Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 25

En strictly-dog-blogg, maj 2011

Till juni-bloggen!

31 maj. Idag har vi ätit lunch på Tangens Hundfik i Norrtälje. Ett besök där rekommenderas varmt - trivsamt, välkomnande och god mat för både folk och fä. Tack Yvonne!

Så har den jättetrevliga och väldigt lärorika kursen i handling för Gerhard O´Shea avslutats. Tessan har lärt sig att varva ner (i alla fall ibland) och att visa sig väldigt fint i ringen, och Lillan har fått mera självförtroende i ringen tillsammans med en massa hundar av olika raser. Vi kommer att fortsätta att komma med på Gerhards öppna träning på måndagskvällar under sommaren, den är öppen för alla. Bra social träning för alla, även om man inte tänker ställa ut!
Så var sköna maj över för den här gången. Vart tog den vägen, den svischade förbi alldeles för fort. Som alltid.

29 maj. Deltagarrekord på pudelpromenaden idag! Minsta antalet deltagare någonsin. Nio pudlar, en mops och en vinthund, plus 13 tvåbeningar. Men - vad tog det åt er alla våra trägna och trogna pudelpromenörer? Var det duggregnet i morse eller Mors Dag som höll er borta - ni brukar ju vara sådana tuffingar! Det blev i alla fall en solig promenad för oss som var med!

Vi gläds med kennel Tripwire som fick en certvinnare idag: Tripwire Stella by Starlight (Vera) vann tikklassen för domaren Veli-Pekka Kumpumäki, Finland, på Svenska Kennelklubbens stora utställning i Österbybruk idag, visad av Christer Ivarsson. Vera är dotter till SUCH Tungels Ilex och SUCH Tripwire Red Night Passion (Rutan - som är barnbarn till Tungels Akvileja) så vi känner oss lite delaktiga.

Tungels Scilla kom trea i juniorklassen med omdömet "Excellent" och fin kritik - stort grattis Ninni till ett fint resultat på din första officiella utställning! Och grattis också till Jeanette (också på sitt livs första officiella utställning) med "vår Bobbyhillsvalp" Bobbyhills Hope and Glory, som kom trea i juniorklassen för dvärgpudlar, också hon med omdömet "Excellent"! Vi är väldigt stolta över alla våra trevliga och vackra pudlar och glada för alla duktiga valpköpare som tar så väl hand om dem.

Jag fick en inbjudan att vara domare på en inofficiell utställning i Stockholm i september. Det skulle ha varit väldigt roligt, men just den helgen kommer vi att vara på Öland. Synd.

27 maj. Igår hade vi brunnsborrare här hela dagen och nu har vi fått ett över 200,4 m djupt hål intill huset som ska värma oss i vinter. Vilket oväsen det var! Men hundarna var hur cool som helst, så de är då inte ljudkänsliga! Eftersom det ändå inte gick att vara ute i trädgården (fast det var så vackert väder) passade jag på att bada några stycken: Elsie, Julia, Tessan och Lillan fick alla varsitt bad och lite pälsputs. Och idag regnar det...

Efter ridningen idag gick vi alla sju och åt lunch på ljuvliga lilla Harpaviljongen i Lilljansskogen. Ett ställe man blir lycklig av: för miljön med alla vackra växter, den fantastiska maten (hur kan man laga så fin mat och baka allt bröd i ett så litet kök?) och den otroligt trevliga personalen. Ett plats med mycket varmt hjärta!

Pompe har åkt hem ikväll. Å vad han blev glad när Christina kom, det var rörande att se. Han har nog trivts ganska bra här och har varit jättesnäll och trevlig, men inget är ju som matte!

25 maj. Ett pälsmonster kom för att förvandlas till en utställningspudel och efter fyra timmars idogt arbete (Scilla var en veritabel liten ängel hela tiden) blev hon till slut rätt fin. Tycker i alla fall jag. Och hon är ju så fin i sig själv!


Scilla före


Scilla efter

Pompe gillar  - eller avskyr, vet inte riktigt - Pergolesi. I vilket fall som helst sjunger han högt och faktiskt ganska tonsäkert tillsammans med Doris Soffel i Quae maerabat. Och efter en stund hade han startat en sångkör. Men då stängde matte av musiken.

