Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 11

En strictly-dog-blogg, mars 2010

Till bloggen från april-maj 2010

Till bloggen från januari-februari 2010

1 april. April, april, din dumma sill. Halv nio i morse ringde Loves tilltänkta nya matte och talade gråtande om att de tyvärr inte kan ha någon hund. Så nu blir han kvar, i alla fall ett tag till, i väntan på rätt hem. Tur ändå att de kom på det i tid.

Drömde i natt att Diva skulle kallas Flinga i fortsättningen. Och nog är hon mer lik en liten snöflinga där hon virvlar fram, än en diva! Ska man tro på drömmar?

30 mars. Igår var vi och vaccinerade valparna och fick veterinärintygen förnyade, så nu är det klart för morgondagens flyttning för lille Love. Det är kanske en överdrift att säga att jag känner ångest, men inte är det långt därifrån. Han är verkligen en alldeles ovanligt gullig liten pudelpojke och jag har fäst mig vid honom alldeles för mycket.

Idag var vi nere på ängarna, där han fick träffa sin brorsa Please Me (som nu kallas för Kasper). Gissa om killarna blev glada att träffas igen!

Igår kväll höll Barbro och jag kurs i vardagsklippning för sju deltagare. Det är lite blandad kompott vad gäller tidigare klippvana hos deltagarna - men framför allt är det skillnad på hur hundarna ser ut när de kommer: några är rena, välrakade och med rakfönade pälsar. Andra är inte såna. Om man säger så. Det är ju helt omöjligt att få till en fin frisyr i en tovig och skitig päls!!! Den lilla pudelfröken nedan var i alla fall väl förberedd av sin matte, även om hon var väldigt långhårig när hon kom - och visst blev det skillnad!
29 mars. Tänk att det har gått 15 år sedan jag satt i gamla köket mitt i natten och väntade på att min första pudelkull skulle se dagens ljus - nervös, trött och ängslig satt jag där och tyckte så synd om lilla Isa Anisette som hade öppningsvärkar. Och så tittade Ingemar in, yrvaken, i pyjamas: "har du roligt nu?". Jag kunde ha slagit till honom. Roligt var det sannerligen inte, nej just då ångrade jag bittert att jag hade låtit lilla Isa gå igenom detta. Men sedan blev ju allt bara bra. Och fyra vackra valpar blev det, som alla gav sina ägare mycket glädje genom många år. Leja är fortfarande fräsch och rör sig som en ung hund, med välmusklad kropp och fortfarande svart fin päls. Hon hör inte lika bra som förr och hon tänker inte alltid lika fort som förr. Men det gör ju å andra sidan inte jag heller.

Dagen har firats i stillhet med en trevlig långpromenad med hela flocken och med lite extra godis i och bredvid matskålen.

28 mars. Dagens pudelpromenad lockade med 21 pudlar, trots det trista gråvädret. Men vilket väder det än är, så är det är alltid lika roligt! Imorgon fyller vår rara lilla Leja 15 år, lite grå om nosen men still going strong.

Och Loves blivande familj har äntligen hittat hit. På torsdag flyttar han, vår lille prins. Det blir tomt utan honom.

27 mars. Kurs i utställningsklippning för Christer Ivarsson. Vilken konstnär han är! Rhonda blev verkligen jättefin.

25 mars. Lillplutten Love har varit med på skogspromenad idag. Det var jättekul tyckte han, särskilt att få hälsa på stora vita herdehunden Akilles!

Söta toypudeln Trixie varit här för klippning. Där uppstod ömsesidig kärlek vid första ögonkastet mellan henne och Love. Försökte övertyga Trixies matte om att hon behöver en hund till, men hon blev inte övertygad om den saken. Tyvärr.

Våran husse börjar nog så smått vänja sig vid tanken på att Diva ska bli kvar hos oss, även om han fortfarande inte är överlycklig över att få en hund till i huset. Själv skulle jag gärna behålla bägge valparna.


