Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 36

En strictly-dog-blogg, maj 2012

Till nästa bloggsida

29 maj. Helgen har varit ägnad åt hundutställningar, i Vallentuna och i Österbybruk. Tessan fick "Excellent med CK" båda dagarna (dvs högsta betyg) men blev inte placerad i klassen "Bästa Tik" någon av dagarna. Konstiga domare, som inte kan se att hon är den absolut vackraste hunden av alla? Med jag vet ju det. Och vi har haft så roligt, både i ringen - Tessan tycker det är jättekul att visa upp sig - och för övrigt, tillsammans med många goda och glada vänner. Tack alla ni!


I Vallentuna

Vallentuna

Österbybruk

I parken
"Vår Bobbyhillsvalp" Hope and Glory (Gloria) blev Bästa Tik och tog certet i Dvärgpudelklassen. Så roligt, grattis Jeanette!

Video från Österbybruk finns här

När vi kom hem på söndagskvällen var våra barn och barnbarn här och bjöd på en härlig Morsdags-middag. Tack, alla ni ungar för att ni finns - det var en underbar avslutning på en fin helg!

Och så har vi varit och hälsat på våra rikshästar Sigge och Tamima på Täby Galopp. Här är det Emma och jag som är och kramar om Tamima.

Ett sorgligt besked har vi fått. Lilla ljuvliga Olivia har fått somna in, bara fem år gammal. Hon blev aldrig riktigt frisk efter sitt insjuknande på skärgårdssemestern för tre år sedan. Vad som var fel fick vi aldrig veta. Fästing- eller ormbett? Eller vad? Vi sörjer med Carina och Rickard och lilla Lobelia.

24 maj. Vilken sommar vi har! Klockan elva på kvällen är det fortfarande 16 grader ute, och under dagen har det nästan varit för varmt. Men det får man väl inte säga, när man bor här i vår kalla Nord? Vi har i alla fall varit ute precis hela dagen och njutit av sol, fågelsång och allt som blommar och doftar. Några videos från Unnis sista dag här med hela flocken finns på www.youtube.se. Sök på anntun1!


Flocken på äventyr

Elsie och Bina

Tessan och Unni

8 veckor

Nelly och Unni
Söta lilla Nelly har snällt sovit tillsammans med sin valp om nätterna, men på morgonen när de andra i flocken har vaknat och tagit över ansvaret för valpen har Nelly lagt sig och somnat om på min huvudkudde. Hon är en ljuvlig liten pudelflicka, hon har varit en riktig pärlemor till Unni.

Idag har Unni flyttat hem till Gunilla och Anders och katten Klara-Bella. Och Nelly har åkt hem till sig ikväll, så nu är det bara fem pudlar i huset. Det känns faktiskt rätt tomt.

23 maj. Julia löper. Är det därför hon varit så sur och så orolig på nätterna? Har hon drabbats av PMS?

22 maj. Unnis åttaveckorsdag! Det har vi firat med kalvfärs och tjock grädde och lite koppelträning. Men hon var nog mer intresserad av att spåra efter harar än att gå fot.

Hon har också fått prova på agility - att springa igenom tunneln var väldigt spännande! Dagens vikt är 2200 gram, exakt lika mycket som mamma Nelly vid åtta veckors ålder. Imorgon blir det veterinärbesiktning, vaccination och chippning, sedan är Unni flyttklar. Snyft.

Julia har varit på dåligt humör några dagar och jag misstänkte en begynnande pyometra, så i morse åkte vi till Djursjukhuset Albano (vår veterinär Bosse är ledig idag, förstås) för undersökning och blodprovstagning. Som inte gav någonting so far. Utom en räkning på 3.482 kronor. Men med tanke på att det är första gången i sitt sjuåriga liv som Julia varit på djursjukhuset (förutom ögonlysningarna) så får jag väl inte lov att klaga. Hon har inte varit så dyr hittills. Passade också på att fråga vad de tar för besiktning av en valp, 1.500 kronor kostar det där... Hur kan de ta så mycket betalt?

Nelly har fått en kort sommarfrilla, som gör att hon inte ser fullt så fet ut (hon väger fortfarande nio kilo). Man kan då inte säga att den här valpningen har tagit på henne.

Ikväll avslutning på valpkursen!

