Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 35

En strictly-dog-blogg, april 2012

1 maj. Nytt blad!

29 april. Vilken härlig pudelpromenad vi haft idag, i strålande sol och nästansommarvärme! Trots att det är långhelg kom många promenörer, både gamla och nya vänner, och det var nog närmare 40 pudlar sammanlagt - det är inte lätt att räkna pudlar eftersom alla hela tiden rusar runt runt! Vad roligt de har! Och vi mattar och hussar också.


T-valpar, Tussi, Tessan, Timmy
När vi kom hem var vovvarna väldigt nöjda och ganska trötta, och allihopa somnade ute i solen på köksterrassen. Julia, sin vana trogen, på rygg.

Sedan körde Matte i biltjuvsfart till Täby Galopp för att hinna se vår rikshäst Tamimas första start. Hon skötte sig perfekt, låg i täten hela loppet och blev sedan slagen på mållinjen; målfotot visade att hon hade vunnit om hon hade haft 1 dm längre näsa... Bravo lilla söta Tamima, du är en vinnare!

På lördag den 6 maj är det en extra pudelpromenad i Ulriksdal, se här. Och den 12 maj har Roslagssektionen Öppet Hus i Rimbo! Där kan man prova på många roliga aktiviteter och även få sin hund bedömd av Kirran Lundvall, en av Sveriges förnämsta pudelexperter. Välkomna!

27 april. Idag skiner solen och det är 12 grader ute, men det blåser ändå en kall vind. Unni, som har fått nos, tassar och svansrot rakade (åh vad söt hon blev) har fått komma ut i gröngräset tillsammans med sin mamma. Unni är lite för tuff tycker Nelly, som hade fullt sjå med att passa henne så hon inte rymde.

Hon har också börjat vara lite tillsammans med den övriga flocken. Bästa lekkompisen är förstås Lillan, som har så frestande flätor som Unni vill dra i. Då snurrar Lillan runt, runt så Unni blir alldeles förvirrad. Tessan är också väldigt rolig, hon studsar och hoppar runt Unni, som försöker få tag i henne. Det här en riktig liten tuffing!

En liten videofilm på Unni i gröngräset kan du se om du klickar här.

25 april. Vår lilla valp utvecklas så fort. Nu har valplådan åkt ut från valphagen och ersatts av en liten valpbur, som Unni gillade från första stund. Hon ligger gärna där när hon ska sova, till Nellys förtvivlan - hon kommer ju inte åt sin valp så lätt när valpen ligger där inne. Och när Unni inte vill komma ut så kommer hon inte fast Nelly ropar.

Unni kan nu både kissa och bajsa utan hjälp av sin mamma - fast duktiga Nelly städar fortfarande efter henne. Och hon har börjat få smakportioner av både våm och blodpudding, som hon tuggar på med sina nya små tänder. Efter första våmmen var hon så överväldigad att hon somnade i matskålen, med huvudet hängande över kanten.

Fast bäst smakar förstås fortfarande mammas mat!

23 april. Möte i Roslagssektionens styrelse ikväll. Vi har planerat, dels inför Öppet Hus i Rimbo den 12 maj (du kommer väl?), dels höstens kurser. Fast man vill ju inte tänka på hösten ännu - när vi bara väntar på att våren ska börja någon gång.

Unni börjar nu bli väldigt sällskapssjuk och har varit med mig i arbetsrummet idag. Allting ska undersökas noga och ingenting är läskigt, bara kul. När hon blev trött klev hon resolut upp i en av korgarna, la nosen mellan tassarna som en stor hund, och somnade.


Tungels Unique Flower - Unni, fyra veckor

Än så länge låter hennes mamma inte någon av de andra leka med henne utan de får snällt stå utanför och titta in, längtansfullt, och hälsa på Unni genom kompostgallret.

22 april. Idag har Nelly och Unni haft kärt besök - både av Nellys familj: Alison, Klas och Lina, och av Unnis blivande husse och matte Gunilla och Anders.

