Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 24

En strictly-dog-blogg, april 2011

OJDÅ - ÄR APRIL REDAN SLUT??? Klicka här!

30 april. Valborgsmässoafton. Julia har fått bada och blivit klippt i en riktigt kort sommarfrisyr - hon ser ut som en liten valp och trivs uppenbarligen väldigt bra med sin korta päls. Nu har vi bara två pudlar i full päls, Ladiva och Tessan. Det kan ju i och för sig räcka.

På Valborg brukar vi gå i fackeltåg till skidbacken tillsammans med många andra i vårt villaområde. Där blir det (som i många andra bostadsområden) en jättebrasa med körsång, lotteri, korvgrillning, stort fyrverkeri och annat traditionellt firande. Men i kväll blir vi nog hemma och eldar egen brasa i öppna spisen, eftersom vi har lite kyligt inne. Vår värmepanna har "pajat". Fyrverkeriet kan vi se från vår balkong.

Och inte kan vi hissa flaggan, eftersom flaggstången är fälld i väntan på rengöring. Vi brukar annars hissa flaggan till minne av schäfertiken Anja, som var född på Valborgsmässoafton 1985.

29 april. Igår startade valp/grundlydnadskursen. Nio väldigt trevliga pudlar mellan 6 månader och ett år, i alla fyra storlekarna, den ena sötare än den andra. Det blir roligt att hålla kurs för de här sötnosarna!

27 april. Det är redan 12,1 grader i Rösjön. Snart börjar badsäsongen!

http://www.youtube.com/watch?v=_Z2GH96Bwz4 kan du se en filmsnutt från senaste pudelpromenaden. Om du söker på anntun01 finns fler filmer, också några klipp som andra har tagit på våra promenader.

Vad det är roligt att gå på kurs med glada hundar! Handlingkursen igår med Tessan och Lillan (där Bina fick vara med som moraliskt stöd) och agilityträningen ikväll med Elsie (dit Lillan fick följa med för att träna på "konstiga hundar") var lika roliga bägge två. Man ser hur hundarna lever upp och tycker livet är stenkul när de får följa med på kurs - gamla hundar blir som nya.

26 april. Igår kväll hade Roslagssektionen möte för att planera vårt "Öppet Hus" den 22:a maj. Välkomna! Vi har också lagt upp planerna för höstens kursverksamhet, fast man knappt vill tänka på att det kommer en ny höst, nu när vi har så ljuvliga försommardagar!

Projektet "Miljövänliga Fästinghalsband" är avslutat. Efter den fästinginvasion som har drabbat våra hundar blir det nu Scaliborhalsband. Gift eller fästingsjuka, man får lov att försöka välja mellan pest och kolera.

Projektet "Pudlar Som Sover i Köket Om Natten" ska också avslutas, efter fyra nätter. Det skär i hjärtat på oss att se ledsna hundar som är jättetrötta på dagarna för att de inte har sovit ordentligt. Och förresten så har vi (framför allt Husse!) saknat deras nattsällskap.

25 april. Mina hundar ligger i hårdträning. När jag vaknade mitt i natten och upptäckte att jag bara hade ungefär 20 % av min säng för mig själv och resten var upptagen av långbenta pudlar (varav en hade kissat på sig i sömnen) bestämde jag mig. Så nu får de sova i köket. Första kvällen skällde Tessan oavbrutet i en halvtimme innan hon tröttnade. Och Elsie drog igång en ylkör mitt i natten, men blev tyst när jag vänligt men bestämt bad henne att gå och lägga sig. Och nu har de faktiskt klarat tre nätter i köket. "Alldeles ensamma". Stackars. Fast de får ju komma upp och gosa lite på morgonen. Och den lilla prinsessan Lillan sover fortfarande i sängen. Jag menar, någon kompensation måste man ju ha för att man är liten.

Elsie har fått en böld på ryggen, en inflammerad talgkörtel. Måste skaffa klippkort till veterinären snart.

24 april. Påskpudelpromenad i ljuvlig försommarvärme tillsammans med ett 30-tal glada pudelägare och ett okänt antal pudlar. Någon kom klädd i shorts och det var nästan så att vi fick lust att vi ta årets första dopp i Rösjöns böljor. Fast där är nog lite väl kallt än så länge.

Vi blev fotograferade. Av Carina Berg och Christian Luuk. Det ni!