24 maj. Tessan vill gärna visa alla sin absoluta favoritleksak, som hon har fått av sin onkel Rocky. Den har så härligt tuggmotstånd och massor av roliga tofsar och knutar som slänger omkring nosen när man ruskar den. Just nu har hon dragkamp om den tillsammans med Pompe (Tungels Flower Power), som bor här den här veckan när hans matte är på semester i Frankrike.


Favoriten

Funderar kring det här med kastrering av hundar. Varför har det plötsligt blivit så modernt? Dela med dig av dina synpunkter i vår gästbok!

Just nu har vi sju hundar i huset. En bortsprungen och mycket vilsen golden retrieverhanne sitter i vår groventré och längtar hem. Vill varken ha vatten eller köttbullar. Ingen har anmält honom saknad hos polisen, som inte har tid (!) att hämta honom. "Ni får väl släppa ut honom igen om ni inte kan ha honom kvar." Tur att våra sex hundar är snälla, men nog är det synd om hunden, han vill inte ens komma in i köket.

Castor (som han visade sig heta) hämtades av sin matte efter ett par timmar i vår groventré. Tur var väl det.

Nu är klockan elva på kvällen och jag vet inte vem som är tröttast efter kvällens handlingkurs, Tessan, Julia eller jag. Kursledaren Gerhard O´Shea är otroligt energisk och intensiv och vi lär oss massor varje gång. Jättekul! Fattar bara inte hur jag kunnat visa flera hundar till cert och championat utan de kunskaper jag får nu.


På Gärdet


Gerhard med Lillan

22 maj. Heldag i Jägarhyddan: Öppet Hus med Roslagspudlarna. Vilken fin dag det blev! Fler foton kommer så småningom.


Domaren, fotografen
och ringsekreteraren!

21 maj.  En helg med barn och barnbarn, som hade kul på vår lilla agilitybana med alla pudlarna, plus Snövit, grannens svarta dvärgschnauzer.


Granntjejen Sandra och Emma
leker med hundarna

18 maj. Lilla söta Poppy (mamma till de fina S-valparna) har varit här hela dagen idag. Det är faktiskt rörande att se hur glada alla pudeldamerna blir när de får träffa varandra, och särskilt Tessan och Poppy har haft våldsamt kul ihop. Den vilda galna Poppy (som inte är lika vild och galen längre utan faktiskt börjar bli vuxen) och den alltidglada spralliga Tessan, vilket radarpar!


Snygga Poppy!

På kvällens agilityträning fick Julia följa med eftersom hon har verkat lite "låg" på sistone - hon tycker nog inte att hon får tillräckligt mycket uppmärksamhet nu när Tessan och Lillan får så mycket egentid av matte. Julia är inte visserligen riktigt i Elsies klass när det gäller agility (ännu), men hon klarar alla hinder och är jättejätteglad när hon får vara med. Matte måste skärpa sig och försöka aktivera alla hundarna lika mycket.

Igår kväll var Tessan ensam med på handlerkursen. Det blev en dramatisk kväll med åska, dunder, regn och hagel. Mycket nyttigt för en liten pudelfröken, men det hanterade hon med sitt vanliga glada humör.

16 maj. Idag har vi haft riktigt fint och kärt besök - Anita och Kjell från Skellefteå med Felix och Hugo (Tungels Flower Power och Tungels Humle). Vilka fina, välskötta och trevliga pudelpojkar! Men så är de ju söner till Bina. Att inte Hugo har fått bli pappa någon gång är en gåta för mig; han är svensk champion, i stort sett oslagen i utställningsringen, är höftledsröntgad B, ögonlyst och gentestad för Prcd PRA med A. Och dessutom är han en av de trevligaste hundar jag mött. "Han har alla kvalitéer" sa Kjell. Jag får väl be att få låna honom själv så småningom, till någon lämplig tik!


Kjell och Anita + grabbarna


Hugo och Felix

Från Operan kom ett brev idag. Nötknäpparen kommer att spelas i jul igen. Det ser vi fram emot!

15 maj. Kurs i utställningsklippning för Madeleine Bergendahl. Väldigt trevligt och väldigt lärorikt. Tessan och Lillan fick följa med bägge två och blev fina. Lillan den skurken, hon är så söt men vägrar att ställa upp sig på trimbordet. "Jag tycker faktiskt inte att det här är roligt". Surt. Usch, rackarns hund, hur ska jag få henne till att vilja stå snyggt och avslappnat?