Nelly blev förstås överlycklig när Alison & Co kom, men när de sedan åkte hem stannade hon utan att tveka kvar här. Hon vet att hon måste ta hand om sin valp några veckor till. Hundar är så kloka. Unni har för första gången fått springa runt lite i köket och hon är verkligen en tuff liten krabat - ingen ängslan där inte! Hon blir säkert en lika självsäker och trevlig liten pudel som hennes mamma är.

Andra gäster på besök i trädgården ser ni här (tur att inte hundarna var ute):

21 april. Husse har monterat valphagen så Nelly har lite mer utrymme att leka med sin valp, men valplådan får vara kvar ännu ett par dagar så att Unni känner sig trygg när hon ska sova. Nu går utvecklingen fort, Unni väger redan 1,5 kg, hon går nu riktigt bra på sina korta ben och man börjar ana att tänderna är på väg upp. Och hon är riktigt duktig på att morra! Om bara en vecka kommer lilla Unni att vara tillsammans med övriga flocken om dagarna.

I samband med ominstallationen av webbplatsen flyttade jag över alla videofilmer till Youtube - säkrare, snabbare och bättre. Så nu finns våra filmer på http://www.youtube.com/results?search_query=anntun1

19 april klockan 00.00. Nej den nya servern är kass, så nu måste nog hela webbplatsen installeras om igen. Servern har raderat massor av mina filer, så om du inte hittar det du söker här, så beror det på tekniken. Som så ofta triumferar över människan...

Unni har fått "Första Köttfärsen" - mycket gott tyckte hon!

18 april. Nu fungerar den nya servern så att jag kan komma ut och publicera igen, efter en månads krångel och fyra dagars totalstopp. Hoppas det kommer att fungera nu!

Elsie trivs i sin nya (nygamla) frisyr, en pudelfrisyr för den tuffaste hundägare - visst är hon jättefin? Vem sa att pudlar måste ha tofsar och bollar?


Finaste Elsie!

Unni har fått göra sitt livs första besök i köket och blev vederbörligen undersökt av flocken. Men Nelly tyckte inte att det var ok ännu, hon tycker att Unni är för liten för sånt, så det blev bara ett kort besök!

Start på valp/grundlydnadskursen igår kväll, med nio härliga valpar och unghundar. Det kommer att bli en rolig kurs, med så många härliga pudlar!

Igår födde Rutan (SUCH  Tripwire Red Night Passion) fyra fina valpar, tre tikar och en hanne. Rutan är dotterdotter till Tungels Cyklamen och dotter till Mingus (som är pappa även till vår lilla Unni), så det här kommer säkert att bli superpudlar!

Och den lille toypudelpojken som var här i lördags mår nu bra hemma hos sin mamma och växer fint.

16 april. Helgen bjöd på aprilväder: snöstorm på lördagen och vårsol på söndagen. Tomas med familj kom på besök, så lilla Unni fick komma ut i solen för första gången i livet och visa upp sig. Hon har nu kommit upp på benen och vinglar omkring i sin valplåda. Men mest äter, sover och växer hon, hon har inte så stora behov av andra aktiviteter ännu!


Nu är det vår!
Foto:Sara Rutley
Elsie har fått bad och klippning idag, med rakade öron och rakad svans och en lite stramare terrierfrilla. Visst är hon stilig så här! Och så förväxlar inte Husse henne med Bina...

Elsie före

Elsie före

Elsie efter
14 april. Igår kom en pytteliten (113 gram) toypudelvalp, vars mamma inte hade någon mjölk, hit för att eventuellt adopteras av Nelly. Nelly blev jätteglad och tog valpen till sig på en gång, tvättade och pysslade om honom som den supermorsa hon är. Vår lilla Unni tog också hand om den lilla toyvalpen - när Nelly lämnade valplådan lade hon sig ovanpå honom för att trösta och värma när han grät och slickade honom tröstande på nosen. Vilken instinkt hundar har!

Nellys blick!
Men efter några timmar fick vi lov att ge upp försöket eftersom hans lilla mun inte klarade av att suga på Nellys stora tuttar och Nelly blev så stressad när han inte slutade gråta, så nu är han hemma hos sin mamma igen. Där finns en moster som har äldre valpar och som kan förse honom med mat varannan timme, och så får han ligga och gosa med sin egen mamma däremellan. Vi håller tummarna för att det ska gå bra för honom.

