Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 17

En strictly-dog-blogg, september 2010


Julia och valparna, 11 dagar

Till oktoberbloggen

Till augustibloggen!

30 september. Solen skiner och det är riktigt varmt ute, en tidig brittsommar. Så valparna får vara ute en del. De är med oss i köket om dagarna nu och kan själva ta sig ut och in genom terrassdörren. De är riktigt duktiga!

Lille Timotej i stora världen

Tussilago
Man blir trött av frisk luft!

Sara och Timo
28 september. Registreringsbevisen har kommit! Åh, de är så VACKRA! Vilken tjusig stamtavla!

Vi har också fått föreställningsdatum för Nötknäpparen. Preliminär fördelning av Julias och Rhondas respektive framträdanden finns här, för den som vill gå och se någon särskild av de två "Lille Prick". Det här året spelas bara 11 föreställningar, mot dubbelt så många förra julen då varje föreställning spelades för fulla hus. Så: "skynda att fynda" om du vill se den här fantastiska, vackra och roliga baletten!

27 september. Våra gamla tikar är för roliga! De leker mycket med varann, här är det kurragömma: Elsie har gömt sig under överkastet i min säng men Bina har allt hittat henne! Till slut, efter idogt skällande och grävande, får hon Elsie att komma fram. Elsie är sur för att hon blivit hittad så fort... Se film här!

26 september. Månadens Pudelpromenad, i härligt höstväder tillsammans med ett 30-tal pudlar och ett 40-tal fyrbenta från både när och fjärran. Det är alltid lika trevligt att möta gamla och nya vänner, och särskilt roligt var det att få träffa ett par av våra "gamla valpar" som kom med för första gången. Lillan blev mycket uppvaktad av ett par nya vänner... undrar om hon redan tänker börja löpa?


Foto: Anna Öberg

Foto: Anna Öberg

Foto: Anna Öberg

Foto: Anna Öberg
Flera fina bilder från septemberpromenaden finns på Kompis webbplats!

25 september. Fem veckor har gått sedan valparna kom till jorden och registreringsanmälan är inskickad till SKK. Så här blev namnen (ordningen på valparna är den ordning de föddes i):


Timotej

Timjan

Tusensköna

Tussilago
23 september. Lillan är en mycket engagerad och aktiv barnvakt och pudelbarnen älskar att leka med henne. Julia tycker nog det är skönt med lite avlastning emellanåt, men än så länge är det bara Lillan som får ta hand om hennes barn. När de andra försöker blir de utkörda, vänligt men bestämt.

Rhonda har varit på audition på Operan idag och det skötte hon så bra att hon fick jobbet. Så nu blir det två tungelspudlar som turas om i "Nötknäpparen" i jul, Rhonda och Julia!

22 september.


Foto: Sara Rutley

21 september. Begick misstaget att inte ta på overaller på hundarna till promenaden idag. Fick sota för det när vi kom hem: bada både Julia och Lillan, som bägge var leriga från topp till tå. De andra fyra lortar inte ner sig lika mycket. Tack och lov.

Nere vid sjön mötte vi lille Bobbyhills Please Me (en av dvärgvalparna som vi tog hand om i våras). Han var ledsen eftersom han hade blivit anfallen av ilskna getingar; vi plockade fyra stycken ur pälsen på honom och han hade fått flera stick. Stackars liten kille.

På eftermiddagen kom våra "halva hundar", Rhonda och Love. Så här snygg blev Rhonda när hon blev av med lurvet:

Nästan lika fin som när hon var i utställningsklippning. Fast inte riktigt.

Jag undrar: hur vet en förstagångstik när det är dags att göra upplägg till valparna? Och hur vet valparna vad det speciella lätet betyder, som tiken gör när hon tänker göra ett upplägg? Idag har Julia börjat mata bebisarna med sin egen mat, lite lagom uppvärmd och bearbetad i hennes magsäck, mycket mera uppskattat än torrfodret jag ger dem. Fast det är samma torrfoder.

20 september. Rhonda, Rocky och Robin fyller två år idag. Grattis!

Valparna i hagen har fått små små mjölktänder och har nu börjat få äta lite uppblött torrfoder morgon och kväll. Det är spännande tycker de, fast än så länge är mammas mat allra bäst.


Tussilago, 4 veckor

19 september. Söndagmorgon - sex sömniga pudlar!

18 september. Välkommen Lillebror! Igår kom äntligen Katarinas och Tomas lille pojke till jorden. Ett ovanligt vackert barn - förstås!

Bina tog genast på sig rollen som barnvakt när Lillebror kom på sitt första besök hos Farmor och Farfar, på hemväg från BB. Idag får/måste man åka hem redan dagen efter förlossningen. Helt galet tycker jag, nyblivna mammor borde få vila upp sig ordentligt efter förlossningen innan de åker hem. Pudelmammor har det faktiskt bättre, ingen stressar dem när de har fått sina barn.