Trixie

Diva
24 mars. Varit på hundmötesträning idag med Julia, som har en trist ovana att rusa fram och stormskälla på stora hundar vi möter. Men eftersom hon är klok som en pudel fattade hon direkt att vi var på träning - och då kunde hon möta 17 rottisar, flattar, boxrar m fl utan att så mycket som lyfta på ett av sina förtjusande små ögonbryn. Den träningen kunde vi ha skippat.

Så har den bedårande lilla Fanny varit här för klippning. Men hälsa på valparna fick hon inte göra för våra tikar, de blängde på henne och morrade om hon så mycket som tittade på de små, och Julia gjorde till och med riktiga utfall. "Du rör inte våra valpar!" sa Julia, väldigt tydligt.

Ännu en valpspekulant vid namn Katarina (!) har dykt upp. Fast hon var nog inte sjuksköterska, som de andra två. Hon ville vänta med hämtning av Love till semestern i sommar. Så det var ju inte aktuellt.

22 mars.


Vinter i skogen -

och vår hemma!
21 mars. Så var vintern över oss igen, med snöglopp och halv storm. Men man får ju alltid försöka se det positiva i allt: det är åtminstone vitt ute igen, den gamla skitiga snön är översnöad!

Att inte rätt matte/husse till lille Love har dykt upp ännu är verkligen synd - en ljuvligare liten kille kan man inte tänka sig. Så mjuk och så kelig, ett riktigt litet gosedjur är han. Och snygg är han också, kan säkert också bli något för utställningsringen.

20 mars. Vårdagjämning! Men än kan man gå på sjön!

Vi har varit till Svenska Kyrkans Second Hand och köpt en kasse med leksaker till hundarna. Det var som alltid väldigt populärt och Love lade direkt beslag på en här tjusiga babyskallran.

19 mars. Har varit på Marianne Jadings (valparnas uppfödares) begravning. Så sorgligt att hon inte fick vara med och se de här små underverken växa upp.


Lilla Diva

Fickformat!
18 mars. Bobbyhills One Minute More har flyttat hem till Katarina i Uppsala. Han är, liksom de andra i den här kullen, otroligt lättsam och lätthanterlig och finner sig i både bad, fön, rakning och klippning som vilken vuxen pudel som helst. En väldig skillnad mot lilla ljuvliga vita Diva, som har ett dj-vla humör och skriker som en besatt när hon blir rakad.

Lustigt - det här är den andra sjuksköterskan som heter  Katarina som köper en hanne i den här kullen. När Katarina kom idag sa hon: "Hela släkten har varit involverad i vad vi ska kalla honom, och nu har vi hittat ett bra namn". Jag sa: "Vi har kallat honom för Morris". "Ojdå" sa Katarina, "det har vi också"! Morris kommer att få det så bra hos Katarina - risken är bara att han blir helt odrägligt bortskämd. Men det ska väl en liten pudelpojke få bli?

Hallå där ute - nu söker vi bara en Katarina till, gärna sjuksköterska, som kan ge också lille Love ett kärleksfullt hem!


Katarina med Morris
17 mars. Liten socialträningsutflykt idag med Morris (One Minute More), som flyttar imorgon. Vi åkte först till banken, där han blev vederbörligen beundrad där han satt på disken medan jag klarade mina "bankaffärer" (låter väl fint!) och sedan till Djursjukhuset Albano för diverse inköp. Där gick han som en vandringspokal från famn till famn mellan sköterskorna och blev nästan kidnappad. Han är verkligen supersöt!

15 mars. Med Ebba som plastmamma behöver inga små valpar svälta ihjäl. När alla nio pudlarna var ute på tomten idag kom Ebba rusande till valparna och ropade på dem: "kom ungar ska ni få något!". Hon hade något i munnen, en tuggpinne trodde jag. Men så såg jag de tre svarta dvärgvalparna desperat jaga efter den lilla vita, som hade ett byte i munnen som hon inte absolut inte ville lämna ifrån sig. Inte till mig heller minsann. Till slut fick jag tag i henne och såg vad det var. En död talgoxe - godis godis! Den svarta Gloria hade lyckats få fatt i några vingfjädrar. Visst är Ebba snäll och omtänksam!


