Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 28

En strictly-dog-blogg, augusti-september 2011

,

Nä nu är det dags för en ny sida, en oktobersida.

29 september. Solig och varm morgon, alla fem pudeldamerna är nybadade och doftar gott. Livet är ändå rätt härligt, trots att det är höst!

I morgon, den 30 september, är det sex år sedan K-kullen såg dagens ljus för första gången. Hej-och-hå vad tiden går. Vi gratulerar Kardemumma, Kanel och Krusmynta och hoppas ni får mycket tårta!

27 september. Tessan och jag har börjat en kurs i vardagslydnad på Danderyd-Täby Brukshundklubb. Tessan har problem med okända hundar av icke-pudelras, hon blir väldigt stressad och skäller mycket - inte så underligt eftersom hon blivit attackerad vid ett par tillfällen. Jag hoppas att den här kursen kan hjälpa henne att komma över sin rädsla. Första kurstillfället ikväll gav inte så mycket, det var väldigt mycket information kring allt möjligt men jag hoppas att det blir bättre i fortsättningen. Tessan och jag gillar inte "mycket snack och lite verkstad" - vi vill ha action!

Här nedan ett nytaget foto av Ilex, 7 år. Visst är det synd att han numera är kastrerad? Men fem fina valpkullar har han i alla fall hunnit få.


Foto: Annie Forsenberg

25 september. Idag var det ännu en strålande sensommardag, med pudelpromenad tillsammans med närmare 30 glada pudlar (plus tre vovvar av andra raser) och deras hussar och mattar. Det är månadens höjdpunkt tycker vovvarna, att få springa tillsammans med så många kompisar!

Julia löper fortfarande så hon fick inte följa med utan hon och Lillan fick gå på en egen skogspromenad tillsammans med Husse. De har plockat svamp. En enda svamp - men den vägde desto mer! Och jättegod var den!


En jättestor blomkålssvamp

Och så har vi fått schemat för baletten Nötknäpparen på Operan: fjorton föreställningar mellan 2 december och 3 januari 2012, att fördela mellan Julia och Rhonda. Plus sju repetitioner. Det ska bli kul!

22 september. Flox - eller Pompe som han kallas - har firats idag med utflykt med lunch i Engelska Trädgården vid Rydboholms Slott. Ett mycket uppskattat födelsedagskalas!


Pompe med matte

21 september. Det har regnat hela dagen och efter förmiddagens promenad på en timme fick jag tillbringa ytterligare en timme med att föna vovvarna torra. Trots overaller. Nackdelen med pudlar...

Lilla Thea har varit här idag, första klippningen hos mig. En söt och rar liten tik - men varför har 5-månaders bruna mellanpudelvalpar så himla svårt att stå still? Max en sekund i taget, det var inte lätt att hinna dit med saxen innan damen hade bytt ställning. Många hack i pälsen blir det. Mycket tålamod behöver man. Fast resultatet blev rätt bra ändå, till slut.


Thea före


Thea efter

Imorgon fyller F-kullen nio år. Det ska firas, tillsammans med Flox´ matte. Alla F-hundarna är still going strong - en av dem tävlar till och med fortfarande i SM i agility!

20 september. Badar & klipper hundar och badar & klipper hundar och badar & klipper hundar. Igår Tessan, Elsie och Lillan, idag lilla fina toypudelpojken, den blå Eros. Han är alltid lika välvårdad och så gullig, så det är ett nöje att få hit honom. Jag brukar göra iordning mina egna vovvar minst varannan vecka (Lillan och Tessan badar varje vecka), så totalt blir det uppåt 20 vovvar på mitt klippbord per månad. Önskar att alla var lika välskötta som Eros. Jag har väldigt svårt att förstå varför den som bara har en liten hund inte kan hålla den ren och snygg?

Idag är det tre år sedan våra fina R-valpar föddes. Tiden går alldeles för fort. Tack lilla söta Mamma Molly och Pappa Charlie för att ni gav oss så fina valpar! Charlie gör f n succé på tävlingsbanorna; han tävlar i rallylydnad och är redan uppe och tävlar i högsta klassen.

18 september. Lilla söta Tussi (chokladprinsessan Tungels Tussilago) har varit här ett par dagar när hennes matte och husse har varit på minisemester på västkusten. Tussi och syrran Tessan ("Piff" och "Puff") har hur mycket energi som helst båda två och de har rusat och busat hela dagarna, både i skogen och ute på tomten. Såna vildar de är, och oj vad roligt de har haft! Nu har Tussi åkt hem till sig och Tessan går omkring och ser lite moloken ut.


