Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 34

En strictly-dog-blogg, mars 2012

Till nästa bloggsida!

1 april. Dagens valpvikt: 350 gram! Nej det är inget aprilskämt, lilla Unni växer så det knakar! Nelly går nu ifrån valpen lite mer och leker för fulla muggar med Husse och de andra, jakt, dragkamp och fotboll är favoritlekarna. Och tre pipdjur till har hon lyckats hitta, ute på tomten eller inne, som vi har fått lov att ta ifrån henne. Men så fort hon hör bebin att är vaken på övervåningen är hon där uppe som en blixt.

31 mars. Våren har tagit paus, idag snöar det! Så bra att blåkornsgödningen kom ut på gräsmattan igår.

Nellys valp är fyra dagar idag och har fått en mjukisleopard av Husse, så hon inte ska behöva känna sig ensam de korta stunder hennes mamma lämnar henne. Hon är nog inte så medveten om sin present ännu, men Nelly tyckte den var helt ok. Bara hon inte äter sönder den (Nelly alltså). Idag väger bebin 300 gram, hon är en stor och duktig valp!


Fyra dagar

Vaktposterna
30 mars. Idag har lilla Unni (?) ökat ytterligare i vikt och är nu uppe i 260 gram, inte dåligt! Nelly är en mycket omsorgsfull och duktig mamma, fast idag har hon faktiskt tagit sig tid och varit med och jagat runt med de andra hundarna ute på tomten en liten stund.

Nelly tyckte att det var lite för lite med bara en enda valp, så hon har letat reda på det ena pipdjuret efter det andra och tagit till valplådan. Till slut hade hon samlat ihop fem stycken leksaksdjur men hon blev så frustrerad över att de inte ville äta, så vi blev tvungna att stjäla de nya "valparna" i ett obevakat ögonblick och gömma dem i en plastpåse ute i garaget. Hon letade en stund efter dem, men nu har hon fogat sig och ligger lugnt med sin dotter igen.

29 mars. Natten har varit lugn, en nöjd pudelmamma ligger och njuter av en nöjd pudelbebis, som bara äter och äter. Idag har hon ökat ytterligare nästan 20 gram i vikt. Utanför barnkammaren turas vaktposterna om och alla, speciellt Julia, försöker smita in och titta på bebisen när ingen ser. Hon ville så gärna ha en kull till, lilla Julia! Det vita på golvet är potatismjöl ovanpå Lillans kissfläck - som Tessan satte sig i. Så nu har vi en svart pudel med en vit rumpa.

Igår hade hemsidan 174 besök. Och ett inlägg i gästboken - tack gulledej! Det är sååå kul att få en hälsning från TRW.

Nu funderar vi på registreringsnamn till prinsessan. Inte lätt, det är inte gott om blomnamn på bokstaven U. Ullspira och UIlvide har vi hittat i svenska floran och i den engelska är det inte mycket bättre. Tungels Unique Flower kanske - hon är ju unik, ensam i sin kull - med tilltalsnamnet "Unni"? Vi vill ju alltid att våra valpar ska få smeknamn på sin egen bokstav!

28 mars. Nelly har valpat! Igår klockan 17.30 föddes en liten fin svart tik.


12 timmar gammal


Lillsessan

Efter två vaknätter med en flåsande förstföderska tyckte jag igår att det inte verkade vara som det brukar inne i en dräktig mage; det var ovanligt lugnt. Så för att vara säker på att allt var som det skulle åkte vi till djursjukhuset och kollade. Och där var bara en enda valp - klart att en sprattlar mindre än fyra!

En halvtimme efter det att vi kommit hem stod så Nelly i solen på köksterrassen och började krysta! Och ytterligare en timme senare födde hon, lätt som en plätt (hon lapade till och med valpvälling medan hon stod och krystade, så cool hon är), en fin liten svart tik.


Krystvärkar

Fosterblåsan synlig

Välkommen!

Duktiga Nelly!
Valpen var stor men inte så tjock, hon vägde 200 gram och idag har hon redan ökat i vikt med 10% av födelsevikten! Nelly är en supermorsa som redan har så gott om mjölk. Synd bara att det inte blev flera valpar att dela på maten, men kanske finns det några små därute någonstans som behöver en amma? Hör av er i så fall. Nelly ställer gärna upp, och så får lillprinsessan några kompisar i valplådan. Annars kommer säkert Lillan gärna att ställa upp som extramamma och lekkamrat om ett par veckor, det brukar hon göra när vi har valpar hemma.

