Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 20

En strictly-dog-blogg, december 2010

Till bloggen från november 2010

31 december. Ojdå, redan slut på 2010! Hur gick det till?

30 december. Elsie har kommit hem igen, så nu är "sturkan fylltalig" som min mamma råkade säga en gång, till allas förtjusning. Elsie har haft kul hemma hos Yvonne och Robert och har passat på att uppfostra deras lilla Tussi lite, men nu är hon glad att vara hemma igen - ni vet det där med "borta bra" osv!

Idag har Julia haft sin näst sista föreställning på Operan och det känns lite vemodigt att det bara är en enda föreställning kvar. Det här har blivit lite av en tradition för oss nu, efter tre jular med Nötknäpparen. Nästa jul blir det ingen Nötknäppare på Operan (nu har den gått där för utsålda hus i 15 år!) utan då kommer man istället att spela "Pippis Jul". Dagens publik var alldeles ovanligt begeistrad. Det är så härligt när publiken tjuter "bravo" efter ett dansnummer sådär som de gör på kontinenten, dansarna blir uppmuntrade och lägger på ett extra kol då. Här i Sverige är vi ju lite hämmade av oss, och snålar med berömmet ibland.

Jag filmade en liten del av applådtacket.

Lillan, Love och deras syskon fyller ett år idag! Grattis allihopa!

27 december.  Molly, den raringen, har åkt hem till sig igen och maken till glad hund när familjen kom för att hämta henne har man väl aldrig sett. När jag i morse talade om för henne att hon skulle åka hem idag började hon gnälla och springa till dörren, oj vad hon har väntat! Man kunde tro att hon har tillbringat veckan i fängelse på vatten och bröd utan sängkläder (som Hugo Hammarström, min gamle musiklärare brukade säga). Det är ju kul att hon blir glad när hon träffar sin familj men liiite artig kunde hon väl vara?

I Åre hade det varit 37 minusgrader i veckan, så så särskilt mycket skidåkning hade det inte varit för Mollys familj och de hade längtat efter sin lilla hund.

Elsie är på "kollo" hos Yvonne, Robert och Tussi, så nu har vi bara fem hundar i huset. Och det är ju mycket enklare på koppelpromenaden med fem än med sju hundar, varav två drar i kopplet (Julia och Molly), en släpar efter (Leja) och en studsar runt och biter i alla andras koppel (Tessan). Lite tomt kommer det ju att bli i sängen i natt - men det kan ju bli skönt att kanske få bre ut benen lite när man sover och slippa känna sig som en sill i en sardinask?

På gårdagens härliga pudelpromenad kom som vanligt både gamla och nya vänner. Bland nya bekantskaper var lille Malte, en black-and-tan mellanpudelvalp. Jättesöt!

Efter promenaden idag var Tessan så full med snökokor att hon fick lov att tinas upp i badkaret. Hon är en väldigt rar och trevlig liten pudelflicka och hon är jättesöt, väldigt lik Rhonda i den åldern. Jag håller nu bara tummarna för att ingenting ska hända med bettet nu när hon börjar byta tänder... vill ju så gärna få ha en fin liten showpudel igen!
I morse stod jag och såg genom fönstret hur Tessan och Leja busade och lekte med varandra ute i snön. Gammelfarmor och barnbarnsbarn gjorde lekinviter och galopperade runt. De turades om att jaga varann och hade så roligt tillsammans. Jag blev alldeles tårögd.
25 december.


Rösjön, juldagsmorgon

 

Ikväll klockan åtta visar TV2 Nötknäpparen. Se den!

24 december. En riktigt god och fröjdefull jul önskar vi alla idag!

Granen är klädd, skinkan griljerad och huset julfint. Lejan mår riktigt bra idag och alla pudelflickorna väntar ivrigt på att få öppna sina julklappar, de luktar ju så gott!


Molly, Elsie och Bina

23 december. Vi är hemma igen efter veterinärbesöket. När jag ringde veterinären igår trodde jag att det var enkel resa som gällde för Leja, men idag mår hon mycket bättre. Hon har ett sår på hornhinnan (hon har väl kliat sig i ögonen igen och rivit sig med tumnageln) och hon är lite stel eftersom hon ramlade ur sängen med ett brak härom natten, men hjärta och lungor låter bra och hon är glad igen. Lite dement är hon allt men det kan hon ju få vara. Nu blir det ögondroppar och -salva sju gånger om dagen, och bandage om tummarna så hon inte kan riva sig mer.

Ridningen har uppehåll under lovet, men det är lika bra i den här kylan! Här är Elisabeth och Gurre och jag - visst är "min" lilla guling väldigt söt!

22 december. Leja mår inte alls bra. Den senaste veckan har hon blivit alltmer förvirrad och vill inte följa med på promenad längre. Det är sorgligt att se henne så ledsen, hon vill helst bara ligga i mitt knä. Har hon kanske fått en liten stroke?