Tussi, 12 månader

Julia är ledsen för att hon inte får träffa den stilige grannpojken Mingus; hon skulle ju så gärna vilja ha en kull valpar till. När Mingus matte kom hit ikväll formligen överföll Julia henne med pussar och kramar och det var ingen tvekan om vad hon ville - träffa Mingus innan det är för sent. Men vi ska inte ha några valpar nu, Julia ska ju jobba på Operan till jul!

Elsie för sin del är fullt sysselsatt med att passa alla paddor som bor i under trallen på köksterrassen. Hon försöker aldrig bita dem, är bara vänligt intresserad. Här nattar hon en av sina små älsklingar.

15 september. Stort GRATTIS till Ilexdottern Tripwire Stella by Starlight "Vera", som blev svensk champion på Sofiero i söndags, klippt och visad av Christer Ivarsson. Grattis också till matte, Marianne Grom och till uppfödarna, Marianne Bladh och Barbro Johansson! (Veras mamma "Rut" är dessutom barnbarn till Tungels Cyklamen...)


Vera och Christer
Foto: Marianne Grom

Pappa Tungels Ilex
Foto: Annie Forsenberg
Jag har varit och hämtat Tussi, som ska vara hos oss ett par dagar när Matte och Husse har lite semester. Tips: åk alltid och hämta en hund som ska gästa dig - det är ju inte roligt för en liten vovve att bli kvarlämnad, men kul att få följa med på äventyr! Så slipper du gnäll när husse och matte försvinner.

Tomas har varit här med småkillarna Mio och Matteo. Mio tyckte det var kul att få hålla i alla koppel.

13 september. Sandstranden vid Rösjön har regnat sönder. Igen.

Idag kommer Tungels Jonathan, Julias brorsa, hit för klippning. Det blir spännande, med två höglöpande tikar i huset.

10 september. En härligt varm och solig sensommardag! Under vår frånvaro har vi fått åtta oinbjudna gäster i vår trädgård: 30 cm höga, med flikiga gröna blad, vackra vita blommor och taggiga gröna frukter.

Efter idoga efterforskningar visade det sig vara Spikklubba, en mycket giftig medicinalväxt som bl a använts för behandling av astma och epilepsi. Eller att förgifta sina fiender med. Det är även en i vissa kretsar omtyckt drog - tugga på ett blad och du blir hög i flera veckor, men se till att du har en nykter kompis i närheten som kan köra dig till akuten! Eftersom växten anses olämplig om man har barn, hund eller katt så grävde Ingemar upp plantorna, iförd handskar, och brände dem. Varifrån kom de invandrande undrar vi nu?

Härom kvällen såg vi ett avsnitt av den populära TV-serien Tru Blood. Något så infantilt och imbecillt trodde vi inte existerade. Ungefär lika intelligent som om en unge i lågstadiet skulle ha skrivit ihop storyn till "Roliga Timmen". Hur kan en begåvad skådis som Alexander Skarsgård låna sig till dylikt, pengar är väl inte allt? Obegripligt. (Den här kommentaren hör ju egentligen inte alls hemma i vår Hundgård, även om skådisarna emellanåt förvandlas till diverse fåniga vovvar.)

Bägge våra små svartingar löper nu för fullt och Julia är i full färd med att förföra Elsie, som snällt ställer upp på parningslekarna trots sin relativt höga ålder och trots att hon är både tik och kastrerad. När Tessan kommer och vill delta i dansen blir hon däremot avvisad, och bryskt nedlagd och biten i nacken av sin söta mor.

7 september. Vi är hemma igen. Både Tessan och Julia har börjat löpa. Det är verkligen praktiskt att de löper samtidigt! Och jag är glad att de inte började förrän sista dagarna på Öland, eftersom vi ju faktiskt hade tre hanhundar med i vår flock.

Regnet det bara öser ner, så idag blir en stilla och - i alla fall för hundarna - lite tråkig dag. Men de tycker att det är härligt att vara hemma igen, och Tessan gick direkt och la sig i sin älskade traskorg. Knäppa tokiga lilla pudel!

Foton från resan finns här!

