Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 16

En strictly-dog-blogg, augusti 2010

Till blogg 15

Till blogg 17

1 september. Ojdå, redan september! Dags för ett nytt blad i dagboken.

31 augusti. Sommarmorgon, Rösjön som en spegel, solen värmer på bryggan, 18 grader i vattnet. Visst är det väl sommar fortfarande!

Valparna är 10 dagar gamla - små underverk är de. Snart kommer de att öppna ögonen.

Och Ebba och Lillan morgonbusar i sängen.

29 augusti. Rhonda och jag har varit på mentalbeskrivning på Norrtälje BK. Hon skötte sig jättebra ända fram till "Skramlet" men där blev hon mer bekymrad än jag hade väntat mig. Så vi avstod från skottprovet - man behöver ju inte skrämma upp en liten pudel i onödan.

Eftersom vi var uppe tidigt så hann vi faktiskt vara med på Pudelpromenaden också!

28 augusti. "Överlevnadsveckan" är över och alla valparna fungerar: äter. sover, kissar och bajsar och växer som de ska. Alla fyra har i stort sett redan fördubblat sin födelsevikt. Det är alltid lika skönt när första veckan är över!

27 augusti. En sparvhök dödsstörtade i vår trädgård. Den är så vacker - fast den är död - så inte kan man väl bara slänga den i soptunnan? Och inte gräva ner den i trädgården heller. Så nu ligger den i vår frys, i väntan på någon som kanske vill stoppa upp den eller så.

Och valparna växer och frodas. Nu skrockar de också, som små ejdrar låter de. Snart flyttar jag tillbaka till sovrummet...

På den här filmen kan du se en av de aktiviteter vi kommer att ha i vår aktivitetskurs för äldre hundar! Kan de va nåt?

http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=144105082287423

26 augusti. Vilket liv fyra små pudelbebisar kan föra - de piper, smackar och kluckar så man knappt får sova om nätterna. Men de är heeelt ljuvliga!!! Och har redan ökat med 40-50 % av sin födelsevikt. Duktig Julia!

Några namnidéer: Tussilago, Tusensköna, Timjan, Törnrosa, Timotej, Tibast, Tistel, Tulpan, Tagetes,  Trolldruva...

Tänkbara smeknamn: Tessi, Tess, Tina, Trine, Tinne, Timo, Tim, Ture, Tage, Tuss, Titti, Trolla..

Inte lika svårt att hitta namn på T som det var på bokstaven S. Då fick vi ta till engelska floran, liksom vi gjorde i vår allra första valpkull år 1966. En av valparna fick till och med ett "begagnat" namn, Sorrel - som vår underbara colliehanne hette.

Gloria (Bobbyhills Hope and Glory, en av de valpar som jag tog hand om när Marianne Jading dog i våras), har varit här och hälsat på idag med sin matte Jeanette. Gloria har vuxit upp till en vacker ung pudelfröken, mycket social och framåt. Hon kände igen sig direkt när hon kom hit och mina pudelflickor blev väldigt glada att se henne igen.

24 augusti. Idag är det bara fyra månader till julafton men än är det sommar, även om alla pratar om höst. Det är ju faktiskt augusti fortfarande, en sommarmånad! Men i morse blev det inget bad eftersom det regnade och blåste. Fast sedan kom ju solen igen.

Och vi gläds åt Julias fyra små sötnosar som är så fina - en liten filmsnutt på underverken kan du se om du klickar här.

23 augusti. Möte med styrelsen för SPK Täby/Roslagen. Vi har två nya kurser i höst: "Bad och fön" och "Aktivitetskurs för äldre hundar". För övrigt är det i stort sett det vanliga kursprogrammet.

Valparna växer fint och Julia är en väldigt trygg och duktig liten pudelmamma. Förstås; allt som Julia gör, det gör hon ju så bra!


Tussilago 2 dygn

Barnbarnet Emma har börjat skolan och har gjort en teckning om sitt sommarlov.

Hon har också bilat runt i hela Europa i fyra veckor och badat både i Medelhavet och i Lago Maggiore, men det var ju inte lika spännande och roligt som att gå på promenad med Julia. Puss Emma!


Emma och Julia

22 augusti. Hoppsan. En av de tre små svarta tikvalparna har bytt kön under natten och visade sig idag vara en hanne! Det måste vara tvåan, valpen som kom samtidigt som ettan, och så vände jag väl på ettan två gånger när båda var lika våta. Men då fick jag ju precis som jag ville, det blev en kille! Tack Julia!

Så, mittåt alltså:

Vi har fyra fina valpar: två svarta tikar, en svart hanne och en brun tik! Sådeså.