På eftermiddagen idag, efter att hon fått ett bad och lite puts, piggnade Lejan till och nu på kvällen mår hon riktigt skapligt. Hon kanske kryade på sig för att jag ringde till vår veterinär och beställde tid till imorgon - visst är det ofta så att man mår bättre när man bokat tid hos doktorn?


Lejan är trött

Tessan, 4 månader

Det är minus 20 grader ute och om nätterna är det så starkt månsken att det blir nästan lika ljust som på dagen. Månskugga - vilket vackert ord! Det har kommit mängder av snö, snart lika mycket som förra vintern, och våra två småflickor formligen simmar igenom snödrivorna. Av Tessan ser man bara en svart huvudtofs  där hon plöjer igenom drivorna, som en hajfena i vattenytan. Av Lillan syns ingenting, bara snön som ryker där hon far fram. De älskar snön och fryser gör de verkligen inte!

21 december. När Lillan fått ett tuggben är det ingen som tar det ifrån henne!

19 december. Bina och jag har tillbringat hela dagen på den stora hundutställningen på Älvsjömässan. Vi var ju inte inne i ringen och tävlade i skönhet utan jobbade i "Pudelmontern". På Mässan finns varje år ett "rasklubbstorg" med över 100 raser representerade, varje ras i sin egen monter. Där kan besökare få information om olika raser inför ett eventuellt valpköp - eller kanske bara tillfälle att prata hund och klappa lite hundar. Bina som är en ovanligt klappvänlig liten hund tyckte det var jättekul. Fast mot slutet nästan svimmade hon av trötthet.


 

18 december. Min kloka, tappra lilla hund! Julia klarade eftermiddagens föreställning jättebra, trots att hon inte tyckte det var så kul efter sina tråkiga erfarenheter från förra föreställningen. Men hon gjorde allt hon skulle även om geisten inte var den bästa. Föreställningens Lotta, Natalie Perriraz (som i och med kvällens föreställning gick i pension och blev vederbörligen avtackad), fick till och med upp Julias svans i "applådtacket". Tack Natalie! Nu sover jag nog lite bättre i natt.

Rhonda har spelat Lille Prick i kvällsföreställningen och hon är så duktig - vilken liten stjärna hon är! Både hennes matte Ann-Christin och jag är väldigt stolta över henne.

Molly (Rhondas mamma) har kommit hit för att tillbringa julen hos oss medan hennes familj är på skidsemester. Så nu är det sju pudlar i huset. Det blir trångt i sängen i natt.

16 december. Usch. Dubbelt usch. Kvällens föreställning av Nötknäpparen var ingen höjdare för Julia. En av dansarna snavade över henne i den allra första scenen, och sedan ville Julia inte vara med längre. Hon försökte smita av scenen så fort hon kunde, med slokande svans. Trist. Hon som har tyckt att det har varit så roligt på scenen. Hoppas verkligen att hon har glömt eländet till nästa föreställning, på lördag.

15 december. Lilla söta Tussilago var här hela dagen igår och lekte glatt och vilt med syrran, mamma, moster, mormor och farmor. Och med Lillan förstås. Vilken liten chokladpralin Tussi är! Och väldigt duktig och väldigt snäll på trimbordet (fast på den här bilden ser hon ju inte alltför glad ut).

13 december. Lucia. Nu igen? Det var ju Lucia alldeles nyss?


Fint Luciatåg på Operan, från Täby Musikklasser

J-kullen (barn till Ebba och Elvis) fyller sex år idag. Vår lilla Julia börjar bli stor! Men hon är fortfarande lika valpig och barnslig och det är svårt att tänka sig att hon nu börjar bli en något till åren kommen hund.

Elsie har varit hos veterinären idag med sin onda rygg. Det var som vi trodde, förmodligen en sträckning. Hon är mycket bättre nu, men blev nog ändå rätt glad för att få lite medicin mot smärtan.

Stackars sex månader gamla Shamrock har det värre, han ligger nyopererad på Bagarmossens djursjukhus och får stanna ett par dagar till. Så går det när man äter upp två stora (3x4 cm) stenar...

E-julkorten börjar trilla in, och då är det alltid lika trevligt att öppna mailboxen!

11 december. Den lilla Tomtenissan som Lillan demolerade är tillbaka från Tomtesjukhuset, återställd sånär som på några smärre blessyrer i ansiktet. Men det får hon leva med.

Det har varit två föreställningar av Nötknäpparen på Operan idag. Rhonda hade sin ffg-föreställning på eftermiddagen (ffg = för första gången) och Julia uppträdde på kvällen. Rhonda skötte sig precis som förväntat (dvs perfekt) och hon tyckte det var sååå kul vid applådtacket - hon älskade alla applåder och visslingar.