6 september. Nu åker vi hem, alla lakan är lortiga, campingen vid Böda Sand är övergiven och det börjar kännas som höst. Men härligt har vi haft det! Och varje dag har solen skinit på oss, fast regnet har öst ner på nätterna. Underligt.

5 september. Det blåser vid Böda Sand. Inget badväder, men härligt ändå att promenera på den långa folktomma stranden!

4 september. Två härliga soliga dagar tillbringade vi hos Barbro och Leif i deras Ölandsparadis (fler bilder kommer så småningom) och anlände sedan, igår eftermiddag, här i Böda Sand. Och idag var det utställning igen, den sista för den här gången.

Tessan började löpa igår (så nu är vår bebis ingen bebis längre) och är en smula "låg" - hon undrar väl varför det gör ont i magen - och visade sig inte med sin vanliga schvung idag. Men hon var ändå duktig och placerade sig som andra bästa tik med reservcertifikat. Domaren hette Petr Rehanek och kom från Tjeckien. Han var otroligt trevlig, tog varje utställare i hand (tänk om alla domare var lika gemytliga) och hanterade hundarna mjukt och vänligt.

Och se, det gillade Lillan! Hon showade i ringen och stod snällt på bordet, vann unghundsklassen och slutade sedan som andra bästa toytik!!! Jag som hade funderingar på att inte alls ta med henne idag! Att hon trivdes i ringen var nästan det bästa som hänt den här utställningsvändan, nästan ett strå vassare än Tessans seger på Gotland. Så kan det gå, så oväntat kan man få glada överraskningar.

Nu har vi semester och ska ligga i en solgrop på stranden hela morgondagen.

1 september. Efter window shopping i Visby lämnar Sixten och vi Gotland för vidare färd mot Öland och Barbros och Leifs eget paradis vid havet i Föra.

31 augusti. Vår lilla husbilskaravan har varit på rundtur på norra Gotland: Lauters - Langhammaren - Furillen - Lickershamn, för att landa i fina Visby Strandby där vi slog läger. Första badet på Gotland, det var kallt i vattnet. Men i bubbelpoolen vid havet var det härligt!

30 augusti.  Något bad blev det inte idag heller eftersom det blåser småspik vid havet och vågorna går höga. Men långa promenader med tolv lösa, glada hundar har det blivit på den milslånga folktomma stranden. Och i byn.

29 augusti. Sudersand, Fårö, Gotland. Vi har varit i Visby på en tvådagars-utställning i helgen. Med blandat resultat.

Lillan tycker tyvärr inte att utställningar är hennes grej riktigt. Hon visar sig fint i ringen, men på bordet blir hon sur och vill inte alls prata med och charma domaren så hon har inte lyckats placera sig någon av dagarna trots bra kritik. Hon är ju en väldigt fin liten pudel, men om man inte tycker det är roligt med utställning så blir det ju inga placeringar. Kanske lägger vi ner hennes karriär efter nästa helg (när det är utställning på Öland) och klipper ner hennes päls.

Lillans kritik: "Feminine, well proportioned. Medium substance. Pleasing head and expression. Tight fit. Topline needs to settle. Good coat. High enough tail set. A bit unsure on the ground. Moves well for age." Very Good blev betyget.

Tessan däremot tycker det är jättekul att få visa hur fin hon är, hon springer för fullt i ringen med hög svansföring och pussar gärna lite på domaren om hon får chansen. Så på lördagen blev hon placerad som fjärde bästa tik - och på söndagen blev våran  lilla Tessan Bäst i Rasen! Med Cert och allt. Bara tolv månader gammal. Vi är väldigt väldigt glada! Och det var härligt att få vara med i finalringen på slutet - även om vi åkte ut direkt i det sammanhanget. Tessan är verkligen superduktig!

Tessans kritik: "Feminine, well bodied for age. Compact enough. Very attractive head and expression. Level topline with typical tailset and carriage. Needs to develope in forechest. Dense and elastic coat. Free an stylish movement." Excellent, CK, 1 btkl, Cert, BIR

Domare var George Kostopoulos, Grekland.

Vi är tre familjer (Marianne och Knut plus Inger och Kjell, med vovvar) som kuskar runt på Gotland i var sin husbil tillsammans nu, med sammanlagt 12 hundar. Som ett riktigt zigenarläger blir det när vi ställer upp alla tre husbilarna och bygger våra hundhagar mellan bilarna och alla har jättekul tillsammans.