Natten har varit lugn med nöjda snusningar i valplådan. "Det har aldrig varit så lugnt i huset med nya valpar förut" sa Husse. Fast Lillan har kissat en protestpöl i hallen utanför valprummet.

26 mars. Matte har varit på Pudelfullmäktige tillsammans med delegater från hela pudelsverige i helgen, så Husse och Sara fick leda månadens Pudelpromenad. Lillan passade på att dra ut på rådjursjakt tillsammans med en aprikos toypudel och när sötnosarna kom tillbaka efter 20 minuter var de täckta med lera och pinnar. Kul - flera timmars jobb för matte vid hemkomsten igår kväll. Men nu är Lillan nästan vit igen.

Nu har Nelly kommit hit med sin tjocka bebismage. Hon har gått upp 2,2 kg och kan nog valpa vilken dag som helst, hon har börjat bädda och tempen ligger lågt idag. Det är härligt att se hur glada hundarna blir att få träffa varandra igen, alla älskar Nelly och Nelly älskar alla. Men valplådan, som Nelly redan har lagt beslag på, får ingen komma nära. Då morrar Nelly: "det här är mitt revir, här ska mina bebisar vara". Nog förstår hundar vad som är på gång, mer än vi tror.

Matte har köpt en galopphäst. Ja, åtminstone en del i en häst. Så nu är man hästägare igen, till Sigge (Cheerful Giver). Tillsammans med 999 andra. Kostnad: 350 kronor.

22 mars. Soligt och varmt, 15 grader i skuggan - nästan sommar!

21 mars. Igår var det vårdagjämning och vintergäcken blommar!

Barbro och jag har varit hos veterinären idag med åtta hundar, några egna och några "klipphundar", för tandstensborttagning. På den här hörntanden (se bilden nedanför) som satt i underkäken på en tolvårig hanhund syns hur tandstenen krupit ner under tandköttet och orsakat tandlossning, trots att tanden för övrigt är ren. Tanden satt och vickade, bara nedersta delen av tandroten satt fast.

På måndag kommer Nelly hit med sin tjocka mage!

20 mars. Vi har klippkurs två kvällar i rad - lite för mycket kanske. Om bara alla pudlarna som kommer vore:

1. vana att stå på trimbordet
2. rentvättade
3. väl fönade, utan lockar
4. utkammade, med tovfri päls
5. rakade om nos och tassar

och om varje hundägare tog hand om sin hunds klipphår allt eftersom, så skulle det vara lättare att hjälpa 6-7 hundägare att få med sig en snygg hund hem efter fyra-fem dryga timmar i klippoteket. Och lättare städning efteråt.

Elsie får vara med som visningshund och har fått en extra klippning inför kursen.

18 mars. Trevlig helg med många besökare i huset, det gillar vovvarna. De älskar att få uppmärksamhet och gjorde en hel liten cirkusföreställning för våra gäster på lördagskvällen. Och när det kom en familj med FYRA barn idag var de verkligen lyckliga, tänk att få pussa på så många nya vänner!

Nu sover Lillan gott i sin korg med några av sina gosedjur. Trångt men mysigt.

17 mars. På promenaden idag mötte vi en blöt och lerig liten terrierblandning, uppenbarligen en rymmare. Jag försökte få tag i hunden, men misslyckades tyvärr. Så jag har skrivit en blänkare på Facebook, som säkert är ett bättre medium än polisen numera när det gäller att få tag i ägare till bortsprungna hundar. Eller kanske någon av er som läser här vet någon här i Täby som saknar sin ljusbruna lilla hund?

13 mars. Om man är kort i rocken måste spanarna hitta en högt belägen utkiksplats.

12 mars. Nu är det vår! Tio plusgrader i skuggan och en värmande sol därtill, i rabatterna blommar krokus och snödroppar och tulpanbladen är nästan en decimeter höga. Husse tillbringar hela dagarna i äppelträden och vovvarna ligger ute och njuter i solen på terrassen.

Idag har vi varit ute på Värmdö och hälsat på hos Nelly, som verkligen är rund om sin lilla mage - där inne är det nog inte bara en liten bebis som skvalpar runt! Om två veckor kommer Nelly att flytta hit, snart är det dags! Vi längtar, men Nellys matte Alison börjar nog få lite separationsångest.