Nelly var väldigt ledsen när han åkte, hon gick och letade i flera timmar och stod vid dörren och hoppades att han skulle komma tillbaka.

 12 april. Nu börjar det bli liv i lådan. Valplådan alltså. Unni hör nu när vi kommer in och pratar med henne och börjar försöka komma upp på benen och när mamma kliver på henne protesterar hon med höga pip. Ögonen är nu helt öppna. Och se vad hon har vuxit - nu är hon dubbelt så stor som en isbjörn! Dagens vikt: 960 gram.

11 april. Tessan är en riktig clown. När hon inte ligger "i" sin trasiga babykorg klär hon ut sig i den och spatserar omkring med den och njuter storligen av alla skratt hon får. Fast Julia och de andra tycker ju att hon är helknäpp.

Jag pratade idag med matten till blandisvalparna vars mamma inte hade någon mjölk. Tiken fick en spruta av veterinären för att få igång mjölkproduktionen och resultatet blev en eklampsi på grund av för mycket mjölk, så då fick de åka in akut igen för att få kalcium injicerat. Så kan det gå. Men nu var det visst lugnt där och de små valparna växer som de ska.

Lilla Unni har öppnat sina ögon helt och ser förvånat (ser det ut som) på omvärlden. Nelly har det väldigt lugnt med bara en valp att ta hand om och tillbringar nu mesta tiden tillsammans med oss och övriga flocken och går också med ut på våra promenader. En viss skillnad mot när Poppy hade fyra egna valpar och tre fosterbarn - då var det trångt vid matbordet!

10 april. Två veckor sedan Unni föddes! Man börjar ana ett blänk i ögonspringorna - hon kommer att öppna sina ögon idag eller imorgon - och hon väger redan 830 gram. Så fort en liten valp växer! Snart är det dags för avmaskning och om en vecka blir det fest: "Första Köttfärsen". Efter det får Alison och Klas komma och hälsa på sin hund, de längtar så efter henne.

Nelly är en ovanligt rar och trevlig liten hund och vi kommer verkligen att sakna henne när hon har flyttat hem igen. Hon är smart också, tvåspråkig: hemma talar man engelska med henne och här talar vi svenska, hon fattar ändå allt vi säger. "Go fetch the ball" och "hämta bollen", "take a walk" och "gå ut och gå", "are you hungry" och "vill du ha mat" - allt funkar lika bra. Konstigt.

Hemsidan har besökare från Praetoria i Sydafrika, från Seul i Korea, från USA, Kina, Australien, Mongoliet och Afghanistan, ja från många olika platser i världen. Visst är det underligt att tänka sig att människor på de mest avlägsna platser i världen sitter och tittar på en liten pudelvalp i Täby! Jag brukar gå in på Google Earth och se hur det ser ut på de här platserna och fundera över vilket liv man lever där. Världen krymper!

9 april. Unni får nog inga fostersyskon, idag på morgonen ringde Maria och berättade att hennes tik har börjat ge mjölk och att hon vill avvakta lite till. Så skönt! Fast lite tråkigt för Unnis del kanske, det hade varit kul med lite kompisar.

Vi har en plats kvar på valp/grundlydnadskursen som startar nästa tisdag. Passa på och kom med, även om du har en något äldre hund, det är både roligt och nyttigt för alla vovvar att gå på kurs!

8 april. Påskdagen har varit solig men kall, fast vi kunde i alla fall sitta på köksterrassen och dricka förmiddagskaffet.  Vovvarna gillar att ligga ute och sola och stannar gärna ute fast vi går in.

Nelly har fått ett påskbad med klippning idag, hon blev så fin - hon har verkligen en fantastiskt härlig päls. I samband med det vägde jag henne. Vid parningen vägde hon 7,2 kg, på valpningsdagen 9,4 - och idag 9,1. Damen är klädsamt knubbig, trivselvikt kallas det visst...

