Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 14

En strictly-dog-blogg, 16 - 30 juni 2010

Till blogg 13

Till blogg 15

30 juni. 23 grader i Rösjön!

Bobbyhillsvalparna som vi hade här hemma i våras, de två toypudlarna och de fyra dvärgarna, blir sex månader idag. Grattis!

Våra fyra små brunisar har varit hos Doktor Bosse idag och blivit besiktigade, chippade och vaccinerade, så nu är de flyttklara till helgen som kommer. Det känns både vemodigt och skönt. Vemodigt eftersom vi snart ska skiljas från dem och skönt för att vi får lite semester före nästa kull.

Ladiva och Julia har varit på Parkteaterns föreställning "En stjärnsmäll" i Rålambshovsparken i kväll. Sedan tog vi en lång promenad längs Norr Mälarstrand via Stadshuset, Tegelbacken och Kungsträdgården till Östermalmstorg innan vi tog T-banan hem. Det tyckte de var både spännande och kul.

29 juni. Härlig sommarvärme! Varje dag startar vi med en simtur i Rösjön. Valparna har fått leka lite agility idag, och här var det verkligen ingen som var rädd för att springa i tunnlarna! "Jättekul!" sa valparna.

28 juni. Besök av några uppfödarvänner som tyckte som jag: en jämn kull med fina, välkroppade och välvinklade valpar med utmärkta pälsar, fina huvuden och korrekta svansar - och väldigt trevliga! Fast jag tycker nog att bebisarna var ganska oartiga - de sov mest hela tiden.

Shamrock

Saffron

Sorrel

Scilla
Dagens vikter: Shamrock 2.650 g, Saffron och Sorrel 2.500 g, Scilla 2.850 g. Och Ladiva 2.450 g.

Även Ladiva fick mycket beröm. Det var också väldigt roligt tycker jag!

27 juni. Midsommaren är över, en solig och varm helg tillsammans med en del av släkten. Och elva hundar. Jag är verkligen tacksam för att mina hundar är så barnsäkra, så många pudlar på en gång fungerar ju som en magnet på alla barn vid midsommarstången och hundarna låter sig villigt klappas av alla ivriga barnhänder. Även lilla Ladiva som inte alls är van klarade av alla människor galant - en sådan duktig liten tjej!

Poppy var mammaledig på midsommarafton, men kom tillbaka till sina ungar på midsommardagen. Det var ett kärt återseende, även om det nog var lite skönt för henne med en paus i barnpassningen, och det första hon gjorde var att rusa in och göra ett härligt upplägg av halvsmält mat till dem. Och sedan fick de faktiskt dia lite grann. Under Poppys frånvaro tog Ebba på sig mammarollen och la upp sin mat till dem. Tikar är väl fantastiska!

Ett förfärligt besked fick vi på midsommarafton, då Yvonnes och Roberts underbara lilla pudelpojke Rufus (Tungels Isop) hastigt insjuknade och fick somna in på Bagarmossens Djursjukhus, bara sex år gammal. Vi sörjer med Yvonne och Robert. Det är helt obegripligt att den lilla fina hunden som var så frisk och glad dagen innan inte finns längre.

Dagens pudelpromenad lockade med över 20 pudlar med ägare - inte så illa för att vara semestertider. Vi gick över berget ner till Rösjöns norra ände, där de som ville kunde ta ett bad efter fikarasten. Över tjugo grader i vattnet. Och Bina och Ladiva klättrade i träd och på stenar som vanligt.

Valparna har haft bajskalas på köksgolvet i natt (jag tror de har roat sig med att åka kana) så på morgonen fick alla lov att bada. Och de har även blivit rakade och lite putsade, för imorgon kommer uppfödarvänner för att - förhoppningsvis - beundra dem. Jag tycker ju att de är superfina alla fyra.

24 juni. Rhonda är nerklippt. Så var den utställningskarriären över och championatdrömmen i kras.

23 juni. Registreringsbevisen har kommit! Jag är så imponerad av SKK som hinner skriva ut och skicka iväg handlingarna så fort - det måste ju vara massor av valpkullar som registreras den här tiden på året.

Så härligt med en stamtavla som innehåller så många gamla kända hanhundar: Milamarten Parcival, Kimalia Tropical Midnight, Rusch Mix Lanson Brut, Delicados Cacao Alabama - hundar som var och en finns med i flera av våra tidigare stamtavlor och som hör till mina absoluta favoriter!