Idag är valparna fyra veckor och det är bara fem veckor tills de ska börja flytta härifrån. De blir så glada när man kommer in till dem i valphagen, piper och biter mig mjukt i fötterna  Det är väldigt lätt att bli förälskad i fyraveckors pudelbarn. Men den roligaste lekkamraten är ju ändå Ladiva.


"Kill her guys!"

"Yehhh!!!"

Och den vackra sparvhöken som störtade i vår trädgård har flyttat till Naturhistoriska Riksmuséet.

16 september. Inflyttade i valphagen! Vi har fortfarande en valp som inte är tingad.

15 september. Rakat små valptassar, -rumpor och nosar och klippt pyttesmå klor. Jag frossar i valparna och i deras ljuvliga bebisdoft!

Idag ska de få komma ut i valphagen, för lådan börjar bli trång. Speciellt när Lillan smiter in för att kolla bebisarna.


Ertappad!

14 september. Jag söker en fodervärd till en av de små tikvalparna. Den här härstamningen vill jag absolut kunna gå vidare med, det är kanske vår bästa hittills.

13 september. Har varit på miljöträning i den stora staden tillsammans med Lillan: en käck liten toydam som nyfiket studerar stadslivet med svansen i topp, mycket kaxigare än i utställningsringen. Börjar tro att hon bara låtsas ängslig ibland.

Titta på den här stackars stenen som spricker mer för varje år som går. Stackarn, vilken björnkram den får av trädet! Ibland är trä tydligen starkare än sten. Eller är det bara en fråga om uthållighet? Typ droppen som urholkar stenen? Det väcker tankar hos mig varje gång jag går förbi stenen och trädet i skogen.

Och så var första avmaskningen avklarad. Alla tio vovvarna har fått var sin dos Banminth, 2 cm per kilo kroppsvikt. Lillan väger 2,6 kg, de vuxna tikarna mellan 8 kg (Julia) och 9,4 kg (Ebba) och valparna omkring ett kilo vardera.

12 september. Idag var det dags för "Första Köttfärsen" - en stor dag i små pudelbarns liv. Sex valptassar köttfärs blandat med lite kokt vatten serveras på ett kaffefat. Gissa om det var uppskattat!

Nu är valparna uppe och går på sina ben, lite vingligt och lite skrangligt, men ändå. Och de leker med varandra, de rullar runt och bits, och låter sig provoceras till morrningar när man busar med dem. De är helt underbara! Snart är det dags för valphagen.
11 september. Vi har varit på Pudelklubbens inofficiella höstutställning i Gubbängen idag. Poppy och två av hennes valpar var med, liksom Ladiva. Trevlig och proffsig domare var Jannica Wallin.

Alla fyra fick fin kritik i kvalitetsbedömningen, alla dessutom med hederspris. I konkurrensklassen placerade sig Poppy sedan som tredje bästa mellanpudeltik  Lillan som andra bästa toypudelvalp, och grabbarna Shamrock och Sorrel kom på första respektive andra plats bland mellanpudelvalparna. Jättebra! Poppys kritik:

"3 år, feminin tik. Tillr hals. Välkroppad. Normala vinklar fram/bak. Fina tassar. Välburen svans. Rör sig fint från sidan. Trevligt temperament"

Sorrels kritik:

"Maskulin hanvalp. Kraftfullt maskulint huvud. Bra hals, välkroppad, bra vinklar fram/bak. Välburen svans, fina tassar. fin päls/färg. Rör sig med härlig attityd och fint steg. Trevlig temperament. Välvisad. HP".

Sham gick sedan vidare, blev Bästa Mellanpudelvalp och slog därefter valparna i de andra tre storlekarna och slutade som Best in Show-valp! Vilken prestation för en fyra månaders valp på hans första utställning - dessutom matte Tinas första hundutställning! Grattis! Bra gjort Tina och Sham! Shams kritik:

"4 mån härlig maskulin hanvalp. Maskulint huvud/uttryck. Bra hals. Mycket bra kropp för åldern. Bra vinklar fram/bak. Välburen svans. Bra tassar. Härlig päls/färg. Rör sig med fint steg/härlig attityd. Trevlig temperament. Välvisad. Lycka till i framtiden!"


"Barn med Hund"
Erika och Catarina
med sina valpar

Catarina och Sorrel


Lillan


Sham Best in Show!

Catarina och Erika var sedan med och tävlade i "Barn med hund", med den äran. Catarina placerade sig på 5:e plats, på sitt livs första hundutställning!

Lillan var först lite ängslig och gick med sänkt svans, men efter en stund blev hon säkrare och kunde visa upp sig bättre. Hennes kritik:

"Söt feminin tikvalp. Feminint huvud/uttryck. Bra hals. Välkroppad för åldern. Normala vinklar fram/bak. Välburen svans när hon vill hålla upp den. Fin päls/färg. Rör sig med fin steglängd. Fint pigment. För dagen lite blyg. HP."