Lilla Unni (som inte är så liten - hon väger nästan 700 gram redan) har fått en ny leksak. Hon är väldigt medveten om allt nytt och luktar noga på alla nya saker som Nelly tar upp till henne. Luktsinnet är det inget fel på, fast man inte har öppnat ögonen än!

Imorgon får Unni kanske ett par fostersyskon. En förtvivlad matte som söker amma till ett par blandisvalpar (papillon/yorkshireterrier) ringde ikväll. Mamman har ingen mjölk till valparna, som är två dygn gamla. De är ju så små, väger bara 150 gram, så vår duktiga Nelly kan säkert ta hand om dem om hon bara vill.

Vi har haft fosterbarn förut: Poppy, som hade fyra egna valpar, hade under en veckas tid hand om ytterligare tre toypudelvalpar (se bloggen April-maj 2010).

7 april. Dagen börjar alltid med frukost på sängen för prinsessan och hennes mamma. Men se vad som fanns i påskägget - har tuppen börjat värpa pudelvalpar? Det här påskägget bjuder vi inte påskkärringarna ur.

Idag gratulerar vi Tungels Odon och alla hans syskon: Olivia, Olvon och Oleander, som blir fem år idag! De fyra var vår älskade Ebbas sista valpkull - med Mingus, som också är Unnis pappa.


"Oddy"

6 april. Långfredag och grått och rått ute, det snöar till och med. Idag blev det ingen långpromenad i skogen.

Unni har bajsat på sig så hon har fått sitt livs första bad idag. Det tog Nelly med fattning - även om hon förstås var med och övervakade det hela!

Tomas och Max har varit här och lånat skidboxen eftersom de ska till fjälls imorgon, så de blev de första som fått se Nellys valp och även det tog Nelly med upphöjt lugn. Hon är så klok och så cool, precis som en riktig pudel ska vara.

5 april. Skärtorsdag, och Unni äter, sover och växer.

Det måtte vara vår trots att vattnet fryser i vattenskålen ute och temperaturen inte överstiger 8 plusgrader på dagen, för fjärilarna flaxar omkring i trädgården och Tessan har fått årets första fästing.

Igår ringde en storgråtande matte och frågade om Nelly kunde bli fostermor till ett par extravalpar eftersom deras mamma, en tollare som fått åtta valpar, låg på sjukhus. Men fram emot kvällen kom tiken hem igen, medtagen men besluten att försöka ta hand om sina valpar själv. Få se hur det går, vi håller tummarna.

3 april. Unnis vackra viktkurva första veckan:

 

Dagens Voff till Elsies förstfödda valpar: Ilex, Iris och Ixia, som fyller åtta år idag! Och en varm tanke till Isop, som inte fick vara med längre än till midsommarafton 2010. Kramar och pudelpussar från alla tunglarna!

2 april. Julia och Lillan har fått bad och klippning idag, så nu är de påskfina. De vet att de är snygga när de är "nygjorda" och är alltid lite extra uppspelta när de får springa ut från klipprummet och visa husse hur fina de är.

Nelly har vuxit in fort i sin nya roll som mamma och vågar nu lämna sin unge lite längre stunder när ungen är mätt och sover. Då kryper Unni upp på magen på Leoparden och känner sig trygg. Hon väger redan 400 gram - hon har på bara sex dagar fördubblat sin födelsevikt. Duktig valp och duktig valpmamma!

Nelly och Tessan har väldigt roligt tillsammans, de rusar runt på tomten och jagar varandra runt Lillstugan i full fart så man undrar hur de hinner ducka för alla hinder!

1 april. Dagens valpvikt: 350 gram! Nej det är inget aprilskämt, lilla Unni växer så det knakar! Nelly går nu ifrån valpen lite mer och leker för fulla muggar med Husse och de andra, jakt, dragkamp och fotboll är favoritlekarna. Och tre pipdjur till har hon lyckats hitta, ute på tomten eller inne, som vi har fått lov att ta ifrån henne. Men så fort hon hör bebin att är vaken på övervåningen är hon där uppe som en blixt.

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23