21 augusti. Valparna har kommit! Julias temp sjönk under eftermiddagen igår och på kvällen ville hon bara ligga i mitt knä och titta på Dobidoo på TV, det märktes tydligt att öppningsarbetet hade börjat. Klockan 11 började hon krysta, lugnt och stilla i sin valplåda (hur vet tikarna att de ska lägga sig i lådan och valpa när de får värkar fast de aldrig haft valpar tidigare?), och efter en timme kom den första valpen, en fin liten svart tik. Direkt följd av nästa, en svart tik till. Ojdå, det gick fort, jag hann knappt med. Sedan dröjde det en timme till, och så anlände en liten svart tik till! Tre svarta tikar - fler än jag vågat hoppas på; Julia blev ju aldrig särskilt tjock.

Sedan blev det lugnt och Julia var ute och kissade, åt lite valpningsvälling (vispad ägg, grädde och mjölk) och jag bäddade rent i korgen. Sedan släckte vi lampan för att sova. Liiite synd var det ju förstås att det inte blev någon kille, och att det inte blev någon brun valp. Men Julia har kanske inga bruna gener ?

En av valparna pep lite eftersom hon frös. De är ju så våta när de föds och det går åt värme att torka pälsen. Så jag tände lampan efter en stund och tog upp valpen och värmde henne i mina händer. Julia krystade lite - och så kom en valp till!!! En tik till, en brun den här gången. Snacka om surprise!


Ettan har just kommit och
Julia krystar för tvåan

Alla fyra ute!

Nu ligger alla fem och har det bra i sin låda. Julia är en väldigt lugn liten mamma och valparna smackar nöjt.

20 augusti. Solig, vindstilla morgon, men med lite höstbett i luften, bara 10 grader klockan 7. Fast Rösjön är ju lika varm fortfarande. De små änderna ser ut som en liten armada när de kommer simmande, med vattnet forsande kring sina bogar. Jättesöta är de. Ungarna har nu börjat kvacka i stället för att pipa, så de har väl kommit i målbrottet.

Julia har börjat "boa" under sängar och soffor, så nu är det inte så långt kvar tills valparna kommer. Men hon är lika sprallig som vanligt och hoppar och studsar. Mellan varven. Hon vilar en del också.

Och Lillan och Bina leker och leker. Ibland ser det lite farligt ut men de har så kul ihop, "Gammelmormor" och Lillan, och Bina är väldigt försiktig i sin lek. Hon är verkligen en pärla! Idag har jag filmat deras morgonbus.

19 augusti. 63 dygn sedan första parningen. Julias vikt idag: 9,3 kg. Vi väntar, tåligt.

Lillan har äntligen fått sin egen sida.

18 augusti. Julia kom och väckte mig strax före klockan fyra i morse. Hon hoppade upp i sängen och trampade på min mage. Lade sig på mig och stönade och slickade mig på handen. I hennes mage var det ett Herrans liv; valparna var helvilda och sparkade och levde om. Så vi flyttade in i valprummet - där Julia somnade om. Helt lugn. Inte jag.

Elvatusenetthundrafyrtioåtta (11.148) besök i gästboken. Sexhundratolv (612) personer har skrivit i boken. Och det som är så kul att få kontakt utifrån The Real World. Snälla? Du kan väl skriva något; bara ditt namn, och en litenliten pytteliten hälsning? Typ "Kilroy was here". Så vet jag vem du är. Då blir jag så glad.

17 augusti. Julia i väntans tider. Två dagar kvar. Nu väger hon 9 kg.

16 augusti. Vår egen lille Love, sju månader gammal, 33 cm hög och 4,8 kg tung har varit här för klippning. Vilken oerhört mjuk, rar och behaglig liten pudelpojke han är! Jag är glad att han är min till 50 procent och önskar bara att han kunde vara hos oss lite mer. Jag hoppas verkligen att han kan bli en "mate" till någon av våra flickor en gång.

15 augusti. Rösjön klockan 08.00. Söndagmorgon, 20 grader i luften, 22 grader i vattnet.
14 augusti. Rösjön klockan 14.30. Lördag, 29 grader i luften, 22 grader i vattnet.

12 augusti. Ännu en fantastisk varm och solig sommardag! Fortfarande, klockan halv elva på kvällen, är det 20 grader ute och vi tänker sätta oss i trädgården och titta på alla stjärnfallen.

Idag har Scilla, tre månader gammal, 30,5 cm hög och  fem kilo tung, varit här för klippning. En så söt och så väldigt duktig liten hund! Lika snällt som en vuxen hund stod hon på bordet och lät sig klippas och rakas. Och nog är de väl rätt så lika varann, hon och Shamrock!


Scilla

Scilla

Sham
11 augusti.  Ljuvlig, solig, vindstilla, varm sommarmorgon, Rösjön som en spegel med 21-gradigt vatten. Friden stördes bara av en liten motorbåt som kom farande - den första båten jag sett i Rösjön på de snart 40 år vi har bott här. Måste tillstå att jag tyckte det var väldigt störande: en båt i min sjö, var kom den ifrån? Men den försvann snart på andra sidan sjön och det blev tyst igen. Annars var det som vanligt inte en människa i sikte och baddräkten åkte som vanligt av innan jag hoppade i.
Idag kom jag ihåg Mariekexen. Men då kom det inga små änder. Var de också störda av båten tro?