20 april. Just hemkommen från Brukshundklubben, där Elsie och jag har tränat agility tillsammans med vår träningsgrupp, 10 härliga positiva och glada hundägare med dito hundar. Vi har så roligt! Elsie är helt underbar, jag förstår verkligen inte hur hon kan komma ihåg allt hon lärde sig på nybörjarkursen för nio år sedan - sedan dess har hon ju knappt sett en agilitybana. Vilken glöd hon har, den gamla damen! Vi blir som unga på nytt både hon och jag. Och det behövs i det här sällskapet, där jag kunde vara både mamma och mormor till de flesta.

Igår kväll var Tessan med mig på Gärdet och kursen i handling för Gerhard O´Shea. Tessan var först jätteduktig, väldigt glad och läraktig, men mot slutet blev hon skrämd av en stor rottweilerhanne, och sedan tappade hon koncentrationen helt och bara sprang och skällde åt allting. Hon blev nog lite trött också, efter tre timmars intensiv träning, kanske lite väl mycket för en åtta månaders valp. Hoppas hon har glömt det till nästa vecka.

Med Lillan är det inte helt bra. Rätt som det är piper hon till och går på tre ben med vänster bakben lyftat en stund, för att sedan vara precis som vanligt, helt ohalt. Det har nu hänt rätt så många gånger de senaste tre dagarna. Hon fick nog en smäll på ena bakbenet vid krocken med Tessan i förra veckan och vi kanske måste gå till veterinären och kolla upp henne. Tills vidare får hon gå i koppel ute och försöka ta det lite lugnt.

19 april. Idag fyller Ebbas första valpkull, E-valparna, 8 år. Grattis alla fyra!

Julia har en lös tand, en incisiv i överkäken. Jag förstår inte varför - vi både borstar tänderna och skrapar bort tandsten med jämna mellanrum och tanden och tandköttet ser helt friskt ut. Men bort måste den, annars kommer den att ge henne problem. Så nu äter hon antibiotika inför utdragningen, något hon bör göra eftersom hundar har mycket bakterier i munnen som vid tandoperationer kan sätta sig på hjärtmuskeln. Det finns hundar som har kolat vippen på operationsbordet för att veterinären har missat detta.

Sommaren är här. Både Julia, Elsie och Tessan har fått varsin fästing redan, så nu har de fått sina miljövänliga fästinghalsband: Bina och Elsie har fått på sig sina gamla fästingmedaljonger och Julia och Tessan har varsitt bärnstenshalsband. Lillan har inte något skydd alls eftersom jag räknar med att lätt kunna gå igenom hennes päls eftersom hon är så vit och så liten.

Lillan är nu helt återställd efter krocken med Tessan härom dagen men nu är jag väldigt restriktiv när det gäller lekar mellan de bägge. De får turas om att gå kopplade på skogspromenaden och på kvällen när det är mörkt tar jag ut en i taget på tomten. Bara Tessan blir lite förståndigare så ska det väl gå bra igen.

17 april. Sommarvärme, tomten är vårstädad och trädgårdsmöblerna har kommit ut. Och vovvarna njuter!

En stackars bergfink krockade med ett fönster och låg död uppe vid Lillstugan. Synd på en så vacker fågel.

16 april. Fick ett telefonsamtal från en tjej som nästan bestämt sig för att köpa valp. Fel valp. Med en oreggad hanne till far som har en hel drös med sjukdomar i sin familj. Usch hoppas att hon ångrar sig innan det är för sent. Läs här...

Foto från Robin. Nu har han börjat med en ny hobby, i sitt nya liv. Studsmatta passar honom som handen i handsken! Fler bilder på Robin i hans nya hem hittar du här!

15 april. Det är inte helt okomplicerat att ha en liten späd toypudel tillsammans med en stor vild mellanpudelvalp. Att Tessan väger fyra gånger så mycket som Lillan är ingenting som Tessan begriper. Men Lillan gör det, och när Tessan kommer ångande i hundra knyck för att leka med Lillan försöker den lilla att undvika kollisionen genom att lägga sig ner och rulla runt.

Idag hann hon inte med utan Tessan rammade henne med full kraft i sidan. Lillan skrek högt och länge och jag trodde att hon hade fått ett benbrott. Riktigt så illa var det nu inte, "bara" ett knäckt revben. Och en knäckt och ledsen toypudel.

13 april. Igår kväll var Lillan och jag på handlerkurs för Gerhard O´Shea, en fantastisk "hundmänniska" och karismatisk pedagog, fullt jämförbar med Caesar Millan. Gerhard undervisar på en otrolig mix av svenska och irländsk engelska och emellanåt vet man inte riktigt vilket språk det är.