Nelly och Alison

Här en nybadad Lillan och hennes skugga på väggen - eller?

8 mars. Kylan håller i sig och vägar och stigar i skogen är täckta med hårdfrusen glansis, det har varit ett äventyr att gå ut med hundarna på sistone.

Så nu har jag köpt ett par dubbskor och nu kan jag går tryggt utan att halka; inte billiga, men värda varenda krona! Men - vad är det för något litet rött som syns där borta - högst upp på den stora stenen?

5 mars. Bina har inte kissat på sig mer sedan den där gången för två veckor sedan, så det var väl en engångsföreteelse.

Det behöver dock inte vara någon katastrof om hunden blir inkontinent, eftersom det finns fina kisskydd att köpa. För tikar tar man ett vanligt tikskydd och lägger lite hushållspapper i, för hannar finns "Tarzans badbrallor" - se Barbros sida! De är också bra att sätta på hannar som gärna vill markera revir när de kommer i ny innemiljö.

Vår underbara schäfertik Anja var inkontinent under det sista året hon levde och det blev ju väldigt stora pölar eftersom hon var en så stor hund, men eftersom hon bara läckte när hon sov och hon alltid sov i sin Biabädd så var det lätthanterligt: tvätta  tikskyddet, duscha och föna hunden och skura bädden. Eftersom Anja ändå var så pigg för sin ålder - hon blev nästan 15 år - så fick hon vara med tills hon fick en hjärnblödning som inte gick tillbaka. Då gick det ju inte längre.

Misströsta alltså inte om din hund börjar kissa inne, det finns lösningar på det! Om hunden för övrigt är pigg och glad vill säga. Och det KAN ju faktiskt vara övergående, sök hjälp innan du ger upp!

4 mars. Om fyra veckor har vi förmodligen valpar i huset - Nelly blir nu tjockare för var dag. Det ska bli så roligt!

Från Anita kom ett foto på hennes charmprinsessa Hyacint, som tyvärr inte längre finns i livet. Se pudelglimten i hennes ögon - visst var hon fin?

Foton från Norrtäljepudlarnas marsfika på Tangens hundcafé finns på den här trevliga webbplatsen:

 http://alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se/

3 mars. Lillan har lagt beslag på de två största gosedjuren (plus en av mattes sockor, hon är sockoman och stjäl alla sockor hon får tag i) och dem försvarar hon med frenesi mot alla de andra vovvarna. Hon blev till slut så fixerad vid "nallarna" att jag tog dem och gömde dem i en garderob. Då gick damen och klämde med stor möda ur sig två små kisspölar i min säng. Hämnden är ljuv.

Men efter ett par dagar föll jag - förstås - till föga eftersom Lillan sörjde sina älsklingsnallar och lämnade tillbaka dem. Gissa om damen blev lycklig!

Det är en syn för gudar att se när Lillan med möda släpar en av de stora "nallarna" uppför trappan. Nerför ska hon ha hjälp att bära, och hon ger sig inte förrän hon får det.

1 mars. Vårmånad! Vovvarna och jag har varit inne i storstaden och promenerat på Ladugårdsgärde för att få lite träning, dels i att gå i koppel (som de gör alldeles för lite i vanliga fall), dels för att träna på möten med andra hundar. Det behöver framför allt Tessan, som tycker att alla hundar som inte ser ut som pudlar är konstiga figurer som man bara måste skälla på. Men idag var hon riktigt duktig.


På Gärdet 1 mars

Dagen var mulen och grå och Gärdet lerigt och blött så vi var väldigt leriga när vi kom hem - så alla kläder och koppel åkte i tvättmaskinen och alla hundar i badkaret. Ibland är det väldigt mycket hund.

Men jag hinner faktiskt med en hel del annat också: den här veckan har jag varit på en väldigt rolig och ovanlig operakväll (Blåskäggs Borg och Trouble in Tahiti), varit på Liljewalchs Vårsalong, ätit lunch med en kompis på Blå Porten och flanerat i sta´n, ätit lunch på Sigtuna Stadshotell med gamla arbetskamrater från tiden på SIAB:s Utlandsavdelning, varit på ansiktsbehandling och massage och sett en bra film. Men sånt hör ju inte hemma i min dog-blogg!

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2014-10-13