Shamrock, tre månader gammal, 30 cm hög och 4,8 kg tung, har varit här för klippning. Vilken liten superkille! Helt underbar.

Och vi undrar så vad som göms i Julias tjockmage.

10 augusti.  Idag kom bara fyra änder och mötte mig i sjön, Mamma And och hennes tre döttrar. De två ungherrarna saknades. Jag blev orolig: har räven tagit dem, eller någon rovfågel? Ungarna är ju fortfarande ganska små - killarna har bara börjat byta till sin fina vuxenkostym med de vackra färgerna och är väl ungefär i tonåren. Men efter en stund kom även de plaskande inifrån vassen.

De styrde rakt på flocken - och en av killarna gav sig på sin mamma och började slåss med henne! Han bet henne och flaxade med vingarna så vattnet skvätte. Hon försvarade sig först men gav sedan upp, men det gjorde inte han, han fortsatte att följa efter och puckla på henne. Då gav jag mig in i leken och lyckades simmande skilja dem åt. Ett ögonblick undrade jag hur jag skulle göra ifall han skulle anfalla även mig, men det vågade han inte utan bägge killarna simmade bort.

Tänk att även andungar har sin tonårsrevolt. Vi är inte så olika varann, alla vi djur i Vår Herres hage.

Leja och Bina stod snällt på bryggan och tittade på. Änderna har vant sig vid pudlarna och är inte rädda.

Man kan väl kalla det en andlig upplevelse. "Dansar med Vargar" är det kanske inte precis. Fast "Simmar med Änder" är inte så tokigt det heller. Men Mariekexen glömde jag hemma.

9 augusti. Jag har blivit kompis med andfamiljen i Rösjön. När de ser mig i vattnet kommer alla sex simmande: Mamma And, de tre fröknarna And och de två ungherrarna. Jag lovar att det är en häftig upplevelse att simma tillsammans med ett gäng änder, mitt i flocken! Fast närmare än en meter vill de inte släppa mig än så länge. Imorgon ska jag ta med lite Mariekex till dem.

Vår lilla rara Molly (Tungels Magnolia, R-kullens mamma) har varit här för klippning idag. Det är alltid lika roligt att träffa Molly, hon är en sådan förtjusande pudeldam. Och söt.


Molly före

Molly efter
8 augusti. Stranden vid Rösjön är totalt förstörd efter nattens åskregn. Usch och Fy. Men bryggorna ligger åtminstone kvar.

Ladiva och jag har varit på SM i hästhoppning på Ryttarstadion idag. Lillan med slokande svans: "Usch va läskigt" sa hon, våran kaxiga lilla tjej. Vilken liten fegis hon är utan sina "storasystrar" - här behövs mycket miljöträning!!!

7 augusti. En regnig dag som tillbringats under tak på terrassen. Och inomhus, där pudlarna turas om att ligga i toykorgen - hur de nu lyckas med att få plats där. Men alla älskar den lilla korgen.

Fast Julia får allt svårare att få plats med både sig själv och den växande magen i den lilla korgen.

Och Lillan tycker - med all rätt - att korgen är hennes! För det är den, "sådeså" säger Lillan.

6 augusti. Rösjön har återhämtat sig och är badbar igen.

5 augusti. Värmen har återkommit!

Nu är det bara sex pudlar i huset igen, Annie & Co har rest hem till Arvidsjaur. Vovvarna blev snopna när vi kom hem från landet idag och huset var tomt. Det är ju så kul med en stor flock tycker de.


Zelda och Misty vid Höga Kusten
- på hemväg

3 augusti. Blä. Rösjön "blommar".

2 augusti. Heldagsregn. Usch och fy. Våta pudlar är inte kul.

Men kul var det att hälsa på hemma hos Sorrel och hans familj. Lillan och han kände igen varann direkt och hade jättejättekul tillsammans. Minst sagt! Pudelbus för hela slanten blev det, i flera timmar, utan uppehåll.

1 augusti. Idag är det soligt och varmt igen - och ett ljuvligt morgondopp i Rösjön fick bli den sköna starten på den sista sommarmånaden.

Idag har vi varit på besök hos Marianne och Knut på Ljusterö och alla deras härliga dvärg- och toypudlar. Vår Ladiva fick träffa sin tvillingsyster Bobbyhills Viva la Vida ("Leia"), och de var faktiskt lika lika varann som tvillingar brukar vara. Det kände nog igen varann också, trots att de inte har träffats sedan de var åtta veckor! Och Lillan tyckte det var kul att få leka med någon som är ännu mindre än hon själv.


Lillan och Leia

Leia

Lillan med 8 veckors toyvalp
 

Till blogg nr 15

 
 

Till blogg 17

 
       

  

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23