Bytet
Nu har Glory (Bobbyhills Hope and Glory) flyttat hem till Jeanette och hennes man på hästgården utanför Alunda. Där finns också chihuahuan Mysan, två stallkatter, sju hästar och en massa dvärghöns. Så Gloria kommer att få fullt upp!

Jeanette och Gloria

Visst är hon fin!

Gloria
Nu är det bara lille Find Love som ännu inte funnit kärleken.

Det kom ett mail med ljuvliga foton från Please Me, här nedan ett av honom med "storebror" Zacke. Visst är de underbara tillsammans!


Foto: Emma Siegbahn

12 mars. DET ÄR VÅR! Strålande sol, blommande krokus i rabatten och skön värme vid huset. Valparna har varit ute och lekt en hel del idag också.

Efter lunchen stod jag och badade lille Please Me inför hans flyttning, då Ebba - som är en sådan omtänksam och snäll reservmamma - gick in till dem och spydde upp hela sin lunch. I Biabädden, över alla fyra valparna som låg där och sov. Tablå. Så fick man lov att bada igenom hela gänget. Det var inget som fanns med i min tidplan direkt. Men nu doftar allihopa fräscht som små rosenknoppar.

Lille Please Me har flyttat hem till Katarina och hennes döttrar Emma och Katarina i Enebyberg idag. Han får dessutom en snäll "storebror" i border collien Zacke, 4 år.


Katarina med Please Me


Please Me

10 mars. Dagen har varit solig och så varm - åtminstone ute på vår köksterrass - att vi haft dörren öppen ut så valparna kunnat gå ut och in som de har velat. De busar, klättrar i snöhögarna och roar sig kungligt! Jag är verkligen imponerad över hur snälla och tålmodiga våra gamla tikar är mot de små: Ebba välter dem på rygg och tvättar noga deras små magar och gör till och med upplägg till dem. Fast de föredrar sin egen mat... Och Julia är en väldans rolig lektant. De får sig också en och annan snyting när de bär sig illa åt. Det är verkligen bra med erfarna tikar som kan fostra valpar, på rätt sätt.


Lunch Time!

Diva
7 mars. Ännu en vårdag-to-be, med sol, fågelsång och värme (i alla fall relativ sådan). Lilla Viva la Vida har hämtats av Marianne Bladh, som ska samäga henne med Åsa "Polosa" Johansson. Det känns bra att lilla Vida inte bara kommer till ett bra hem, utan dessutom till ett hem där hon också får chansen att visa upp sig ute i stora världen och få vackra små valpar i framtiden.

Lilla Vida

Marianne och Vida
Balansplattan är fortfarande lika rolig. När jag står och klipper en hund i "trimmet" på undervåningen låter det som om åskan går i valprummet ovanför. Det är valparna som leker på balansplattan.

One Minute More!
Vår egen söta bruna Poppyflower har idag varit och träffat en stilig pudelpojke: San-Jo-Le´s Audi. Så nu hoppas vi på fina bruna valpar omkring den 9:e maj!
6 mars. Alla valpar borde ha en balansplatta! Det var den roligaste leksak vi någonsin har gett en valpkull. De balanserar, gungar och svänger och åker karusell och har väldigt roligt. Säkert är det också nyttigt att träna balansen!

Viva la Vida

One Minute More
Så har de fått vara ute i solen en liten stund idag, och de visar verkligen att de är framåt och kaxiga små pudlar allihopa. Ingen rädder för vargen här!


Hope and Glory och Ebba

Undrar varför alla valpar vill sova i en hög mitt på golvet och använda Biabädden till toalett???

5 mars. En härlig solig dag med löfte om vår i luften! Det blev en härlig promenad nere på Rösjön i solens glans med alla sju pudeldamerna.

Börje, valparnas ägare, har varit här idag och hämtat hem valpmammorna, Mimmi och Cilla. De trivdes ganska gott här och har varit en självklar del i vår lilla flock och varit mycket välkomna hos både fyrbenta och tvåbenta, men "borta bra men hemma bäst", eller hur? Valparna är ju faktiskt nio veckor gamla - och de har ju dessutom fem erfarna mellanpudeltanter här som kan hjälpa till med både fostran och språkkunskaper!

