Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 39

En strictly-dog-blogg, september 2012

Oktober - ny månad, ny blogg!

30 september. Valparna i K-kullen fyller sju år. Grattisvoff till Kanel på Åland och till Kardemumma och Krusmynta som bägge bor i Täby! Usch vad fort tiden går, jag minns som igår min ångest när Kanel flyttade så långt bort.

En, som vanligt, väldigt trevlig pudelpromenad blev det idag med fint höstväder och massor av nya vänner - det är så roligt när det kommer nya promenörer! Vi gick över berget och ner till grillstugan vid sjön och somliga hann med att plocka en massa trattkantareller under vägen. Tack alla ni som kom och gjorde dagen så fin!

Sedan åkte Ann-Christin och jag till Täby Galopp och hälsade på världens finaste Sigge.

29 september. Lillan skäller uppfordrande nerifrån köket. "Voff! Voff!" Hon har släpat ner sin älskade flodhäst och nu vill hon ha hjälp att få med honom uppför trappan - ner gick ju bra, men upp var värre. Och då ropar man på hjälp. Man får inte vara dum!

26 september. Vovvarna har haft en supertrist dag idag eftersom det har regnat precis hela dagen, så det blev bara en kort koppelpromenad med regnkläder på. Dessutom åkte matte ifrån dem i hela två timmar för att heja på rikshästen Afaal, som mycket riktigt vann sitt lopp med två längder på Täby Galopp. Matte satsade 50 kronor vinnare och fick tillbaka 125. Inte illa!


Foto: Stefan Olsson

Se hur Afaal får en klapp på halsen av sin ryttare Espen Ski strax före målgång. Sånt gillar vi!

Sen blev det champagne för alla andelsägarna. Och matte hade turen att vinna segerbuketten, tack Affe!

24 september. Elsie, som vanligtvis är en riktig liten solstråle, går omkring och surar och blänger för att hon måste ha tratt. Hon har lagt beslag på den bästa korgen i köket och ligger där och morrar åt alla som kommer nära. Och inte blev det bättre när vovvarna fick varsitt tuggben; "man kan ju inte äta tuggben när man inte kan hålla i det med tassarna" sa hon. Så jag veknade och tog av tratten, bara för en liten stund. Och VIPS hade hon snyggt och prydligt knutit upp och plockat bort ett av sina stygn.

Man kan inte lita på någon hund när det gäller stygn. Det borde jag veta vid det här laget!

22 september. Binas valpar i F-kullen fyller tio år idag. Det skulle vi fira med en lång utflykt och champagnelunch i det gröna tillsammans med Flox ("Pompe") och hans matte, men regnet bara öser ner, så det blir födelsedagsmiddag här hemma i stället.


Pompe åtta veckor

20 september. Idag grattar vi Mollys valpar, som fyller fyra år idag! Så fina barn de är alla tre, Rhonda, Rocky och Robin! Och på lördag fyller F-kullen 10 år, det ska vi fira!

Stackars Elsie går omkring med strut på huvudet, eftersom hon varit hos veterinären och fått en juvertumör borttagen. Samtidigt tog Bosse bort tre små fettknölar, lite tandsten, två trasiga tänder och en hel massa öronhår. Manikyr ingick också i priset, lite över 7.000 kronor.

Julias kullbror Jonathan ("Caesar") har varit här idag och fått en helt ny look. Han är verkligen en superfin liten pudel, synd att han aldrig varit utställd. En given champion! Och dessutom världens gulligaste.


Caesar före

Caesar efter
visst är han fin?

16 september. Svenska Kennelklubben har firat Hundens Dag i Kungsträdgården idag och Pudelklubben representerades på stora scenen av tio pudlar i alla storlekar och olika färger. Pudlarna var klart den numerärt största rasen - kul att visa vilken sammanhållning pudelfolket har. Och om jag tyckte att det var många fotografer igår på Drottningholm, så var det ingenting emot idag! Sex storpudlar i fantastiska färger drog verkligen uppmärksamheten till sig, och många ville också plåta och klappa Lillan, som ju var minst av alla. Vi kände oss som riktiga kändisar med alla fotografer!


Bakom scenen

Fotografering
15 september. Idag blev det promenad på "Hundöarna" vid Drottningholms Slott med vovvarna. Det var en väldigt nyttig övning för Tessan som nog aldrig har sett så många hundar av alla de slag förut (det har nog inte jag heller, för den delen) och till slut orkade hon inte hålla på och stormskälla längre. Men alla hundar vi mötte var sociala och lekfulla och vovvarna hade väldigt roligt. Till slut trillade Tessan i dammen och hade fullt sjå med att kravla sig upp igen. Sedan gick vi och fikade på Slottscaféet.

