Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 37

En strictly-dog-blogg, juni-juli 2012

Till augusti månads blogg!

31 juli. Lillan är en riktig liten prinsessa som ska ha allt precis som hon själv vill ha det. Att gå i koppel passar inte lilla prinsessan alls, då blir hon åsna och stannar och surar. Så matte får lov att släppa henne lös på kvällspromenaden och då springer hon i täten av flocken med hög och självsäker svans, mycket nöjd. Tills hon rätt som det är börjar hoppa på tre ben - då har det fastnat något pyttelitet skräp mellan tårna som matte måste plocka bort. En riktig fisförnäm liten fröken är hon, inte alls som mellanpudlarna. Men rolig!

Tack för alla hälsningar, i gästboken och per Facebook, mail och telefon, och för alla vackra blommor som kommit. Det värmer i hjärtat med alla vänner. Och jag mår faktiskt ganska bra.

30 juli. Sommaren fortsätter med sol och värme och matte har kommit hem efter några dagar på KS, vilket firades med hummer och rosa bubbel. En kär välkommenhempresent från världens bästa Barbro var en nybadad och nyklippt Tessan, vad man blir glad av sådana vänner! TACK Barbro!

Husse fick gå på Månadens Pudelpromenad utan matte, men det gick ju också bra.

Husse har till och med borstat pudlarna under min frånvaro - i nästan två timmar en kväll. Bra gjort Ingemar, snart kan du nog bada en pudel också... Jag mötte härom dagen två små toypudlar, som var så toviga och så skitiga att man blev kladdig när man klappade dem. HUR står man ut att ha lortiga och oklippta hundar? Kan man inte sköta sin pudel ska man inte ha en pudel!!! Jag blir både arg och ledsen när jag ser sånt. Stackars vovvar.

25 juli. Härligt varm sommardag, 24 grader i skuggan! Vi gick på picnic till Rösjön med fika och njöt av solen och stillheten på stenudden ("vår" brygga var för ovanlighetens skull upptagen). Vovvarna plaskade i vattnet och Tessan tänkte ge sig ut och simma, men jag stoppade henne. Hade ingen lust att föna all hennes tjocka päls idag!

Julias kullbror Tungels Jonathan har (tillfälligt?) flyttat hem till Nelly och hennes familj. Det är aldrig roligt att placera om en vuxen hund, men om man inte har tid med sin hund är det ju ändå det allra bästa. Och bättre än hos Alison & Co kan ingen vovve ha det.

På söndag är det pudelpromenad!

22 juli. Idag tänker vi på våra grannar i Norge som har sorgedag efter tragedin på Utoeya för ett år sedan. Vi har långa lata soldagar hemma.

Så har vi varit hos familjen Kvisla i Angarn och hälsat på nya rikshästen Afaal, som ska ta upp Tamimas plats som "vår" galopphäst. Lilla tappra Tamima, som bröt benet i sin sista start på Täby, då hon vann med tio längder. Afaal är en väldigt snygg och mycket social och gullig häst, nu får vi se om han är lika duktig galoppör som Tamima var. Han var mycket intresserad av Lillan, som var måttlig road av uppvaktningen!

Nu har vi ingen liten pudelpojkehalva längre, eftersom Ann-Christin har tagit över hela lille Love. Lite vemodigt känns det allt. Men vi får väl hyra honom längre fram, om det skulle bli aktuellt!

20 juli. En underbar, stilla tidig morgon vid Rösjön är en perfekt start på en ljuvlig sommardag. Jag är så tacksam för att jag har förmånen att bo så här nära naturen.

Sedan var vi på en härlig sommarlunch hemma hos Ann-Christin och Lasse på Lidingö - pudeldamerna var verkligen lyckliga för att få ruscha med sina bästisar Rhonda och Love på deras stora tomt!

17 juli. Vi har varit ute på Ingarö och hälsat på Gunilla och Anders med lilla Unni, Nellys valp med .Mingus. Vilken bedårande söt liten pudelflicka hon är och så glad hon blev när vi kom, alla i hennes gamla flock! Det var verkligen rörande att se alla vovvarnas glädje att återse varandra. Fast Unni fick förstås en hel del stryk direkt när vi kom, men det tog hon inte alls illa upp - hon bara lade sig platt på rygg med alla de andra fem över sig tills de hade lugnat sig. En riktig liten tuffing!