Här nedanför är bilder på dvärgpudelvalparnas vackra föräldrar, Pop-Up´s Rocky Balboa och Bobbyhills Kara Cara Mia.


Pappa Rocky
Foto: http://www.kennelpopup.com/


Mamma Cilla
Foto: http://www.bobbyhillspudlar.dinstudio.se/

4 mars. Idag har den svarta dvärgpudeltiken Gloria (Bobbyhills Hope and Glory) blivit såld. Hon flyttar den 15 mars till en hästgård i Almunge och kommer att få ett fint hundliv där. Och på söndag flyttar en av de små vita.


Sovhögen (varför ligger de inte i sin sköna korg?)

De är inte stora, de här små råttorna. På nioveckorsdagen vägde den minsta toytiken drygt 900 gram och den största dvärghannen 2 kg. Medelvikten på min P-kull (mellanpudlar) på deras åttaveckorsdag var 2,5 kg.

Rocky har varit här för bad och klippning. Han har en fantastiskt tjock och härlig päls och det tog nästan fyra timmar att få stil på honom. Men stilig blev han! Tycker i alla fall jag.

3 mars. Vart tar dagarna vägen? Här är det full rulle hela tiden med alla valpar och vuxna tikar, och det är nog inte utan att våra tikar känner sig lite undanskuffade. Men valparna är helt ljuvliga och man vill helst ju bara sitta hos dem hela tiden. Fast det går ju inte.

Hallå alla presumtiva valpköpare där ute - här finns tre superfina pudelpojkar som inte har hittat hem ännu! Tikarna är nog tingade tror jag, men jag kan absolut inte förstå varför alla människor vill ha tikar? Hade jag inte uppfödning så skulle jag ha två pudelpojkar, en svart och en brun. Små pudelpojkar är ju det absolut gulligaste som finns. Tycker i alla fall jag.

2 mars. En dag full av aktiviteter kring våra nya små inackorderingar. Nu är alla sex valparna badade och rakade och även deras mammor har blivit fina, allt med hjälp av Barbro och Anna-Lena. Börje (valparnas ägare) har varit här för att skriva på lite papper som kennelklubben vill ha vid ett sånt här tillfälle. Och Marianne B och har jag varit hos veterinären och fått valparna besiktigade (alla sex var helt ok), vaccinerade och chippade. De är verkligen superfina allihop och det är ljuvligt att sitta på golvet med famnen full av valpar igen. Det var länge sedan sist. Och de två små mammorna smälter in i vår egen flock precis som om de alltid varit här. Jag tror att hundar förstår mycket mer än vi tror; våra hundar behandlar nykomlingarna ovanligt vänligt och varligt - de förstår att Mimmi och Cilla är ledsna för att deras matte är borta.

Uppgifter om valparna (och alla Bobbyhills hundar) finns på deras hemsida http://www.bobbyhillspudlar.dinstudio.se/

Om man vill veta mer kan man få information på www.skk.se - Om hund - Hunddata - Sök hundar. Där står "allt" om alla hundar som är registrerade i kennelklubben, mycket intressant läsning finns där.

Det är så otroligt sorgligt att inte Marianne själv får vara med och se hur hennes fina valpar utvecklas. Se valparna här!

1 mars. Vårmånad! Men det märks inte - idag har det kommit ännu mera snö. Hallå där uppe: det räcker faktiskt nu!

Idag har vi också fått ännu mera pudlar. Närmare bestämt åtta stycken till (bara tillfälliga besökare). En god vän har mist en anhörig och några av deras hundar har kommit hit idag: dvärgtiken Cilla med sina fyra valpar och toytiken Mimmi med sina två valpar. Valparna söker nya goda hem. De är ljuvliga små individer av absolut bästa sort - önskar jag kunde köpa allihop själv. Kontakta mig om du vill veta mer. Här kan du se alla sex!


Mimmi

Please Me

Viva la Diva

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23