Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 33

En strictly-dog-blogg, februari 2012


På Rösjön, 1 februari

 

1 mars. Till mars månads blogg!

27 februari. Idag hade det varit fint med skridskor i skogen, för där är skridskobana på alla stigar. Men solen värmde och jag satt länge nere vid sjön och njöt av solen, hundarnas lek och isens alla läten: den sjunger, mullrar, dånar, knakar och gnisslar - naturens egen musik!

Vi har haft Poppy på besök idag, och alla hundarna var vildare än vanligt. De jagade i skogen, gapade och skällde och ville inte alls lyssna på mig. De var helt oregerliga. Då känns det att vi har många hundar. Och den lilla ljuva vita var värst av alla.

26 februari. Jag är så stolt över våra duktiga hundar. Igår var vi på besök på ett demensboende tillsammans med Bina och Elsie. Där var många gamla som - i hundars ögon - uppträdde på konstiga vis, men på uppmaningen: "gå och hälsa" gick vovvarna fram och hälsade med vänliga svansvift och lät sig klappas på alla möjliga underliga sätt. Så rara de är, våra två äldsta pudeldamer!

Efter några dagar med gråväder, regn och rusk kom lagom till dagens pudelpromenad årets första vårdag. Vi kunde till och med picnica i "gröngräset"! Och i rabatten blommar snödropparna.

24 februari. Idag har jag varit ute på Arlanda och vinkat av Marianne Blads lilla Tripwire Cleo, som flyttar till Tungels Pennycress i Norge. Cleo är barnbarnsbarnbarn till vår Leja, trots att hon är en liten toypudel. Hon kommer att bli mycket älskad av familjen Österhus - förhoppningsvis även av sin "syster" Penny!.

23 februari. Alison (Nellys matte) ringde på morgonen och nog verkar det som om Nelly är dräktig allt - hon har till och med fått en släng av graviditetsillamående, stackars liten (jodå, sånt drabbar även hundar). På söndag har det gått fyra veckor av Nellys dräktighet, nästan halva tiden, och snart kan man se på hennes mage om hon har många bebisar där inne. Det är alltid lika spännande.

Och så har vi i natt fått en ny prinsessa i kungariket Sverige. Louise - Kristina - Desiré? Grattis Victoria och Daniel!

Se här vad man kan hitta på loppis för 60:-!

Gissa om hundarna blir glada - här är Bina och Tessan med en ny "kompis".

Pompe (Tungels Flox) har varit hos oss idag och passat på att få en ny frisyr. Visst är han mamma Bina upp i dagen?


Pompe före

...och efter

Så fin!

21 februari. Besök av Poppys pojke, den brune Tungels Shamrock. Och vår vilda Tessan gav sig omedelbart på sin halvbror, som på artiga pudelpojkars vis lade sig platt på rygg och visade magen. Duktig pojke! Det var länge sedan vi träffade Sham, och det var verkligen roligt att se vilken otroligt fin pudel han är, så vacker och så väldigt trevlig. Precis en sådan pudelpojke som jag letade efter en gång i tiden.

Bina har råkat kissa på sig - i husses säng. Hoppas hon inte har gått och blivit inkontinent.

19 februari. Lejas son Tungels Crocus "Felix" fick sluta sina dagar på jorden i fredags, vid 14 års ålder. Han fick problem med sina njurar men var för övrigt pigg och glad. Det känns sorgligt att inte få träffa lille Felix, som vi haft så mycket roligt med, igen och vi sörjer med Evabritta och Börje.


Tungels Crocus - "Felix"

Fick skäll av Husse för att jag igår skrev sånt som inte hör hemma i hundgården (även om han håller med mig i sak). Så då ska jag inte berätta om dagens årsmöte i Fältrittklubben, ett mycket turbulent möte pga fastighetsbolagets skumma agerande när man sagt upp ridskolornas hyreskontrakt på Ryttarstadion. Till förmån för en utomstående aktör som vi inte vill ha där.

18 februari. Hur tänker de på TV när de lägger en konsert med Max Raabe på TV2 parallellt med den bedrövliga Melodifestivalen på ettan? Hur många var det inte som då missade den fantastiske Max Raabe och hans Palastorkester? Synd.

17 februari. Undrar hur många som tänker på att maska av sin vuxna hund emellanåt? Eftersom mina hundar springer lösa i skogen varje dag och dessutom träffar många andra hundar på träning, utställning mm så brukar jag ge dem en avmaskningskur varje höst, alternativt när någon tik ska paras. Om man tycker det är otrevligt att "förgifta" sin hund i onödan, finns det fina (och ganska dyra) provkit att köpa på apotek och djursjukhus, där man kan ta ett prov och skicka in till SVA.

Om man söker på webben på "avmaskning hund" får man alla sorts råd - allt från att maska av vår och höst till att inte maska av alls. Men så här gör jag alltså: en gång per år med något medel som tar bandmask och spolmask. Jag har aldrig sett att någon av mina vovvar har mått illa av avmaskningen.