Vädret kunde väl vara bättre - men sämre också. Det är väldigt blåsigt (Gotlandsfärjan till fastlandet kunde inte lägga ut) och på nätterna har det både ösregnat och åskat alldeles förfärligt, men om dagarna har det varit ganska soligt och hyfsat varmt. Något bad i den magiska Blå Lagunen blev det dock inte idag eftersom det blåste alldeles för mycket.

Imorgon hoppas vi att få sol och värme så vi kan bada på den fantastiska stranden som är helt folktom - det är fint med semester när alla andra har börjat jobba!

24 augusti. I morse var hela Skarpäng inbäddat i en mjuk dimma. Men när solen kom fram försvann den och vi fick se hur många vackra spindelnät vi har vi vår trädgård, riktiga konstverk.

Och vid Rösjön sken morgonsolen. Men algblomningen har börjat, så vovvarna fick inte bada idag.

Poppy har varit här och fått en kort sensommarfrisyr. Det var behövligt, hon har inte blivit klippt sedan i början av maj och det blev en HEL hink full med pudelhår. Hon har bra hårväxt, lilla Poppy!


Elsie? Nej, Poppy!


Här är Elsie!


Mor och dotter

22 augusti. Tessan roar sig själv i regnvädret, med pipleksaker, studsbollar, gamla strumpor och sin älskade trasiga korg, som hon draperar sig i på alla möjliga sätt när hon inte sover i den. Och så busar hon förstås upp de andra med jämna mellanrum, och tuggar på Lillans långa flätor. Vilken energi hon har!


Ready for the cat walk!
(eller för Moderna Muséet?)

 

21 augusti. Jag har jobbat som kommunens obetalda lilla städgumma idag. Vid grillstugan i Rösjöns norra ände har det varit party. Ett ganska vilt party såg det ut som. Så jag hämtade fyra ICA-kassar och fyllde dem med sopor: 67 stycken (!) starkölsburkar (4,8% - samma märke allihop), några tomma vodkaflaskor och cocacolaflaskor, ett antal begagnade plastglas, en tomatketchupflaska, tomma cigarettpaket, en tändare, en sittdyna, en trasig kräftbur, två rakhyvlar (?) mm mm. Plus diverse småskräp. Kvar lämnade jag en oöppnad liter apelsinjuice, några plastglas i förpackning, grillpinnar, en filt, ett täcke och ett par snygga herrbyxor. Jordnötsskalen på marken förmultnar väl.

Vaddå, böter för nedskräpning? En tandlös lag till?

Men jag får ju i alla fall några kronor i burk- och flaskpant.

20 augusti. Idag regnar det men igår var det ännu en sådan där magisk morgon vid Rösjön. Jag vill inte att sommaren ska ta slut! Jag är inte färdig med den än!!!

Jag har tillbringat fyra hela timmar i klipprummet tillsammans med Tessan. Vi har båda fått betala dyrt för mitt misstag den 8 maj (!) då jag provade ett nytt utställningsschampo på henne: "4 Dogs Show Schampo För Extra Volym".  Redan dagen efter var Tessans dittills så lättskötta fina päls en enda sammanhängande tova och stråna har inte repat sig ännu utan pälsen tovar och tovar, trots noggrann skötsel med inpackningar, pälsspray och daglig genomkardning. Jag provade sedan att bada Julia i samma schampo - och hennes tidigare så mjuka fina päls är fortfarande tjock och sträv, men eftersom hon är så kortklippt så bildas inga tovor där.

Först efteråt begrep jag ju hur en päls får mer volym: naturligtvis genom att varje hårstrå blir tjockare. Och det blir de ju genom att bli söndertrasade, uppruggade så alla små fjäll reser sig. Sedan hakar stråna i varandra och skapar små knutar som blixtsnabbt bildar stora tovor.

Om jag inte hade planerat att ställa ut henne till hösten så hade jag gett upp för länge sedan och rakat ner henne helt. Men vi kämpar på. Det är verkligen tur att min rara lilla Tessan är både tålmodig och tålig, så mycket som jag har slitit i hennes päls. Och det är också tur att hon har så mycket päls, eftersom hon mister flera nävar hår vid varje kamning.


Min tåliga snälla Tessan

Varning, prova aldrig, aldrig ett nytt schampo på en utställningspäls!!! Och du! Skit i volymschampona!