Tessan

Lillan
12 maj. Badpremiär! Redan16 grader i Rösjön!

På dagens promenad mötte vi Timo - Loves brorsa Bobbyhills Please Me - och hans "storebror" border collien Zacke. Ett kärt möte med två genomtrevliga killar och deras lika trevliga matte Katarina.


Timo till höger, Zacke lurar i bakgrunden

Ännu en gång har vädergudarna varit oss nådiga - en timme innan valpkursen startade började det åska, regna och hagla, men i lagom tid sken det upp och det blev ännu en ljuvlig sommarkväll. Valparna i kursen växer och utvecklas för varje vecka, även om ett par av dem fortfarande är lite väl vilda. Gissa vilken uppfödare de kommer ifrån?

Klockan är elva och Tessan har redan gått och lagt sig i sin sköna korg. Lägg märke till Biabädden i bakgrunden.


"Gonatt"


"Snarrrrk"

11 maj. Handlerkursen är jättebra för mina "valpar". Tessan startar alltid med att skälla på allt och alla men om jag bara ignorerar henne tröttnar hon snart och uppför sig sedan jättebra. Hon suger åt sig allt nytt direkt och har redan lärt sig ställa upp sig fritt och snyggt och att trava fint med schvung. Lillan, som varje gång börjar med sänkt svans och säger "det här tycker jag faktiskt inte alls är något kul" fick igår upp svansen långa stunder. Hon är inte alls rädd, bara sur, tror jag. Men hon kommer nog aldrig att älska utställningsringen.

Bina var som vanligt med som moraliskt stöd. Hon är verkligen en klippa, pålitlig i alla väder och sammanhang. Älskade Bina!

Igår hade vi vår halva dvärgpudelpojke Love (Bobbyhills Find Love, samägd med Ann-Christin Thorell), här på besök. Han är verkligen en supersöt och supertrevlig liten pudelpojke och jag hoppas kunna använda honom till någon av tikarna så småningom.


Love Darling!
9 maj. Hjälp! Häggen blommar redan!
7 maj. Vovvarna och jag har varit på pudelpromenad i Norrtälje. Jättekul med så många nya kompisar, och särskilt Tessan tyckte det var spännande med alla hästar i hagarna omkring. Som hon tyvärr inte fick jaga, men ändå. Hundfiket där vi åt lunch var också väldigt uppskattat. Det var precis som att komma hem till någon, med äkta mattor, fina tavlor, tre stora soffgrupper och två matgrupper (hundarna fick ligga överallt), och vackra vattenskålar i porslin. Hur snyggt och prydligt som helst. Och så blev alla tolv pudlarna bjudna på godis. Populärt!


Hundfiket

Jag såg något roligt igår vid Ryttarstadion. Ett hunddagis var ute på promenad: först kom en liten späd tjej med nio hundar i alla möjliga storlekar, sedan en tjej till med sju mindre hundar och sist en kille med sex hundar, varav ett par riktiga jättar. Alla kopplen var fästade i svångrem på förarna - inga ryck i kopplet här inte. Alla gick lugnt och fint tillsammans, ingen drog i kopplet eller försökte gå och nosa i backen. Väldigt, väldigt snyggt och imponerande!

Så till det roliga: efter den här prydliga karavanen kom en farbror med en borderterrier i flexikoppel (usch!), terriern fem meter före farbrorn, ivrigt dragande på farbrorn, efter alla dagishundarna. Synd att jag inte hade en filmkamera, det skulle ha blivit en superbra instruktionsfilm!

5 maj. Tack Vädergudarna! Lagom tills valpkursen startade kom solen fram och det var helt vindstilla. Även om det inte var speciellt varmt i luften så var det helt ok, särskilt med tanke på att det ju faktiskt snöade i förrgår. Valparna har inte tid att känna efter om de fryser, det var bara en och annan matte som inte hade klätt på sig tillräckligt som tyckte det var lite kyligt.

Det är kul med valpkurs - de små suger åt sig som svampar av allt nytt och de växer och utvecklas för varje vecka. Både till kropp och själ.