Och du: hundens mask är artspecifik, den går inte på människa. Frånsett rävens dvärgbandmask, men den hoppas vi verkligen inte blir vanlig i vårt land.

16 februari. På dagens skidtur Rösjön runt spände jag för vildingarna Julia & Tessan som draghundar. Jag tänkte att de ju kan använda sin obändiga energi bättre än till att rusa fram och skälla på andra hundar. Och äntligen fick jag glädje av deras ovilja att låta bli att dra i kopplet - de var perfekta draghundar som sida vid sida och i jämn trav drog sin matte i skidspåret, med bra selar och draglina till matte. Fast särskilt trötta blev de ju inte. Kanske skulle köra Vindelälvsdraget med dem i vinter?

Isen på sjön är nu 35 cm tjock, tillräckligt för vilken traktor som helst.

15 februari. Idag fick Husse lov att ta över hundpromenaden eftersom Matte hade annat för sig. Det var inte roligt för Husse. Stackarn, först blev han genomsvettig innan han fick på alla vovvarnas overaller (han behöver träna) och sedan var det massor av blöt djupsnö i skogen och jobbigt att ta sig fram. Och sedan fick han skämmas för Julia och Tessan, som bar sig illa åt och skällde ut en stackars unghund de mötte. Det var ingen höjdarpromenad för Husse, om man så säger.

På Mattes promenad i storsta´n såg hon flera hemlösa uteliggare. En av dem låg på trottoaren vid T-bananenedgången Östermalmstorg, med några gamla tidningar som madrass och täcke. Och alla de vackra människorna bara passerar. När man ser sånt får man lite perspektiv på tillvaron.

12 februari. Rhonda har åkt hem till Lidingö igen - oparad. Love var nog så intresserad men inte Rhonda, så förmodligen var vi för sent ute. Nåja, bättre lycka nästa gång, nu ser vi fram emot Nellys valpar!


Rhonda

Vi fick idag ett sorgligt besked. En av "våra" hanvalpar har fått somna in, alldeles för ung. Han blev inkontinent, förmodligen på grund av kastreringen för många år sedan. Något att tänka på för den som funderar på att kastrera sin hund - tänk efter ett par gånger om det verkligen är ett nödvändigt ingrepp.

10 februari. Idag gratulerar vi valparna i H-kullen - Binas sista egna valpkull (i fortsättningen har hon fått nöja sig med att framgångsrikt "låna" andras valpar) - som fyller åtta år idag. Voffvoff, voffvoff, voffvoff, voffvoff!

I morse vad det minus 19 grader kallt ute, men fram på dagen blev det lite varmare och på sjön var det lika härligt som vanligt för sex glada pudlar att få springa!

8 februari. JÄTTEGRATTIS till vår egen Bina Balsamin och hennes syster Stella Belladonna, som fyller 15 år idag. Ja må de leva i hundra år - bägge damerna är fräscha som vårblommor och pigga som pelikaner! Funderar på att spara ut lite päls och visa henne på utställning i sommar, det är inte alla femtonåringar som är så fina. Hon har fått en stor bit torkad våm och ett nytt mjukisdjur, en vit råtta, i födelsedagspresent. Den försvarar hon mot alla de andra, ingen idé att man försöker ta något ifrån gammelmormor!

6 februari. Lilla vackra Rhonda har kommit hit idag. Om några dagar ska Love få en ny chans att visa om han duger något till.

5 februari. Barnbarnen Emma, Nick och Elsa bakar tårta.

4 februari. Ett år sedan Leja lämnade oss.

Hélène och Anders och barnen Nick, Emma och Elsa har kommit ner från Dalarna för att tillbringa helgen hos oss. Idag blev det - förstås - en härlig vinterpromenad tillsammans, bland annat på Rösjön (vad annars?).

Imorgon kommer resten av alla barn och barnbarn, då blir här fullt i huset!

2 februari. Idag fick jag den ultimata utmaningen: att förvandla en pälsboll till en utställningspudel på tre timmar. Därtill en boll som inte kunde stå så väldigt stilla på bordet. Till slut blev resultatet ändå så här:

Ganska hyfsat. Men för ett perfekt resultat med de rätta linjerna och den fina sammetsytan på pälsen krävs 2 x bad+klipp om hunden är mycket långhårig!

Sedan fick också Julia bada, och Bina, som har blivit av med sina stygn idag - skönt! Nu har jag redan badat sex hundar i februari. Vill man ha fint får man lida pin. Eller vad det nu heter.

Kan inte förstå dem som tycker det är jobbigt att bada en enda liten pudel?

Jag får ibland frågan om jag brukar vara med när Julia uppträder på Operan. Jojomän det brukar jag - även om hon är väldigt smart så kan hon nog inte passa sina entréer själv. Och det är jag som "fjärrstyr" henne från kulissen med handtecken: stanna, ligg, sitt, stå, backa osv. Annars blev det nog inte så mycket pudel på scenen (även om hon ibland hittar på sin egen koreografi). Men även dansarna har sina uppassare i kulissen.

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23