När vi kom hem sprang Lillan upp i sovrummet och kissade i min säng. Vad hon nu menade med det. Tur för henne att hon är så söt.

Sham för sin del firade segern med en kattdödad, halväten fågel som han hittade i sin trädgård när han kom hem. "Mums", sa Sham och svalde pippin hel.

10 september.

Nu är Poppy och hennes söner Sorrel och Sham plus lilla Ladiva badade och klippta inför morgondagens inofficiella utställning i Gubbängen imorgon.

8 september. En häger klev majestätiskt omkring på bryggan i morse. En exotisk syn, en väldigt imponerande pippi.

Supermorsan Poppy har varit här idag. Hon blev överlycklig när hon upptäckte valparna och rusade in i barnkammaren, hoppade ner i valplådan och började pyssla om dem. Tyvärr var det inte så populärt hos Julia så Poppy fick gå ut igen.

Synd, Julia kunde ju ha fått lite hjälp med barnpassningen. Poppy är ju faktiskt en mer omsorgsfull mamma än Julia - Julia tycker att när bebisarna har bajsat på varandra så kan matte gott få tvätta av dem i handfatet; tvätta kissiga magar går bra men nerbajsade ungar är inte så kul tycker hon. Poppys valpar behövde jag knappt titta på de första veckorna, de var alltid perfekt rena och fina. Men vi är ju alla olika.


Poppy

Tre generationer!

Husse har kommit hem efter tre dagar i skärgården, han har fiskat och plockat svamp tillsammans med sin bror. Och jag har badat och klippt alla sex hundarna, plus Poppy. Så nu är de fina allihop.

Ikväll har Bina och jag varit på agilityträning. Hon är helt underbar, uppfattar min minsta vink och är så lycklig att få "jobba". Fantastiskt, en så gammal hund, snart 14 år, som är så aktiv och så livlig!

7 september. 17 dagar gamla tjockisar kravlar runt i korgen och ser sig förvånat omkring.

Och vilket liv det är när de äter, de kluckar, sörplar, smackar och snörvlar! Lyssna! Nu har jag flyttat tillbaka till min egen säng i sovrummet - även om Husse snarkar så är det lugnare där... Julia har dörren öppen in till barnkammaren och går in och matar bebisarna med jämna mellanrum. De andra hundarna respekterar att hon vill ha valparna för sig själv och går inte in till dem.

Idag har vi fått schemat för Julias engagemang i Nötknäpparen på Operan, 14 föreställningar i december/januari. Det ska bli kul!

5 september.


Det är fortfarande sommar!!!

Alla fyra valparna har öppnat sina ögon och har "vaknat", nu har de kommit upp på benen och vinglar omkring i valplådan och piper och morrar. Tvåveckorsdagen brukar vara en dag för uppvaknande - innan dess ligger de mest och sover. Och äter forstås!

Vi har fått mail med bilder från Yacin (Tungels Hyacint), 6 år. Vilken otroligt söt liten tjej!


Yacin

3 september. Valparna har börjat öppna sina ögon! Genom små små springor glittrar det.

Och ridningen har startat igen! Så livet är rätt kul, även om det börjar kännas som höst.


Picasso

2 september. Sorrel, Poppys och Audis son, har varit här idag för bad och klippning. Han hade lite egna idéer om huruvida bad och klippning verkligen var nödvändigt (han är ju brun) men en underbar liten ängel för övrigt. Och - vilken snygging!


Sorrel 4 månader

1 september. Redan september, höstmånad, nej det måste vara en sensommarmånad! Var är stoppknappen - jag vill ha sommaren kvar ett tag till! Men i morse var det kallt i Rösjön och simturen blev kort.

Igår startade kursen i Rallylydnad som Elsie och jag är med i och ikväll har Bina och jag varit på agilityträning - vi hade turen att av en ren slump komma med i en trevlig träningsgrupp på Danderyd-Täby Brukshundklubb. Det är fantastiskt att se de här gamla hundarnas glädje när de får vara med och träna, glädjen och (tycker i alla fall jag) intelligensen riktigt lyser i ögonen på dem: "jaaaa, å vad kul, vad vill du att jag ska göra nu?". Och de minns precis allt som de en gång lärt sig, även om det var länge sedan sist.

Läser i tidningen att en pudelvalp som satt kopplad utanför ICA i Leksand har blivit stulen. Nu har han varit borta i fem dagar. Du kopplar väl aldrig din hund utanför en affär och går in och handlar?

Tänk om folk visste hur roligt det är att ha flera hundar i huset, att se hundarnas samspel och samspråk sinsemellan. Då skulle alla familjer med hund ha minst två hundar. Och så härligt det är för en hund att ha en fyrfota kompis att leka med! Och att aldrig behöva vara ensam hemma. Så här kul kan man ha med en snäll kompis!

Till augustibloggen!

    Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23