Igår kväll var Poppys mattar Titti och Malvina här och hälsade på, och Poppy blev sååå lycklig. Och hon var lite ledsen när de åkte hem, så hon ska få åka hem över midsommardagarna. Nu matar hon inte sina valpar längre och det kan vara skönt för henne med lite barnledigt.

21 juni. 6,5 veckor gamla upptäcker valparna trädgården och leker med övriga flocken.

Elsie har kommit hem igen efter nästan två veckors semester tillsammans sin son Rufus (Isop) och hans matte Yvonne och husse Robert. Jag är säker på att hon har njutit av varje sekund i Yvonnes knä.

Så här såg Isop-Rufus ut år 2004, när han var 8 veckor - inte så olik killarna i den här kullen, eller hur? Rufus har vuxit upp till en stilig pudelherre. Han är kullbror Tungels Ilex.

Igår råkade vi ut för något riktigt otäckt. Jag gick och plockade blommor på ängarna vid Rösjön när en kvinna kom gående. När hon passerade Poppy sparkade hon till Poppy så hon skrek till och for iväg flera meter. Sedan gick hon fram till övriga flocken, som stod samlad intill mig, och sparkade efter Julia och Lillan, som lyckades hoppa undan. Hon skrek att hundar ska vara kopplade i Sollentuna kommun. Jag tappade humöret totalt och skrek tillbaka, kallade henne alla fula saker jag kunde komma på. Önskade bara att jag hade haft ett vapen att försvara oss med. Därefter gick hon bara lugnt iväg och jag vågade inte följa efter.

En kvinna i 40-årsåldern, med rakt kortklippt mörkt hår, c:a 65 cm lång, med satt kroppsbyggnad, klädd i röd T-shirt och svarta shorts. Känner någon igen den här beskrivningen? Den här damen borde inte få vara lös.

Funderar på att köpa en vattenpistol. En sådan kan det ju vara roligt att leka med hundarna med, eller hur?

19 juni. Idag är det ju Den Stora Bröllopsdagen, som har tillbringats huvudsakligen vid TV:n. Efter vigseln åt vi hummer och drack "Pink Champagne", som riktiga rojalister. Julia har också hållit bröllop idag, igen - hundar gifter sig ju oftast två gånger med samma kille. Så det ska bli ordentligt gjort.


Dagens bröllop

18 juni. Annie från Arvidsjaur och hennes Zelda har rest vidare mot Jönköping och helgens utställningar efter ett par dagar hos oss. Zelda är dotter till Tungels Hibiscus och är en väldigt fin liten tik. Vi önskar dem lycka till och många cert!

Registreringsansökan har gått iväg till Kennelklubben idag. Så nu är namnen, efter mycket funderande, definitiva. Det blev som vi tänkt: Scilla, Shamrock, Saffron och Sorrel.


Valpköpare på besök!

Jag hoppas - precis som jag alltid gör - att valparna får behålla sina namn i sina nya familjer, eller att man åtminstone hittar smeknamn på samma begynnelsebokstav och med ungefär samma klang. Det känns så tråkigt när en valp med ett vackert, noga utvalt namn sedan kallas för Putte eller liknande. Och till slut finns det kanske fem Caesar, sju Felix och fjorton Ronja av vår uppfödning.

Det finns uppfödare som säljer valparna bara på villkor att de inte döps om och ibland har jag lust att göra likadant...

17 juni. Julia är nu parad med Audi, så om allt går som det ska får vi nya fina valpar omkring den 20:e augusti. Min lilla prinsessa, hon blir säkert en utmärkt liten mamma!

16 juni. Sex veckor gamla valpar, finns det något gulligare? Alla fyra har fått bada igen och ser nu ut som små ulliga runda pälsbollar. De liknar Klotjohan allihop.

Solen och värmen har återkommit och valparna tycker det är kul att kunna gå ut och in mellan köket och terrassen. Vi har haft en hel del besök av blivande pudelägare och bebisarna blir väldigt förtjusta över all uppmärksamhet.

Tänk, man har alltid lika mycket tankar kring hur avvänjningen ska ske. När, hur, hur mycket av vad? Och så tar tiken hand om alltihop, morrar åt valparna när de är för stora att leva på bara mammas mjölk och ser till att göra upplägg till dem. Som de med stor förtjusning sätter i sig; lagom varmt, mycket godare och mycket roligare än min omsorgsfullt komponerade valpmat.

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23