21 maj. Vilken otroligt varm och vacker sommar som plötsligt kom! Vi är ute i trädgården i shorts och linne hela dagarna och hundarna tycker det är härligt att kunna gå och ut och in som de vill. Sara har varit här hela helgen och igår hade vi en heldag med tjocka släkten med grillmat och prat. Unni charmade förstås alla!

Unni har fått en ny härlig leksak: en strumpa fylld med prassligt tidningspapper. Den anfaller man som den lilla tiger man är och försvarar mot de andra!

På kvällen försökte hon sno Tessans bottenlöst (hepp!) underbara favoritkorg men den tog Tessan snart tillbaka och placerade sig som hon brukar. Kan någon förstå att den gamla trasiga korgen är så poppis?

Elsie har varit med och tittat på höns hos min kompis Astrid. Hon är verkligen en cool pudel, som till och med kan följa med till hönsgården utan att gå i spinn.

Elsie är den perfekta hunden i alla lägen, alltid pålitlig, genomsnäll, klok och lydig. Om hon bara inte hade sin separationsångest, hon blir förtvivlad när hon blir instängd, utestängd, avstängd, lämnad. Läs här om hennes besök hos "hundprataren".

17 maj. Tessan, Julia, Lillan och jag har varit på Pudelklubbens inofficiella utställning i Gubbängen och beundrat alla vackra pudlar och umgåtts med pudelvänner. Vi har haft en väldigt trevlig dag i solsken bland goda vänner, tack för att ni finns, alla ni trevliga pudelmänniskor!

Best in Show Veteran blev Rozz Malva Mazarin, dotter till vår Tungels Elected Elderberry, syster till Elsie. En välbevarad vacker åttaåring med mycket utstrålning. Grattis Leone!

Lilla Unni är busigare än någonsin, hon överfaller gammelmormor Bina och biter oss i byxbenen och morrar vilt - en jätterolig liten hund! Hon har hittat sitt favoritställe ute på tomten: bakom några gamla fönsterluckor som står lutade bakom Lillstugan går hon in och gömmer sig. Där får ingen tag i henne och hon kan tugga löv och kvistar så mycket hon vill. Nelly försöker fostra henne så gott hon kan och provocerar och biter sin valp, som ger igen med sina små sylvassa tänder. Mycket kamplust finns det där!

En ny och väldigt rolig lek är att välta matskålen och rulla runt den under skall och vilda morrningar.

15 maj. Unni är redan sju veckor och separationsångesten börjar sätta in... hon är en otroligt ljuvlig och helt underbar liten valp. Å vad det kommer att bli tomt efter henne när hon flyttar. Och efter Nelly.

Femte gången på valp/grundlydnadskursen ikväll, och ojoj vad de har blivit duktiga allihopa! Det märks att alla hundägarna är engagerade och jobbar med sina hundar mellan träffarna. Det är så fantastiskt kul att se utvecklingen; från vilda och galna gnällande skällande valpar till koncentrerade och kontaktsökande glada små pudlar. Tessans vilda galna syster Tussilago har blivit så duktig att hon nog snart skulle kunna debutera på lydnadstävlingar.

!

Ikväll var Julia med som kurshund och hon njöt verkligen av det. Hon visade upp sina kunskaper i klickerträningens ädla konst - prova på klicker ni alla som vill ha en uppmärksam och lydig hund! Det är ett otroligt hjälpmedel till att få en fin kontakt med sin vovve.

14 maj. Jag skulle bli sååå glad för en liten uppmuntran: en hälsning i gästboken!!! Den som skriver inlägg nr 1100 får ett fint pris! Det räcker med "hej".

13 maj. Dagen har varit solig, men kallt och blåsigt har det varit. När kommer den riktiga våren? Unni, Nelly, Husse och jag har varit och hälsat på i Unnis kommande hem och fått träffa Klara-Bella, Unnis nya storasyster; en vacker och värdig kattdam, som verkade ta vårt besök med största jämnmod. Hoppas Unni och hon blir goda vänner!

Nu är Unni trött och Sara har nattat henne - det är sovdags för hela flocken. Endast matte är vaken.

