Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 19

En strictly-dog-blogg, november 2010


Tessan 10 veckor

Ojdå - redan ny månad - klicka här!

30 november.

"Lillan tog en fågel idag."
"Va? Gjorde LILLAN?"
"Ja se själv: här är resterna."
"Jamen - det är ju en av pappersdomherrarna i adventsstaken!"
"Ja?"

29 november. Repetition av första akten av Nötknäpparen, i Målarsalen. Fattar inte hur Julia kan komma ihåg allt och hur hon kan räkna ut hur hon ska göra i sina olika entréer. När inte jag gör det. Men jag är ju ingen pudel förstås.

28 november. November månads Pudelpromenad gick i härlig pudersnö - eller var det pudelsnö, som någon föreslog? Härligt är det i alla fall, att vi har fått vinter. Några nya pudelkompisar var med idag: Tessans bruna lillasyster Tussilago, Caprice (son till Tungels Ilex) och en aprikos mellanpudelvalp. Plus en stor snäll golden retrieverhanne och en trevlig liten foxterrierdam. De två blev lite utskällda av de andra i början, men kom snart med i gänget. Lite rasister är pudlarna allt. Fast inte så mycket.

Julia var glad, för hon lyckades norpa åt sig en hel leverpastejmacka från en ouppmärksam matsäcksätare.Sedan var hundarna ganska nöjda med att komma in i stugvärmen och Lillan somnade bums i sovrumsfåtöljen.

Foton från oktober månads regniga pudelpromenad kan du se om du klickar här!

26 november. Ajajaj, skulle boka biljetter till Nötis för barn och barnbarn från Dalarna. Men det är FULLBOKAT på alla föreställningar... bara lyssnarplatser kvar.

25 november. Första repetitionen av Nötknäpparen, tillsammans med alla solisterna i balettsal. Vilka fantastiska små pudlar de är, Julia och Rhonda! Julia mindes ju allt sedan tidigare och blev jätteglad att träffa sin gamla arbetskompisar (liksom jag - vilka goa och rara människor de är, dansarna). Men för Ann-Christins Rhonda var det första repetitionen någonsin, och hon var verkligen otroligt duktig. Gjorde allt rätt!


Prologen


Julfesten


I köket

Efter repetitionen gick vi till NK och tittade på julskyltningen - på söndag är det ju redan första advent.


Ann-Christin med Julia och Rhonda

24 november. En månad till julafton. Ojojoj så fort det gick att bli av med bilen. Efter 48 telefonsamtal med spekulanter och tre presumtiva köpare som väntade utanför på vägen så åkte vår kära gamla bil iväg med sin nya ägare. Hoppas han blir snäll mot bilen. Sålde vi den för billigt?

Yvonne och Robert och Tussilago har varit här idag. Oj vilken liten sötnos. Varför sålde jag henne???

23 november. Vi har köpt ny bil (en Toyota igen, vad annars) och ska sälja vår Avensis. Någon därute som är intresserad?


Gamla bilen

21 november. Ute är det bara regn och rusk och speciellt Ladiva ser mest ut som en skurtrasa efter promenaderna - hennes fina toypudelpäls suger åt sig vatten och smuts som en svamp. Så det blir mycket bad för hennes del. Mellanpudlarna klarar sig bättre men Tessan har ändå fått bada idag, och har dessutom fått lite puts med rakapparat och sax. Hon är väldigt duktig på att stå stilla och fint på bordet fast hon är så liten. Klok som en pudel.


En spindel?

Färdig!
17 november. Isen har lagt sig på Rösjön! Hoppas kylan håller i sig, vi tar gärna lite snö också, tack!

Både Tessan och Ladiva har blivit vaccinerade idag, med både den vanliga DHPPI och med rabiesvaccin. Ifall vi vill ut och resa i framtiden.

Beslöt att byta ut den nerkissade gröna trasmattan i sovrummet, och föll för en blå. Som hette "Tessan", det gick ju bara inte att motstå! Hoppas damen ifråga inte kissar ner den här också.

Ikväll fick Elsie följa med på agilityträningen och jag är så väldigt imponerad av henne. Hon har inte sett en agilitybana på flera år, men gick klockrent på alla hinder, uppmärksam och snabb, tydande mitt minsta tecken. Och överlycklig. Det är en fantastisk känsla när man får uppleva ett så totalt samförstånd med sin hund!

15 november. Sk*t- och p*ss-väder. Funderar på att inhandla en kattlåda?

14 november. Lillan och jag har varit på Uppsala Läns Kennelklubbs Inofficiella Mårtensutställning i Enköping, tillsammans med tre av våra bruna S-valpar: Scilla med matte Ninni, Sorrel med matte Lotta och Shamrock med matte Tina. Det blev en lyckad dag. Scilla blev BIM (Bäst i Motsatt kön, dvs bästa tik), Sorrel placerades som andra bästa mellanpudelhanne och Sham blev BIR (Bäst i Rasen). Trevlig domare var Samuel Carlid. Det var så roligt att se de tre syskonen tillsammans, såna härliga pudlar alla tre och lika som bär!


BIR och BIM

Sham, Scilla och Sorrel
Lillan, som jag inte trodde skulle vilja visa upp sig i ringen efter att ha blivit så skrämd på en tidigare utställning, skötte sig riktigt bra, fick ett HP och blev BIR (Bäst i Rasen). Alla våra vovvar fick fin kritik av domaren, Samuel Carlid och vi är väldigt nöjda och glada allihopa!
Grabbarna Shamrock och Sorrel kan du se på youtube.se (sök på "Sham och Sorrel") och den rafflande sluttävlingen mellan Scilla och Shamrock om du skriver in  "Sham och Scilla" (kom ihåg citattecknen!).