18 augusti. Efter några intensiva dagar som mormor/morfar och farmor/farfar, både hemma och borta, är vi nu hemma ensamma igen, bara vi två och pudelflocken. Det är härligt med alla barnbarn och vovvar tillsammans, men också rätt skönt nu att vara "bara" sju. Det tycker nog vovvarna också, även om de verkligen älskar alla barnen och ställer upp på alla lekar.


Elsa med flocken


Elsa och Tessan


Emma med kramnallen Tessan


Matteo och Tessan

Och Tessan har somnat, äntligen hemma i sin sköna korg igen.

14 augusti. Sedvanligt, ljuvligt stilla ensamt morgondopp vid Rösjön. Men - jag undrar vad som händer med "min sjö"? Mängder av sjögräs växer nästan upp till ytan, fast vattnet är klart och luktar gott - från bryggan ser det ut som ett korallrev under ytan, med allt luddigt sjögräs. Och för andra året i rad har stranden regnat sönder totalt, så att man har fått lägga på mängder av ny sand i stället för den som runnit ut i sjön i skyfallen. Och bara fyra små andungar har simmat omkring i sjön i år.

Så här har det aldrig varit tidigare somrar.

10 augusti. Lillan och jag har varit och hälsat på Jeanette och Gloria (en av "mina Bobbyhillsvalpar"). Tack Jeanette för en fnissig ridtur på fina Major S i den uppländska regnskogen! Det var kul, trots att vi blev totalt dränkta i ett av sommarens värsta skyfall.


Hortensia och Major

8 augusti. Haft liten söt pudel här på klippning. Men - vad är det för klor? Fågelklor?

7 augusti. SKK-utställning i Vallentuna, 1816 deltagande hundar. Efter många många veckor med torka (då vi har dansat regndans för att få lite vatten till vår törstande trädgård) kom idag hela sommarens regnranson. Inte så kul när man ställer ut hund. Allt - inklusive våra underkläder - blev GENOMBLÖTT. Men, som någon klok person sa, "det är likadant för alla".

Dagen började med en smärre chock då Love vid mätningen blev mätt till mellanpudel! Han är ju född dvärgpudel och ser ut som en dvärgpudel, och som mellanpudelhanne är han väl liten. Men nu hade han blivit 1/2 cm för hög. Bara att acceptera och byta ring och domare, vilket inte visade sig vara så galet när allt kom omkring: Love fick en bra och rättvis bedömning och omdömet "Very Good". Med det är Love nu meriterad som avelshund.

Lillans domare var strängare. Hon tyckte inte alls om Lillan, som slutade med ett snålt "Good" i bedömning. Jag är i alla fall jättenöjd med min lilla hund som var väldigt duktig i ringen och sprang runt med svansen i topp. Tyvärr var det på sluttampen en klantig korkskalle som rev sitt röda utställningstält med ett brak en meter från oss så Lillan blev rädd och sedan inte riktigt ville komma igång igen. Sån´t tycker jag att en domare ska ta hänsyn till när det gäller en unghund, men domarens fria skön gäller ju, alltid. Fast den här domaren återfinns numera på min svarta lista.

6 augusti. Lillan och Love är badade och klippta inför morgondagens utställning i Vallentuna. Första utställningen för dem, och första gången på nästan tjugo år som jag ställer ut hundar som jag inte har fött upp själv. Kanske det inte kommer att kännas lika nervöst som när man går in i ringen med egenuppfödda hundar?

Från Arvidsjaur kommer glada nyheter: Zelda och Ilex har fått gifta sig igen, så nu väntas nya championvalpar i oktober!

4 augusti. Hemma igen efter härliga sommardagar på Ekön i Gryts skärgård.

Vi flyger helikopter

över Kust Camp Ekön
Där, i yttersta havsbandet på solvarma klippor vid ett kristallklart tjugogradigt hav, har vi njutit av svensk sommar när den är som bäst. Första doppet i havet före frukost, före sju, och sista i halvmörker efter 10 på kvällen. Däremellan äter och dricker och läser och badar och slöar man, går kanske en hundpromenad i skärgårdsnaturen och plockar kantareller. Och kopplar av totalt. Alltså precis det liv man drömmer om under den långa svenska vintern! Men sista dagen kom algerna flytande och då åkte vi hem. Usch och fy.
Flera foton från Ekön hittar du här!
       

 

 

Besöksräknare
 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23