15 juli. Vi är hemma i Skarpäng igen efter en vecka på pudelläger i Kilsbergen. Den här gången har jag inte varit lika aktiv som jag brukar vara på lägret, men det har ändå varit väldigt trevligt med alla pudelkompisar, två- och fyrbenta.

Och Tessan har fått lära sig lite grunder i klickerlydnadens ädla konst. Det är roligt! Bilder från lägerveckan finns här

7 juli. Bina har också fått prova på att bada i babybadkar och nog var hon lite fundersam allt efter alla år i stora badkaret, men det gick så bra så.

Visst är de fina, våra brunisar Bina och Elsie, femton respektive tolv år gamla och fortfarande lekfulla och pigga som valpar.

5 juli. Elsie har kommit hem efter en vecka på sitt "kollo", nybadad och vackert klippt av allrabästaste Yvonne. Underbart med såna vänner!

Vi har varit och inhandlat ett babybadkar för 700 kronor och ställt på ett trimbord i duschrummet så att jag kan bada hundar utan att stå dubbelvikt över badkaret.  Så idag har även Julia fått ett bad med tillhörande klippning. Och Husse slapp hjälpa till med hundbad, som jag hade hotat honom med...

Det blev ganska bekvämt, även om det är lite väl högt för att axlarna ska må riktigt bra. Ska försöka få tag i ett stativ med lägre höjd.

4 juli. Hemma igen efter några härliga soliga dagar i Kalvsvik i Stockholms underbara skärgård. Tack Cina och Åke för den här gången, det var underbart att komma ut på sjön igen!

3 juli Varsågoda, en länk till Jordbruksverket med bl a lite bra information inför sommarens resor med hund!

1 juli. Redan mitt i sommaren. Till slut kom jag igång med att bada och klippa Lillan - eftersom hon är så liten att hon ryms i vasken gick det bra. Hon har fått en fantastisk päls, tät och kritvit, och när hon är nyrakad syns det vilket bra pigment hon har i huden: mörkgrå, precis som man önskar sig på en vit pudel. Hon är så söt!

Sedan svimmade jag av trötthet. Nästan. Man är inte så tuff som man vill tro. Nu är det bara två kvar att bada och klippa. Man kanske skulle försöka förmå hussen att bada en eller annan hund, det finns ju män som klarar det? Har jag hört.

29 juni. Sköna soliga dagar i hammocken - inte är väl vädret så förfärligt dåligt egentligen?

Vi har bara fyra hundar hemma just nu eftersom Elsie är på sitt "kollo". När man talar om för henne att Yvonne och Robert ska komma och hämta henne går svansen som en propeller på henne - hon älskar verkligen att vara hos dem emellanåt och få lite "special treatment": all uppmärksamhet hon kan önska!

26 juni. Tessan har varit på Salong idag och fått en vacker T60-klippning av Emelie Jönsson. Jag har inte lämnat bort någon hund för klippning på över tio år, men nu behövde jag ha lite hjälp. Och jag är jättenöjd, hon blev så vacker! Tack Emelie!

25 juni. Regnet öser ner, efter en ganska solig midsommar som flocken har firat för sig själva hemma i ett tyst och stilla Skarpäng  - de flesta grannar verkar ha varit bortresta. Husse har fått sköta hundpromenaderna medan matte har latat sig i hängmattan, men på söndagen gick vi faktiskt allihopa en liten promenad nere på våra ljuvliga sommarängar, bland alla midsommarblommorna.
Tyvärr missade vi pudelpromenörerna, som just idag hade valt en annan väg.

Huskur när du känner dig lite ämlig: tag fem pudlar, lägg en på magen, en på vardera sidan och två vid fötterna. Fötterna bör vara strumplösa så fotpudlarna kan ge dig pudeltungemassage. Kuren hjälper mot det mesta: bland annat hjärtklappning, förkylning och podager.

21 juni. Sommaren är här och matte återhämtar sig sakta efter sin operation. Pudeldamerna är mycket empatiska och pysslar om sin matte, masserar mattes fötter, värmer magen och är allmänt omtänksamma. Hundar förstår!