12 november. Ännu en brun charmprins på besök, Sorrel 6 månader, även han en av Poppys pojkar. Åh, dessa underbara bruna mellanpudelkillar - VARFÖR kan inte jag få ha en sån?

11 november. Poppys son Shamrock, 6 månader, har varit här idag. Vilken superkille!

Nu finns det nog inte plats för fler pudlar i bilen? Eller? Jag kanske skulle köpa en större bil?

10 november. Ikväll har det varit planeringsmöte på Danderyd-Täby BK med agilitygruppen, ett kul och aktivt ungt gäng som det är roligt att vara med i. Bina och jag är väl "grand old ladies" i sällskapet, men vaddå, man är ju inte äldre än man känner sig. Och Bina känner sig definivt inte som... nejvisst nej, man pratar ju inte om damers ålder.

Scilla, 6 månader (Poppys dotter med Audi) har varit här idag. Hon är en supertrevlig och vacker liten pudel, som tålmodigt fann sig i att stå på klippbordet i flera timmar. Hon har massor av vackert mörkbrun päls, som ännu är valpmjuk och svår att forma, men till slut lyckades vi ändå få till en hyfsad utställningsfrisyr inför söndagens debut i ringen.

Husse känner sig lite frusen och eländig och har redan gått och lagt sig - hoppas han inte ska bli sjuk. Vilken tur att han har en hel massa sängvärmare att bädda in sig bland!

9 november. Det snöar blötsnö. Kom tillbaka från förmiddagspromenaden med sex genomblöta hundar och tillbringade resten av dagen i klipprummet. Man är aldrig sysslolös med sex pälshundar, i alla fall inte om man vill att de ska vara snygga. En hel hink med pudelpäls blev resultatet. Plus fyra väldoftande pudlar!


Molly


Ladiva


Julia


Tessan

8 november. Vi fick ett sorgebud på morgonen. Emil, Den Modiga Maskrosen, (Tungels Daring Dandelion) är död. Han fick sitt namn för att han mot alla odds överlevde en svår förlossning och blev en av de största, starkaste, gladaste och snällaste pudlar man kan tänka sig.  Emils jämfota glädjehopp rakt upp i luften var berömda. Han var med på oktober månads promenad, och då var han fortfarande den pigga glada Emil som vi kände. Men nu var hans njurar slut, vid 11 års ålder. Han har kommit hit för klippning under hela sitt liv och kändes verkligen som en del av vår flock. Vi sörjer med Charlotta och Peter.


Emil, 11 år

Så fin!

På den älskade stolen
7 november. Söndagskväll efter en helg med härliga höstpromenader

och med besök av vänner, barn och barnbarn. Plus, förstås, ett besök på kyrkogården - det har ju varit allhelgonahelg. Sötnosarna Rhonda och Love (våra "halva" pudlar) har varit hos oss under helgen och det är fantastiskt hur bra det går med åtta pudlar i huset. De leker mycket och har roligt tillsammans, men däremellan är det väldigt lugnt. Nu är det i alla fall bara våra egna sex här. Nästan lite tomt.


Rhonda och Love - lurviga men söta!

6 november. Lillan har fått en ny overall. Men jag är inte så säker på att hon är glad för den. Ungar nuförtiden, de är så himla bortskämda.

Rhonda och Love är hos oss över helgen, så idag hade Ingemar och jag inte mindre än åtta pudlar med oss på promenaden. Barn som vi mötte jublade: "titta ett hunddagis".

Sjön låg som en vattrad spegel, med solglitter på.

4 november. Idag har det varit en underbar höstdag med sol och relativ värme, och hela skogen sprakar av höstfärger. Barbro och jag gick en promenad över berget ner till rastplatsen vid sjön med alla våra tio pudlar. De har så roligt tillsammans allihopa och Tessan har redan blivit en i gänget.
På eftermiddagen kom en liten söt aprikos dvärgpudel hit för klippning. Hon skulle ha en utställningsfrisyr, men hennes fodervärd hade klippt bort allt huvudhåret på henne (hon såg inte klok ut), så det fick bli en kort T60 istället. Hennes uppfödare var förtvivlad - nu dröjer det minst ett halvår innan hon kan göra sin debut i utställningsringen. Att inte fodervärdar kan förstå att man som fodervärd aldrig får lov att komma i närheten av pälsen med en sax - aldrig någonsin. Det är inget annat än sabotage och kan faktiskt vara straffbart.


Före

Efter

Och så var det det där med klorna
1 november. Snart är det jul. Tessan Tusensköna är 10 veckor och redan en fullvärdig medlem av vår lilla flock, en riktig liten miniatyr-Ebba. Hon är så lik sin mormor, lika trygg och självsäker som Ebba var och lika klok. I alla fall tror jag att hon blir det. Hon vet redan vad "nej" och "stanna" betyder och hon kommer direkt när man ropar hennes namn (fast det, misstänker jag, beror nog mest på att hon tror att "Tessan" betyder "godis" - eftersom hon alltid får godis när hon kommer. Men skitsamma, bara hon kommer, eller hur?). Och i skogen gör hon allt som de andra gör: spårar, jagar, klättrar...


Tessan kan också!

Ljuvliga bilder har kommit både från Timjan (som nu kallas Tuva) och från Timmy Timotej. Tack Anna-Christina och tack Helena! Man är alltid lika lycklig när valparna får så goda hem.


Tuva Timjan


Timjan och Oleander


Alla småkillar gillar att leka
med bilar i sandlådan
- Timmy och Benjamin

     
     

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23