Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 27

En strictly-dog-blogg, juli 2011

Klicka här till augustibloggen!

31 juli. Sedan några dagar njuter vi av havet och solen på Ekön i Gryts skärgård. Det finns ingenting som går upp  mot en solvarm klippa och ljummet hav! Tessan är ännu livligare än vanligt och håller på att ta kål på oss andra med sin outsinliga energi. Hon är inte still en sekund. Utom när hon sover. Men rolig är hon.

28 juli. Några av våra rara små husdjur:
På söndag är det pudelpromenad, precis som vanligt. Fast vi kommer kanske inte att vara med.

26 juli. Äntligen! Imorse kom fyra små andungar simmande och mötte mig i vattnet, ganska nyfikna på den där konstiga bollen som flöt omkring mitt ibland dem. Vi har inte sett några andungar hittills i år och det har gjort mig riktigt orolig. Undrar var de här små har hållit hus till nu? Elsie och Bina, som satt på bryggan, blev också väldigt glada att få se dem.

23 juli. Värmebölja. Trädgården törstar efter vatten, de droppar som föll i förrgår hamnade visst allihop i pudlarnas pälsar...

Tessan och jag har varit i sta´n på miljöträning: T-banan till T-centralen, ut på "Plattan" bland allt folket, genom hela Gallerian och igenom Kungsträdgården (där vi delade på en strutglass), till NK där vi strosade runt och tittade på reakläder, och sedan via Norrmalmstorg till T-banan Östermalmstorg och hem igen. Tessans ögon rullade som spelkulor i skallen på henne men svansen var hela tiden i topp. Duktig liten vovve, stökiga utställningshallar kommer att vara en baggis för henne!

21 juli. 15 minuters promenad = en timme med fönen. Det regnar. Men intet ont osv: då får jag ju tillfälle att ta hand om alla semesterbilderna idag. Nu finns några av alla bilderna från lägret att titta på här.

Någon som är intresserad av att köpa min fina dressyrsadel? Jag kommer nog inte att köpa någon ny häst.

18 juli. Hemma igen. Efter besöket hos Robin igår började det regna och vi beslöt att avbryta vår resa i Värmland. Fem blöta pudlar i en husbil är inte så roligt. När vi var nästan hemma ringde Kerstin, Cillas  matte, men då var det ju tyvärr för sent. Vi får träffas en annan gång. Synd, det hade varit underbart att få se Cilla igen, efter så många år. Hon är nu 13 år gammal och lika pigg och glad som alltid, sa Kerstin.

Dagen har ägnats åt tvätt - av kläder och pudlar: två maskiner tvätt och tre vovvar. Hundarna var ju egentligen inte särskilt lortiga efter 10 dagar, men Elsie hade rullat sig i något väldoftande (tyckte hon - inte vi) och både Lillan och Tessan var toviga. Jag gjorde misstaget att prova ett nytt schampo i slutet av maj och förstörde pälsen totalt på Tessan. Fast jag nu har badat henne sex gånger med det gamla schampot har pälsen inte återhämtat sig än, utan tovar som jagvetintevad. Varning för att testa nya schampon på utställningspälsar! Nu återgår vi till Number One All Systems och Parma balsam. Parmas blå schampo fungerar också bra på Tessans päls.

Misförstå inte nu, man kan INTE bada bort tovor i en päls! Före badet måste pälsen vara helt tovfri, annars återstår sedan bara nerklippning! Man delar pälsen i fina raka benor och sprayar (med vatten eller en bra pälsspray, på bilden nedan mitt senaste fynd) kardar, borstar och kammar varje bena noga. Om huden inte syns i botten är hunden tovig, även om den yttre pälsen ser utborstad ut. Lillans päls tog 40 minuter att tova ut, Tessans betydligt mer.

Nu återstår bara att ta hand om 118 foton jag tagit på lägret och under resan. Några av dem kommer så småningom här på sajten.