Det är skönt att vara hemma och kunna ligga ute i hammocken, lyssna på fåglarna och läsa dåliga böcker. Glad midsommar!

18 juni. Matte är hemma igen och fina dottern har åkt hem efter en veckas support. Pudeldamerna släpper mig inte utom synhåll. Härligt att vara hemma igen.

10 juni. Vovvarna och jag tog en underbar försommarpromenad ner till Rösjön, till ängarna och genom skogen. Nu är det verkligen som vackrast ute, fåglarna sjunger och liljekonvaljerna doftar i skogen. Och mina hundar är det bästa som finns,  jag förstår inte hur jag skulle kunna vara utan dem.

I gräset vid S:t Görans Kyrka sprang en liten måsunge som hade trillat ur boet, och Mamma Mås kretsade förtvivlat skrikande omkring och attackerade alla som närmade sig. Stackars bägge två. Ungen hade enligt kyrkvaktmästaren varit där i tre dagar redan. Hur har den klarat sig så länge? Och inget kan man göra för att hjälpa, det känns hemskt.

7 juni. Sveriges Nationaldag igår den 6 juni firade vi tillsammans med goda vänner i Hagaparken, med fin underhållning av bland andra Kungliga Hovkapellet och Operakören. Solen sken och parken var full av glada firare och många var det som vill klappa pudlar. Jag är verkligen glad för att våra vovvar är så sociala och så snälla! Och vi mötte oförmodat massor av gamla vänner  - några hade vi inte sett på över 20 år! Man passerar inte obemärkt när man har ett koppel av fem pudlar.

5 juni. Unni-valpen har varit på besök, den allra sötaste och gladaste lilla pudel man kan tänka sig. Vilken lycka bland alla hundarna (och för oss) att få träffa henne igen, pigg och busig precis som en valp ska vara. Hon provade ett par overaller eftersom "regnet det bara öser ner" och fick låna hem Lillans röda overall. Lite för stor än så länge, men hon växer ju så fort nu. Och bajseriet går fortfarande utan problem!


Prov utan värde
Hur kan de sy och sälja så dålig passform?
Livsfarlig att springa och snubbla i!


Barbros perfekta overall
Även om den är lite stor

Syrenerna blommar fortfarande eftersom det är så kallt ute. Alltid någon fördel med det kalla vädret. Men sommarens premiärdopp i Rösjön lär få vänta ett tag till.

3 juni. Uppehållsväder (detta ursvenska ord) och det blev en fin morgonpromenad promenad i skogen med fem lyckliga pudlar. Och Unni-valpen bajsar utan problem, enligt "dagens bajsrapport" från Hammarby Sjöstad. Lycka.

2 juni. Ösregn hela dagen idag också, fyra plusgrader ute. Hundarna rastas bara ute på tomten, det är för blött för promenader. Sommar, var är du?

Efter sju timmar (!) i väntrummet på Bagarmossens Djursjukhus igår fick Unni-valpen till slut komma in till veterinären. Då var hon självklart jättetrött och man behöll henne över natten för att ge henne dropp. Och idag fick en glad och pigg valp komma hem till matte och husse igen, efter att veterinären - precis som vanligt - sagt "jaså?".  Ingen diagnos, men ett recept på medicin som ska smörja tarmen. Återbesök nästa fredag. Det är ett mysterium.

1 juni. Usch vad det regnar. Utan uppehåll, och kallt är det. Vi hade verkligen tur med vädret förra helgen, då vi var på utställning och solen sken bägge dagarna! Nu har husse gett sig av ner till ängarna iklädd regnrock och stövlar, och vovvarna är klädda i overaller alla fem.

Och i solroshinken i garaget satt den här gynnaren och festade. Så söt, men usch vad de lortar ner i vårt garage...

Lilla Unni-valpen har fått mer problem med bajseriet och är nu på Bagarmossens Djursjukhus tillsammans med sin matte och husse för undersökning. Stackars liten valp, så mycken livsglädje, och så är det så besvärligt att bajsa. Vår husveterinär har undersökt henne vid flera tillfällen utan att hitta något fel, men hon har uppenbarligen ont. Hoppas de kan hjälpa henne där.

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23