Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 38

En strictly-dog-blogg, augusti 2012

Till nästa blogg!

30 augusti. Nelly är hos oss nu eftersom hennes familj är i London på Paralympics där hennes "Lillhusse" tävlar i goal ball. Det är så roligt att ha henne, hon är en sådan trevlig liten pudeldam.

Vovvarna har fått varsitt märgben idag att mumsa på ute i trädgården. När vi samlade ihop benen efter en timme (inte bra att äta för mycket märg!) saknades ett. En besiktning av vovvarna visade vem som var boven - Julia var jordig om nosen efter att ha grävt ner sitt ben någonstans för att spara till senare. Och inte ville hon visa var det låg, förstås.

Efter en stund kom Tessan in med frön i håret och jord på nosen; hon hade hittat Julias ben och grävt ner det på ett nytt ställe. Inte heller hon ville visa Matte var det låg. Men senare på kvällen smög Tessan omkring och såg väldigt skyldig ut och där låg ett äckligt jordigt ben inne i en av hundkorgarna, hon kunde förstås inte låta bli att hämta in det. Så nu ligger det sex äckliga märgben i vårt kylskåp, att festa vidare på imorgon!


Näää - ska jag bada NU IGEN?


Hurra, jag överlevde!

27 augusti. Finns det någon svart mellan- eller dvärgpudel som vill vara med och dansa på Operan i jul? Vi söker en tredje man. Ring mig!

26 augusti. Pudelpromenad i regn. Idag kom bara de allra tuffaste - järngänget! Men det var i alla fall ett 20-tal hundar, och två nya kompisar. På fikarasten var det faktiskt uppehållsväder, men vi var alla väldigt blöta när vi kom tillbaka till bilarna. Och att få vovvarna torra och fria från alla gröna klistriga frön sedan vi kommit hem tog två timmar. Men det var det värt, det är så härligt att träffa alla glada pudelkompisar!

23 augusti. Vi har varit ett par härliga dagar på Ekön i Gryts skärgård.

Första kvällen var det mulet och nästan höstlikt, men sedan kom solen och med den sommarens första bad! Så efterlängtat och så underbart!

Vi firade i solen på klippan med varsitt glas rosa bubbel - skål för sommaren, än finns den kvar!
Julia har fått ont i nacken (kanske för att hon ryckte i kopplet när vi mötte en stor svart hund) så nu är vi hemma igen för att gå till veterinären med henne i morgon.

19 augusti. Sara har hjälpt mig att bada Tessan idag, så nu är alla fem rena och fina igen. Det tar en hel timme att föna Tessans tjocka päls torr, och under tiden brukar hon somna på klippbordet. Hon tycker det är så skönt. Eller kanske tråkigt?

Julia har fått en superkort sommarfrilla och känner sig som en valp i den. Det badas och klipps en hel del här, kan man säga men jag älskar när vovvarna doftar gott och känns så där mjuka och fluffiga, så de badas minst varannan vecka.

Lillan har varit på filminspelning idag och imponerade stort, jag trodde verkligen inte att hon skulle vara så duktig! Ibland blir man förvånad, men hon är verkligen tuff och rolig när hon bara vill! Det var ingen särskilt avancerad roll: hon skulle sitta på en pall i ett vitt rum och få en vindmaskin riktad på sig så pälsen och öronen flög. Hon höll på att blåsa bort, men hon satt bara där och såg självsäker och söt ut.

Vi hade med både Tessan och Julia för säkerhets skull ifall Lillan skulle bli blyg och vägra, men de fick nöja sig med att titta på.

Nu känner sig Lillan väldigt nöjd med sig själv, det märks!

17 augusti. Vår rikshäst Affe (Afaal) har flyttat in till Täby Galopp och vi har varit och hälsat på honom. Han är en så social och snäll häst och tyckte hundarna var väldigt intressanta. Tur att vovvarna är hästvana! Tack Roy för att du alltid tar dig tid!

Efter en tupplur i hammocken i ömsom hällregn, ömsom sol...

... fick vi fint besök: Peppar kom med sin husse och matte. Alltid lika fint friserad (Peppar alltså - ja de andra också) Vovvarna fick en fin dalahäst. Men den behåller jag nog själv, Elsie äter ju sönder alla mjukisar.

16 augusti. Elsie har blivit friserad i skuggan av ett äppelträd - skönt att kunna stå ute och klippa i stället för inne i duschrummet en sådan här underbar sommardag. Hon blev kortklippt, rakad med 7:ans skär på kroppen, och doftar ljuvligt av Parmas schampo och balsam. Så härligt det är med nyfriserade pudlar.

14 augusti. Ett sorgebud. Vår lilla Geila (Tungels Gentiana, 9 år, dotter till Ebba och Jånte) föll överbord den 26:e juli vid segling på öppet hav utanför Nyköping. Ingen såg när hon föll i. Man upptäckte att hon saknades när man lade till c:a en timme senare och letade sedan i sex timmar ute på havet utan resultat.

Geila hittades drygt en vecka senare ilandfluten i sin flytväst på Lökholmen utanför Vålarö och såg då ut som om hon sov. Det var kallt i vattnet så förhoppningsvis frös hon ihjäl ganska snabbt. Hon ligger nu begravd på hennes familjs sommarställe på Kungshatt i Mälaren.

Geila var en ovanligt mjuk, söt och behaglig liten hund, som under sina första år ingick i vår kennel som foderhund. Vi sörjer med Geilas familj.


Geila

13 augusti. Lat helg i skärgården!

10 augusti. Annie från Arvidsjaur har varit här ett par dagar tillsammans med sina underbara tikar, Zelda (dotterdotter till Bina, Mingus är hennes pappa), och Navi (dotter till Zelda och SUCH Tungels Ilex). Navi blev bästa tik och tog certet i Sundsvall, bara nio månader gammal. En så vacker och trevlig liten tik!

Navi klättar gärna!

Kusinerna,
Navi och Tessan
Det är fantastiskt hur bra det går och hur lugnt och fint det är med sju pudlar i huset. Man borde nog ha några fler...

7 augusti. Stackars lilla Julia är skendräktig och springer runt med pipdjur och bäddar på alla upptänkliga ställen. Det är bara att låta henne hållas, det går över på några dagar.

6 augusti. Vad tyst det blev i huset när alla barnen åkt hem! Lite trist men också skönt - det tycker nog vovvarna också även om de har njutit av all uppmärksamhet och alla lekar. Nick har burit omkring på Tessan som om hon var en baby och Emma kånkar gärna runt på Lillan. Ja alla hundarna har fått hur mycket gos som helst, det gillar de! Så har vi varit ute och hälsat på rikshästen Afaal ("Affe") och där fick Emma provrida en otroligt fin liten ponny. Så nu drömmer hon om att få honom till sin egen häst...

Konstigt. Man går på promenad med två svarta, två bruna och en vit pudel. Och kommer hem med fem grönprickiga pudlar. Fulla med klistriga frön. Inte är man precis sysslolös sedan.

Vår gästbok är väldigt tom - kanske ska ta bort den?

3 augusti. Vart tar tiden vägen? Redan augusti? Det är verkligen sant, det som mamma brukade säga, att tiden går fortare för varje år. Men än blommar trädgården och vi har långa lata dagar ute.

Matte som har varit lite skröplig den här sommaren har nu blivit friskförklarad, så nu ska vi ha semester och se om vi kan göra någon liten resa med Sixten, husbilen. Men först ska vi ha hela ungskaran här över helgen. Att det av ynka två ungar kan bli hela 13 stycken!

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23