Bina fick följa med som kurshund ikväll och jag är väldigt imponerad av hennes enorma energi och arbetslust. När hon tycker att det händer för lite skäller hon på mig: "sätt igång nu då!". Att hon är 14 år och tre månader har hon nog ingen aning om.

4 maj. Idag är det elva år sedan Binas valpar i E-kullen såg dagens ljus. Grattis Elsie, Eddie och Ellen! Vår älskade Ebba finns ju tyvärr inte längre med oss, men vi tänder ett ljus för henne idag.

3 maj. Tessan är så innovativ. Varför ska man använda en hundkorg bara till att ligga i när man kan ha så mycket annat kul med den? Här nedanför är bara några av alla sätt hon har hittat på. Alla är hennes eget påhitt, ingen bild är arrangerad.

Fast först måste man ju bita sönder den lite, förstås. Stackars korg. Men trots att den ser ut så här är den härlig att ligga i också, det tycker alla vovvarna. Konstiga är de, hela huset vimlar ju av mjuka Bia-bäddar med vetbäddar i.

I morse snöade det och det är en plusgrad ute. Härligt när man inte har någon värme i huset; nu är det 12 grader inne. Men man sover väldigt gott när det är så svalt i sovrummet! Och idag har vi fått hit ett par byggfläktar och rörmokarn jobbar på för fullt med pannbytet, så nu ska det väl bli lite varmare inne. Tur att det har varit soliga varma veckor hittills i allla fall - vi har varit utan värme i tre veckor nu.

2 maj. Nu har vi 6 grader ute och 14 grader inne i huset. Hoppas att vi får värmen installerad snart, det börjar faktiskt kännas lite kyligt.

När vi kommer hem till våra hundar efter att ha varit borta ett tag (eller när vi får besökare) vill vovvarna gärna hälsa genom att hoppa och skälla. Det är svårt att få fem stycken att låta bli. Vad göra? Hundar förstår ju inte negationen "inte hoppa" som så många vill säga till sin hoppande hund - den förstår möjligen ordet "hoppa" - som en uppmaning att göra just det.

Nu kombinerar jag två trick: Cesar Millans "inte prata, inte klappa och inte se i ögonen" med Gerhard O´Sheas "klappa på rumpen" (sedan de varvat ner). Då kommer hunden, enligt Gerhard, så småningom att hälsa genom att vända baken till. Fast det vore ju enklare med bara 1-2 hundar, i lagom klapphöjd. Och alla besökare måste också praktisera det här, annars funkar det ju inte.

Usch vad jag blir less på vissa så kallade moderna uttryck i svenska språket. "Spendera", varför säger man det, när man menar "tillbringa"? Jag kan möjligen spendera pengar. Jag kan också "spend some time" om jag nu pratar engelska. Och varför avsluta brev, mail och SMS med "mvh"? Blä. Om man verkligen menar "Med vänlig hälsning" kan man väl skriva ut det? Mvh låter bara ovänligt och nonchalant, som om den man riktar sig till inte är värd tiden det tar att skriva ut hela uttrycket.  Tycker i alla fall jag. Den gamla svenskläraren.

Fast det där har ju inte med livet i hundgården att göra.

1 maj. Stoppa tiden - nu vill jag hålla kvar våren! Fast efter de senaste dagarnas härliga nästan-sommar-värme är det idag lite kyligare och en barsk nordan ruskar om träden. Regnet hotar allt emellanåt,  men har ännu inte brutit ut. Koltrasten ruvar på sina ägg under garagetaket, körsbärsträdet har släppt ut sina första blommor och agilitybanan har fått komma ut på övre terrassen.

Från Peppar uppe i Mora kommer foton på en stilig nyklippt vovve som njuter i vårsolen. Tack för dem, Peppar, det är alltid så härligt att få foton från våra "valpar"!

Från Penny i Norge får vi också många härliga bilder. Här nedanför är ett foto av Penny med lillmatte Line Marie  som redan är en skicklig artist och sångerska, trots att hon bara är 12 år gammal.

Gammelmormor Bina har roligt och leker och kampar gärna med sitt barnbarnsbarn Tessan. De har kul ihop och det är härligt att se de här två, äldst och yngst, tillsammans. De är verkligen de bästa vänner.

       

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23