12 maj. Idag har Pudelklubbens Roslagssektion haft det årliga "Öppet Hus i Jägarhyddan". Vädret lovade inte särskilt gott på morgonen, men frånsett ett par små regnskurar (då vi alla trängde ihop oss i de tält vi hade satt upp) var det så kallat "uppehållsväder" och solen sken till och med på oss långa stunder. Vi hade en härlig dag med agility, rallylydnad, ringträning, klicker, poängpromenad med fina priser och - inte minst - inofficiell utställning med Kirran Lundwall som domare. Totalt kom ett trettiotal tvåbenta och många fyrbenta som alla roade sig kungligt. Vilka pudelrejs det blev på de stora gräsplanerna! Tack, alla ni modiga som vågade er ut trots morgonens moln, för att ni kom och förgyllde allas vår dag!

Lilla Unni bajsade idag under högljutt pipande ut en liten kvist, 1,5 cm lång. Usch vad små valpar kan stoppa i sig trots att man försöker övervaka dem.

10 maj. Lillan har fått en ny sommarfrisyr, vi har tröttnat på hennes långa päls som samlar så mycket kvistar och mossa i skogen. Nu ser hon ut som en valp igen och visst blev hon väl ganska söt!

Tessan har också fått bad och klipp, men hon får behålla sin päls ett tag till. Det är alltid så svårt att klippa av den långa vackra pälsen som man sparat på sin hund - det känns som när jag klippte av Hélènes flätor när hon var liten.

Nelly rullade sig i död snok ute i skogen idag, så nu doftar hon rutten orm - jag som tyckte att jag hade badat tillräckligt många hundar idag.

Unnis registreringsbevis har kommit från Kennelklubben. Det är alltid lika spännande när "stamtavlan" kommer, trots att man ju verkligen vet precis vilka hundar som finns i den! Men jag njuter av att bara läsa alla vackra namn och titlar, speciellt på de hundar som jag själv fött upp eller träffat. Unni äter fortfarande helst sin generösa mammas mat. Det går inte att bestämma när valpar ska avvänjas för det gör hundarna själva. Men lite rå köttfärs eller våm går alltid ner, torrt torrfoder är också ok, men favoritmaten är kalvfrikadeller i barnmatsburk. Välling säger hon "blä" åt, så den tar hennes mamma själv.

9 maj. Unni leker på balansplattan.

Och jag har varit och fotograferat Rutans fina treveckorsvalpar.

8 maj. Tredje gången på valp/grundlydnadskursen. Vilka framsteg de gör från vecka till vecka allihop, små pudlar suger åt sig som små läskpapper av allt de får lära sig! Tessan har debuterat som "kurshund" ikväll, en uppgift som hon verkligen klarade mycket bättre än jag väntat mig. Trodde inte att hon skulle vara så duktig. Där ser man.

6 maj. Poppys S-valpar fyller två år idag och vi hurrar för de fyra fina chokladpralinerna!

Lilla Unni har haft ont i sin mage ett par dagar. Hon var pigg och glad och lekte och åt som vanligt, men blev jätteledsen när hon försökte bajsa, hon stånkade och pep och grät tills det kom lite lös avföring. Så igår morse åkte vi in akut till djursjukhuset med henne eftersom jag var orolig för att hon svalt en sten eller liknande. Två röntgenplåtar (som inte visade någonting), smärtlindring, dropp och ett litet salvelavemang senare och 3.960 kronor fattigare fick vi åka hem med ett stort "jaså"´. Självklart händer sånt här på en lördag, när vi husveterinär, känd som  "världens bästa Bosse", inte finns på plats och det kostar 1900 bara att komma över tröskeln på Albano. Ja, det är mycket lukrativt (ordet betyder väl "kostsamt", eller hur?) att föda upp valpar...

Idag mår Unni bättre, framför allt sedan hon fått ut små tussar av fyllning från ett mjukisdjur, så nu vet vi varför hon haft problem. Valpar stoppar i sig allt möjligt och det går ju inte att passa hela tiden, framför allt inte när man har flera stora hundar som gillar att slakta leksaker. Men jag ska ändå kontakta Bosse Ernborg imorgon.

Alison har varit här idag och hälsat på sin Nelly, som förstås blev överlycklig när matte kom, men som begrep att hon skulle stanna kvar här när Alison åkte. Bara två veckor till, sedan får Alison tillbaka sin vovve. Som vi kommer att sakna väldigt mycket när hon lämnar oss.

Soliga fina dagar som idag tar vi ut hundkorgarna på köksterrassen och där ligger vovvarna och solar sig, när de inte busar med varann.