Julia blir alltmer självsvåldig på scenen, hon hittar på egna hyss och lyssnar dåligt på mig. "Vilken teaterpudel hon är" sa en av scenarbetarna. "Ja, teaterapa tycker jag" sa jag.

På hemvägen kom vi förbi Tomtens hus i Kungsträdgården, men Tomten var tyvärr inte hemma.


Petter

Tomtehuset
Elsie är ledsen idag för hon har fått ryggskott. Vår stora starka vältränade Elsie. Undrar varför?

9 december. Bejublad premiär av Nötknäpparen! Andrey Leonovitch som Kolaren och Gina Tse som husan fick stående ovationer av en entusiastisk premiärpublik. Och Julia blev så i gasen på Julfesten att Polisen fick lov att hjälpa till att få henne av scenen. Mina instruktioner "hörde" hon inte.

8 december. Lyckat genrep på Operan. Mitt problem nu är att få Julia att gå av scenen, hon trivs alldeles för bra där. Hon låtsas inte se mina instruktioner utan springer runt lite som hon själv tycker, och "dansar" med de andra... Lite för hög svansföring, kanske!


Julia på väg till jobbet

Karl XII:s Torg

I källaren,
vi "betar" bordet

I kulissen, med Farbror Blå och Husan
7 december. Vilken härlig vinterdag! Minus sex grader, is på Rösjön och massor av pudelsnö!
6 december. Scenrepetition av Nötknäpparen för både Julia och Rhonda av hela första akten, var och en med sitt gäng dansare. Vi har varit på stora scenen från halv elva till strax efter tre idag och åtminstone mattarna är ganska trötta. Julia är överlycklig och minns precis allt från tidigare år, är bara sååå ivrig att få komma in på scenen och "dansa". Och Rhonda gjorde nästan allt alldeles rätt fast det var första gången hon var på scenen, med kulisser, dräkter och allt. Hon kommer att bli så bra till sin premiär!

Sedan somnade hundarna och jag (med tre, nej fyra hundar i knäet) framför TV:n.

Olle (Tungels Oleander) har skickat bilder på sig själv och sin "lillasyster" Timjan. Visst är han stilig, nyklippt och med blå rosett!


Foto: Anna-Christina Rydén

5 december. Lillan har nu inte bara tre små domherrar från adventsstaken på sitt samvete. Igår fick även en liten tomtenissa stryka på foten. Att tomtenissan stod som dekoration på det vackert dukade middagsbordet, mitt bland alla kristallglas, i avvaktan på våra middagsgäster generade inte Lillan det minsta. Vi hittade den stackars demolerade nissan på golvet med bruten arm, avbiten fot, bortslitet hår, trasig kappa och flera bitsår i ansiktet. Undrar om Lillan blivit inspirerad av hajen i Sharm el-Sheikh - hon leker kanske att hon är en farlig vithaj?

Tomtenissan befinner sig nu på tomtesjukhus, hoppas hon går att rädda. Man räknar med en veckas konvalescens.

Ute är det en halv plusgrad och nederbörden kommer nu i form av slask. Snälla Kung Vinter, kom tillbaka, kör iväg Gumman Tö!

1 december. Massor av snö och minus 12 grader på dagen, minus 19 nu ikväll. Men det är härligt tycker jag, bara att klä på sig ordentligt och gå ut och njuta! Och pudlarna är nästan renare efter promenaden än före.

Idag har jag varit tillsammans med Ann-Christin och Rhonda på salsrepetition av Nötknäpparen i Målarsalen på Operan. Rhonda är så duktig, hon kommer absolut att bli lika fin på scenen som Julia är. Pudlar kan! På måndag är det scenrep och sedan är det dags för allvaret. Det ska bli kul!

Jag har äntligen lyckats få tag i fyra parkettbiljetter till den sista föreställningen, trots att det varit utsålt sedan länge - hade turen att komma över återbudsbiljetter via Ticnet! Och det är ju extra turligt eftersom den här baletten inte kommer att spelas nästa jul - nu får ytterligare några barnbarn chansen att se Julia på scen.

Idag kunde man se den mest fantastiska haloeffekt runt solen. Ingemar fick fram kameran och tog en bild från balkongen. Visst är det vackert!

I vår adventsstake finns nu inga små söta domherrar kvar. Uppmuntrad av gårdagens lyckade jakt passade Lillan på när hundarna var ensamma hemma att slakta de fåglar som var kvar. Fjädrar, pappersbitar, flirtkulor och andra kvarlevor var spridda över hela köket när vi kom hem. Sedan kräktes hon upp resten. Men ljusen och mossan är kvar.


"Tessan, vad gör du?"

"Diskar, hurså?"

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23