Jag vet inte hur många japaner som ville fotografera sig tillsammans med pudlarna - man kanske skulle starta en business?

Julia den rackarn hittade härligt geggigt fågelbajs att rulla sig i, så när vi kom hem blev det badkaret för henne. Men det är klart, hon hade ju inte badat sedan i förrgår. Och vad kan väl vara roligare sysselsättning en lördagkväll än att bada en pudel?

13 september. Det är brittsommar - härom kvällen var det 17 grader ute när klockan var 11 på kvällen! Idag var det lite kyligare, med föraning om höst i luften, och vi gick en lång härlig skogspromenad över berget och ner till Rösjöns norra ände. Vi plockade blåbär både vovvarna och jag (de är väldigt duktiga på att plocka) och jag hittade massor av rynkad tofsskivling.

Om man kan älska en sjö är det nog det jag gör med "min" rösjö. Där är alltid lika vackert, sommar som vinter, morgon och kväll och i alla väder. Men kanske ändå allra bäst en klar brittsommardag som idag.

10 september. Vi är hemma igen, efter en helg hos barnen på gården i vackra Siljansnäs.

Utsikten mot Byviken
Vi passade också på att turista i trakten, till Leksand och Axels Munthes Hildasholm.

Elsa och Elsie

Emma och Tessan
Elsa och Emma har sysselsatt hundarma med diverse aktiviteter, bland annat agility (eller var det hästhoppning?) på gårdsplanen. Mycket uppskattat, inte minst av Bina, som trots sina nästan 16 år är lika hoppglad som någonsin. Hon är helt otrolig!
På kvällarna blev det gos i sofforna, med katter och hundar.

Elsa och Nick

Emma och Tessan
6 september. Är det sensommar eller förhöst?


Alla sex!

5 september. Nu vet vi varför Julia har ont i kroppen. Hon har fått borrelia. Synd att inte blodprovet togs före alla andra dyra undersökningar.

3 september. Höstmånaden är här, idag med sol och värme. Helgen har varit turbulent, minst sagt. Efter en trevlig eftermiddag och kväll hos vänner ute på Färingsö hade vi plöstligt bara fem hundar inne i huset, inte sex. Bina var borta. Klockan var halv nio på kvällen.

Idogt letande tog vid. Och förstås anmälan till polisen. Vi gick med ficklampa i månens sken och gjorde besök i alla hus där det lyste ända till klockan två på natten. Som tur var regnade det inte, månen sken och det var inte kallt. Ett hemskt ljud hördes i natten, men det var två grävlingar som parade sig sa någon, inte Bina som blev ihjälbiten. En hund ylade tyckte jag, men det var grannens tupp som gol, redan fyra på morgonen.

Någon sömn blev det ju inte och klockan sex var vi igång igen och letade, körde med två bilar runt i nejden och letade, även i dikena. Satte upp lappar på Konsum och grillkiosken och stannade alla bilar och frågade om någon sett henne. Ingen Bina. Många hemska syner kommer upp i huvudet. Trodde aldrig jag skulle få se min hund igen.

Till slut gav vi upp, sedan en granne lovat att ta över, och åkte hemåt för att återkomma senare på eftermiddagen och fortsätta. När vi kommit till Solna ringde polisen - en dam hade ringt och anmält att hon hittat en brun pudel på Färingsö klockan 11 på kvällen. "Men det kanske inte är er hund" sa polisen (hur många bruna mellanpudlar springer bort på Färingsö samma lördagskväll?), som hade så svårt att komma till sak att jag till slut skrek i telefon: "Är hon död?". Men hon var omhändertagen och fanns på Södermalm i Stockholm.

Gissa om det var två lyckliga hundägare som åkte direkt dit och hämtade en lite trött men glad vovve. Stort tack till Janina och Steve!

Bra jobbat även av polisen, som hade kontakt mellan Västerortspolisen och Stockholmspolisen och så snabbt såg till att ringa mig! Tack för det!

Så nu kan vovvarna få sitt kvällsgodis i köket och slappa i TV-soffan igen, alla sex. Bina på sin vanliga plats vid mattes fötter.

Även om detta ska vara en "stricly-dog-blogg" kan jag inte låta bli att visa ett par nostalgiska foton, som jag hittade härom dagen när det regnade som värst och vi fördrev tiden i gamla fotoalbum. Det är inte alls så värst länge sedan, bara sisådär 40-50 år...

Yasmine, Annika, Helene
1965

Helene 1970

Tomas 1979

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23