Rätt som det var hörde jag Unni yla inne i köket. När jag kom in satt hon i hörnet där schäferkorgen brukar stå, tittade rakt in i väggen och grät "någon har tagit min korg". Men hon blev nöjd när jag visade henne på Lillans lilla mjuka korg, rullade ihop sig där och somnade.

Nu har Unni lagt beslag på Lillans sköna liggplats för egen del. Hon är inte dum. Och Lillan är snäll. "Jag kan ju ligga i kökssoffan i stället. Eller på bordet." Säger Lillan.

4 maj. STORT GRATTIS!!! till Binas E-valpar - Elsie, Ellen och Eddie, som fyller 12 år idag. Och många tankar går till den goda Ebba, världens raraste lilla pudel, som lämnade vår flock alldeles för tidigt den andra oktober 2010.

3 maj. Idag har Unni haft många besök. Först kom Kirran och Barbro för att inspektera henne och hon fick förstås med beröm godkänt - vad annat hade varit att vänta? "Jag hittar inga fel" sa Kirran.

Sedan kom Unnis blivande matte och husse Gunilla och Anders för att hälsa på sin valp. De förundrades över hur fort en liten pudelvalp växer och utvecklas. Nu är hon redan i stort sett rumsren: hon söker upp tidningen som ligger i ett hörn på golvet när hon behöver kissa - inte vet jag hur hon har lärt sig det? Mingus kom också hit och hälsade på, men han blev så besviken för att vi inte hade någon löptik till honom att han surade och  inte alls ville visa sig från sin bästa sida.  Men Mingus, du förstår väl att du inte kan få gifta dig varje gång du kommer hit!

Och sist men inte minst kom Sara med en god vän från Australien. Så idag har det varit fullt hus, och det gillar hundarna verkligen.

2 maj. Unni har fått sitt livs första riktiga bad idag, med fön, kardning och allt. Det tog hon, som allt annat, med största jämnmod. En riktig liten tuffing är hon, fast hon ser ut som en fluffig svart pudervippa!
På eftermiddagen kom Uno, 12 veckor, för att bli badad och klippt. Men hallå Uno, hur lätt tror du att det är att klippa dig när du ligger och sover på trimbordet?

Kvällen har tillbringats på Gärdet tillsammans med Tessan på handlingkurs för Gerhard O´Shea. Mycket nyttigt för vår vilda bebis, som går upp i varv när hon är tillsammans med andra hundar om de inte ser ut som pudlar. Konstiga och oförskämt fula tycker hon nog.

Och Matte har, till flockens lycka, flyttat tillbaka från barnkammaren till sovrummet.

1 maj. En underbart solig och varm dag med gröna blad på björkar och buskar, massor av blommor och fågelkvitter! Precis en sådan Förstamaj som jag minns från barndomen: första dagen på året man fick gå barfota i gräset och vi var på Pelousen i Hagaparken och lyssnade på pappas sångkör. Ack ja, ljuva minnen! Men den här dagen var inte så tokig, den heller, med ett morgonbesök på Täby galopp och sedan hela dagen ute i trädgården, i shorts och kortärmat. Och lite "bubbel" till lunchen.

Unni, vår ljuvliga lilla valp, har idag blivit fem veckor gammal och 1720 gram tung (precis som Rhonda i den åldern), ett roligt litet energipaket, totalt orädd och framåt. Hon kastar sig in i leken med de stora hundarna och det är verkligen rörande att se henne rulla runt i brottning med den stora vilda Tessan - som är så försiktig med henne. Tessan har fått fria händer (kan man säga så, eller kanske fria tassar?) av Nelly, som litar helt på att Tessan inte gör Unni illa.

Också de andra tikarna får nu tillgång till Unni, uppvaktar henne med diverse leksaker och bäddar åt henne när hon ska sova (jo det är faktiskt sant). Även Bina är mycket fördragsam mot valpen (det trodde jag kanske inte från början att hon skulle vara) och nu är det i stället den vanligtvis så snälla Elsie som har åtagit sig rollen som valpens stränga fostrare. Och självklart fjäskar Unni då extra mycket för Elsie. Det är väldigt intressant att se hundarnas kommunikation och spel.

Se sån stil hon har, vår lilla svarta pärla:

Och när man blir hungrig så finns ju maten lätt tillgänglig, för en lunch i det gröna!

Inomhus undersöker Unni allt som är nytt med stor nyfikenhet, och i leksakskorgen finns ju så många härliga saker!

Några nya videosnuttar hittar du här.

       

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2014-10-13