Lillan uppträdde precis som jag hade befarat - ängsligt smög hon runt med sänkt svans medan hon såg sig omkring för att vara beredd på ATTACKEN. Tänk att hundar aldrig glömmer ett otäckt minne! Hon blev skrämd av två storpudelhannar som började slåss precis när hon gick in i ringen på sitt livs första utställning som valp förra sommaren.

Så nu blir det ingen resa till Västerås på lördag, den officiella debuten får vänta tills hennes självförtroende har vuxit till sig. Men man kan ju se det från det ljusa sidan: nu får vi sovmorgon på lördag!

10 april. Vårvärme - nej sommarvärme faktiskt. I rabatterna blommar det för fullt av blå- och vitsippor, påskliljor och annat. Vi har varit ute i trädgården hela dagen och hundarna har njutit i fulla drag i solen, särskilt Tessan, som har rusat runt som en tossing och lekt för sig själv med pipleksaker, bollar och alla sina mjukisdjur. Hela tomten var full av leksaker när det blev kväll och dags att gå in.

Nu i kväll har jag badat och klippt Lillan, ett inte helt uppskattat nöje från den lilla Prinsessans sida. Hon kan verkligen vara tjurig när det är något hon inte vill och bad & fön är inte precis hennes hobby, då rullar hon ihop sig på klippbordet och liknar mest ett bältdjur. Jag hoppas verkligen att hon vill ställa upp och visa sig från sin charmiga sida på utställningen i Västerås på lördag! Men om Prinsessan inte vill så vill hon inte. Hon är ingen mellanpudel, dem kan man ju alltid lirka med och få med sig.

8 april. Jag är arg. Riktigt förbannad faktiskt. En jättesöt liten toypudeltik kom hit för klippning, och trots att hennes päls inte var mer än några centimeter lång så var hela pälsen en enda skitig sammanhängande tova. Att karda, skära, klippa, kamma, klippa, karda, skära, kamma osv för att reda ut en heltovig päls tar ett par timmar - på en toypudel, annars mer - och gör ingen människa glad. Och inte en liten oskyldig hund heller - det är väldigt jobbigt. Om man inte kan hålla en endaste liten hund tovfri ska man inte ha någon hund alls! Det är faktiskt inte alls särskilt svårt att lära sig sköta en kort päls. Fem-tio minuter i veckan räcker. Om man är noga med bad & fön!

Och med klorna var det förstås lika illa. Stackars liten vovve.

Roligare var det att prata med Anne i Rottneros - Robin är älskad av alla och "det känns som om han alltid har varit här". Han har fått ett härligt lantliv med en stor glad och hundvan familj!

7 april. Igår kväll bjöd SPK:s Roslagssektion på en ABC-föreläsning (första hjälpen för hunden vid olycksfall) av veterinär Ylva Trygger. Hur gör man vid ormbett, drunkning, blödning, hjärtstillestånd, chock... En fantastisk föreläsning, oavbrutet intressant under tre hela timmar. 34 åhörare borde ha varit många fler!

6 april. Lat morgon efter en lååång gårdag!

Igår kväll höll Barbro och jag Klippkurs Steg 2 för medlemmar i SPK:s Roslagssektion. Elsie fick följa med som duktig och snäll demonstrationshund - en syssla som hon fått ärva efter sin bortgångna syster Ebba. Shamrock, som var här för bad och fön i förrgår, blev nu av med all sin långa päls och Tina fick faktiskt en helt "ny hund". Och väldigt fin. Fast lite hemskt känns det ju alltid att klippa av all den långa utställningspälsen...

Fler bilder från klippkursen finns att se här!


Elsie


Sham före


Sham efter

4 april. Nu blommar blåsipporna i vår rabatt! Och Tina med "pälsmonstret" Shamrock har varit här för pudelbad inför morgondagens klippkurs. Han behöver verkligen bli av med lite päls.

3 april. Idag gratulerar vi Elsies första kull på deras sjuårsdag: Iris, Ixia, Ilex - och förstås också Isop-Rufus i hans himmel. Tänk att det redan har gått så många år sedan Elsie anslöt sig till vår flock, vid fyra års ålder. Läs om hennes tankar här!

Guvaretackochlov för overaller så här års! Utan overaller hade jag fått plocka otaliga pinnar ur pudelpälsar och bada fem blöta och lortiga pudlar efter varje promenad.

Fick en fin blombukett från Robins förra ägare som tack för hjälpen i samband med hans omplacering.

Första april! Och aprilväder, med sol, regn, dimma, slask och skitiga pudlar. Men det blir väl bättre...

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23