17 juli. Igår lördag var det mulet och och lite kyligt i Ånnaboda så vi beslöt att resa vidare mot Värmland i stället att, som vi tänkt, stanna en dag till för att vandra i Kilsbergen. Planen var att åka runt Frykensjöarna och på vägen hälsa på vår omplaceringshund Tungels Robin Hood, som flyttade till Anne i våras. Dessutom skulle vi försöka ringa Kerstin, matte till Tungels Cyklamen som bor i Karlstadstrakten. Vi landade på camping vid Vänern och solen sken i Karlstad - men det gör den väl alltid? Vi hade en skön eftermiddag och kväll i de vackra omgivningarna och idag reste vi vidare mot Rottneros och Anne med familj.

Det blev ett rörande återseende med Robin, som blev så glad att han nästan slog knut på sig själv, rusade runt runt med de andra och pussade nästan ihjäl oss allihop. Han bor på en gård med hästar och katter och sin nya familj Anne, Mikael och Erik och lever numera ett härligt fritt pudelliv med mycket aktiviteter. Det gillar Robin.

Vovvarna blev lite förvånade att de fick springa i hagen tillsammans med de två hästarna, men de vande sig snart. Fast Bina, som ju är van vid hästar sedan barnsben, nafsade den snälla Kåre i näsan när han ville hälsa på henne, så han blev ledsen och frynade en lång stund. Fy Bina!

Fler foton kommer snart. Här hittar du en film från träffen med Robin.

15 juli. Idag, sista dagen på pudellägret, regnar det i Ånnaboda. Men hela lägerveckan i övrigt har varit solig och fin. Vovvarna (och vi!) har haft så roligt, och alla har fått vara med på flera av de aktiviteter som finns på "smörgåsbordet". Lillan och Tessan har varit på kontaktövningar, vardagslydnad och utställningsträning. Bina, Elsie och Julia har alla tre varit med på rallylydnad och Julia på tävlingslydnad. Och så har alla fem fått köra agility på olika nivåer: förberedande, nybörjaragility, fortsättnings- och tävlingsagility. Så har vi varit på föreläsning och lärt oss mer om utställningshundens pälsvård. Tyvärr har vi inte hunnit med att delta i spår, uppletande eller viltspår... Här finns något för alla!

Min vilda flock!

Så har vi förstås varit och badat i ljuvliga Ånnabodasjön, varje morgon före frukost, och sedan flera gånger om dagen: klart ljummet vatten, så rent att man fiskar ädelfisk här. Och gått några - alldeles för få och för korta - promenader i de fantastiska vildmarksomgivningarna här i Kilsbergen. Här är så vackert!

Men än är det inte slut, i eftermiddag väntar utställningsträning och rallylydnad och till kvällen blir det avslutningsmiddag med grillning och prisutdelning i Kåtan. Här nedan ett par bilder från veckan, fler lägerbilder kommer så småningom!

Under vår frånvaro passar Hélène med familj huset i Skarpäng, de har stockholmssemester när vi är borta.

Agilityplan

Vardagsydnadsträning

Taktiksnack

Kristina S, instruktör

9 juli. Puh - det är nästan för varmt ute, och 28 grader i sovrummet. Igår var vi till Rösjön och badade  inte mindre än tre gånger - över 23 grader i vattnet! Till första morgondoppet fick Bina och Lillan följa med, de hade helt klart för sig att det var deras tur och satt vid grinden och väntade när jag kom ut med badkassen. Medan Julia och Tessan satt längst inne i bortesta kökshörnet och surade. Hur kan hundarna veta vems tur det är, läser de mina tankar eller?

Elsie har kommit hem efter en kollovecka hos sin extrafamilj, så vår flock är fulltalig igen. Det känns bra. Trots att vi har så många hundar så känns det tomt när en av dem är borta, det är väl konstigt! Elsie har roligt hos Yvonne och Robert (de älskar henne och hon får massor av uppmärksamhet) och det är så bra för henne att få känna sig utvald och göra något på egen hand, utan flocken. Nu har hon ju också en liten ungtik (Tussilago) att fostra hos dem. Det märks tydligt att det stärker hennes självförtroende. Och sedan växer hon lite till när hon kommer tillbaka hem och alla de andra välkomnar henne med pudelpussar.

