av Nötknäpparen, så vi kunde tyvärr inte vara med på månadens pudelpromenad. Men Elsie fick följa med Tussi och hennes familj på promenaden och är nu hemma hos dem för att vara moraliskt stöd för Tussi när det börjar smälla imorgon. Tussi gillar nämligen inte fyrverkerier, i likhet med så många andra stackars vovvar.

Emma 9 år firar jullovet hos mormor och morfar och har varit med back stage på Operan. Hon tyckte det var kul att träffa Farbror Blå och alla de andra, och få se hur duktig vår lilla Julia är. Ibland händer det oväntade och skrämmande saker på scenen som får Julia att blir lite rädd, men hon hämtar sig fort igen. Så duktigt - det är ju ingen konst att vara modig om man inte är rädd, eller hur?

Lillan fyller tre år idag. Redan. Och vi har börjat planera hennes bröllop.

27 december. Jodå, det gick faktiskt att hitta en pudel i den här pälshögen! Men det tog tid.

Räkneexempel 1: om man fönar en pudel i 65 minuter och under den tiden kardar pälsen tre gånger per sekund, hur många tag med kardan blir det? (Rätt svar: 11.700 tag, inte konstigt om man blir trött i armen.)

Räkneexempel 2: om man klipper en pudel i två timmar och 20 minuter och under den tiden klipper oavbrutet, hur många saxklipp blir det? På ett ungefär?

Och så har Lillan börjat löpa. Så nu är frågan: para/inte para? Nu eller vänta sju månader till? Hmmm...

26 december. Så var julen, med julkalas i dagarna tre, över för den här gången. Vi tänkte inte bry oss om att slå in några julklappar till pudlarna i år, men vi blev tvungna att slå in var sitt tuggben i julpapper till dem när de gick och snokade under granen och försökte sig på att stjäla andras paket. Traditioner är traditioner, sa pudlarna!

23 december. En riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2013 önskar Lillan & Co alla våra vänner!

18 december. Årets första julklappar har redan kommit: "Pudelklemmer" från våra vänner i Norge - årsboken om Penny och hennes familj. Det är den sjätte boken i ordningen! Plus en CD med Line Maries musik, hon har redan en fantastiskt fin och mogen röst, fast hon är så ung.

17 december. Gullepojken Caesar (Julias kullbror Jonathan) har varit här idag och fått sitt julbad. Vilken superkille han är, jag önskar han var min. Fast Tessan blev väldigt svartsjuk, hon älskar ju att stå på trimbordet och få all uppmärksamhet själv.


Caesar kl 14.00


Caesar kl 17.00

16 december. Hela dagen har tillbringats på "Stora Stockholm" - Svenska Kennelklubbens stora avslutningsutställning på Älvsjömässan. Så många fina pudlar där var och vilken fantastisk rasmonter Pudelklubben hade! Och Matte kom hem med famnen full av hundmat, schampo, hundgodis och annat kul.

Julia har haft Nötknäppar-föreställningar både fredag och lördag, något som hon klarade med den äran - allt kommer hon ihåg från föregående år trots att hon inte fått repetera (vi skulle ju inte vara med i år egentligen, men fick lov att rycka in). Igår kväll var det stor dramatik då dirigenten svimmade mitt under föreställningen och det blev ett långt uppehåll i showen medan man förtvivlat försökte få kontakt med någon annan dirigent, hitta ett musikband osv. Till slut ställde en av medlemmarna av Hovkapellet upp och dirigerade dödsföraktande och med bravur resten av föreställningen! Gissa om han fick ovationer, både från publik och ensemble - maken har väl aldrig skådats!


Applådtack, med inhoppad dirigent
bredvid Petter med Julia i famnen

För Julia blev den långa pausen på scenen bakom fälld ridå ett utmärkt tillfälle att öva; på julfesten är ju alla dansarna på scen och hon njöt för fullt av att springa runt och få klappar av alla. Men sedan blev matte tvungen att gå och hämta nytt godis.

13 december. Grattis lilla Julia, 8 år idag! Och Glad Luciadag på er alla! Om ni inte såg luciakonserten från  Uppsala Domkyrka i morse så får ni inte missa reprisen klockan 18 på TV2 ikväll! Otroligt vackert och musikaliskt, med en vacker mörk Lucia och många ovanliga inslag, till exempel rapsång. Benny Andersson, Helen Sjöholm, Olle Moreaus, Astrid Assefa, Stockholms Chamber Brass, Generation, Domkyrkans körer... Se den!

12 december. Julia och jag har varit på Operan och tittat på när Rhonda dansade i Nötknäpparen. Och oj vad vi är imponerade! Om en hund kan göra något perfekt, så var det vad Rhonda gjorde ikväll. En sådan cool pudel hon är!

Imorgon är det Luciadagen och Julia och hennes brorsor Jimmy och Jonathan-Caesar fyller åtta år. Time flies. Grattis till alla tre!

9 december. Andra söndagen i advent, Tessan och jag har varit i sta´n. Julskyltning och packat med folk överallt! Vi gick från Östermalmstorg via NK och Drottninggatan upp till slottet, där vi såg på vaktombytet och lyssnade på militära signaler. När det kom till taptot sjöng Tessan med för full hals... Hon blev fotograferad av många turister.

Sedan promenerade vi till Stortorgets julmarknad, en tradition för mig sedan barndomen. Måste säga att jag saknar alla fulla tomtar lite grann, de var faktiskt roliga - och de där trumpeterna de sålde till barnen!


På Riksbron

Slottet

Stortorget
Tessan har inga problem varken med T-banan, folksamligar eller trafiken, men om det kommer en stor hund emot henne på gatan går hon upp i varv. Speciellt om den är svart.
8 december. Soligt och lagom kallt och massor av snö - underbart vinterväder! Vår adventsgran ser ut som en ballerina med vit tyllkjol under all snön och trädgårdsmöblerna som står kvar på köksterrassen för ett glas varmt vin ute under vackra vinterdagar har förvandlats till ett lustigt stilleben.

Stackars lilla Julia har drabbats av oförklarlig tandlossning - friska vita tänder utan skador eller tandsten blir inflammerade och måste plockas bort; igår blev hon av med tre tänder. Veterinären begriper lika lite som vi vad det beror på - kanske borrelian som hon hade i somras? Men Julia är lika glad för det. Hon får försöka låta bli att le bara, så syns det inte. Och godiset räcker ju längre när man har svårt att tugga.

6 december. Det har kommit massor av snö igen, igår var det snöstorm och inne i sta´n har det som vanligt varit kaos i trafiken. Inte så underligt kanske i en stor stad med massor av folk! Men här ute på landet är det bara mysigt, i alla fall om man slipper skotta...

Matte har varit på Operan två dagar i rad och tittat på genrep av Nötknäpparen med två nya pudlar i rollen som Lille Prick. Ingen av de två herrarna tyckte det var så jättekul på scenen (ett understatement!) så det är möjligt att Julia får rycka in trots att vi sagt ifrån oss i år. Men först ska Julia få gå till tandläkaren för att dra ut en tand som krånglar.

2 december. Vi har firat advent tillsammans med barn och barnbarn och bland annat varit ute på en härlig långpromenad i sol och snö.

 

Sedan blev det glöggparty hos Stall Malmborg på Täby galopp. Vår finaste Sigge har flyttat och fått en alldeles egen matte - härligt för honom och tråkigt för oss som kommer att sakna honom så mycket - men stallet är ju ändå fullt av fina hästar och det är alltid lika roligt att komma dit och hälsa på.


Sigge

Nu ligger Tessan utslagen på golvet efter en rolig helg, effektfulllt (eller hur?) inlindad i resterna av sin älskade babykorg. Hon är för tokig!

1 december. Det har kommit mera snö och idag är det så kallt - 5 minusgrader - att vovvarna inte behöver sina overaller. De behövs ju allra bäst när det är runt nollgradigt och kramsnön fastnar i pälsen så de till slut får svårt att röra sig. Isen håller på att lägga sig på Rösjön och det är så otroligt vackert ute, med blå och rosa färgtoner.

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23