7 juli. Sol och värme. I morse fick Julia och Tessan följa med till morgonbadet i Rösjön, efter enträgna böner (= man piper, hoppar 1,5 meter rakt upp i luften, snurrar runt tre varv, skäller och rusar till grinden - vem kan motstå sån´t?). Sjön som en spegel, sädesärlan landade på näckrosbladen och plockade insekter till ungarna och storlommen startade sin flygtur från vassen, mitt framför mig. Vilken startsträcka han behövde, nästan som en hel jumbojet! Men var är alla andungar? Under alla år har funnits flera kullar andungar i sjön, men i år har jag inte sett en enda unge. Bara ett ensamt andpar. Oroväckande.


Visst har vi en vacker sjö?

Lilla Julia och stora Tessan!
På kvällen var det Lillans tur att bada, i badkaret hemma.

5 juli. Idag har vi haft lilla Maja som gäst. Hon är inte släkt med våra pudlar, men så väldigt lik salig Ebba så vi blir alldeles nostalgiska. Så många olika sätt en pudel kan se ut på, förresten! Se nedan...


Maja

Tessans bror Timmy
("nakenpudel")

Tessan

Tina Maree
(thailändsk toy star)
4 juli. Täby kallas ju för "sta´n på landet", men ibland kan man tro att man är mitt ute i vildmarken och inte i närheten av en storstad. I storskogen växer nu massor av blåbär, till vovvarnas förtjusning, och kantarellerna har redan börjat sticka upp. Och vid Rösjön tidiga morgnar när herr och fru And ligger och solar på bryggan, herrskapet Storlom sysslar med morgonfisket och en och annan snok kommer simmande, då känns vildmarken nära.

I storskogen

Julia plockar blåbär
Även på vår tomt har vi vilda djur. Utöver myror, ekorrar, fåglar, harar, rådjur, rävar och grävlingar har vi ett helt gäng med vackra mångfärgade (gula, gröna, orange och bruna) grodor som bor under trätrallen på köksterrassen. Vovvarna, särskilt Elsie, är mycket roade av deras framfart om kvällen. Grodorna jobbar - mot att vi håller med en skål vatten - med att fånga och äta upp mördarsniglarna, så nu funderar vi på att starta uppfödning av "mördargrodor", det måste väl vara en bra affärsidé? "Tungels Pudlar och Mördargrodor", vilken kennel! Grannarna undrar varför inte vi har några sniglar när de har så många och skulle nog vara spekulanter på några små trädgårdsmästargrodor.

Just nu är flocken något decimerad, Elsie är på "kollo" hos Yvonne och Robert för att hjälpa till att fostra lilla Tussi, den vilda Tessans lika vilda syster. Det tycker Elsie är kul.

Våra vuxna "valpar" fortsätter att visa framtassarna i olika sammanhang. Tungels Fuchsia tävlar i agility (snart nio år gammal!) och är uttagen till SM i agility även i år. Och Charlies (Tungels Kardemumma) dotter Tip-Tops Princess Mononoke har varit i Danmark och är nu både svensk, estnisk, lettisk och dansk utställningschampion. Plus champion i viltspår. Duktig flicka!

Kvällens handlingkurs slutade inte förrän halv elva (han är ambitiös, Gerhard O´Shea) och jag är väldigt nöjd med både Tessan (som inte skällde lika mycket som hon brukar) och Lillan, som hade svansen uppe långa stunder ikväll. Det blir nog bra till Gotlandsutställningen!

2 juli. Vi är hemma igen efter några härliga dagar vid Ålands hav, på Väddö. Alla pudeldamerna stormtrivs med campinglivet - det där med compact living är ju alla hundars melodi: flocken skulle helst alltid vara samlad på en liten yta! Och alla strövtåg i nya jaktmarker är också spännande. Fast lite jobbigt är det ju att inte få sova i sängen, tycker damerna.
 
 

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23