Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 10

En strictly-doggy-blogg, januari-februari 2010

Till bloggen från november/december 2009!
 

Klicka här för att komma till bloggen från mars månad!

28 feburari. Slask & blask & blötsnö. Ingemar har varit vaken (och påklädd) hela natten för att skotta bort den tunga isiga snö som oavbrutet hasar ner från taket för att landa på altanen på tillbyggnaden, med brak och dunsar som skakar hela huset. Till våren får vi köpa nya trädgårdsmöbler och nya blomlådor, de gamla har krossats av snömassorna. Och att försöka ta sig in genom huvudentrén är inte att tänka på nu. Men huset står i alla fall kvar.

På Pudelpromenaden kom trots vädret ändå mer än 30 pudlar med familjer. Eftersom Rösjön idag inte bara är täckt av 48 cm is utan även av 10 cm vatten, så kunde vi inte vandra på sjön idag utan det blev en ängs- och skogsronda med fika i skogsbrynet i stället. Det är verkligen roligt att så många kommer på våra promenader trots värsta tänkbara (nästan i alla fall) väder. Pudlar och pudelfolk är tuffingar!
 


 

25 februari. Håller på och läser "Zelda" av Åsa Nilsonne. En underbar bok om lyckan att ha hund och en skön omväxling mot de deprimerande böcker jag läst på sistone ("De fattiga i Lodz", och ett par ruskiga böcker av Herta Müller). Läs Zelda och bli glad!

Rhonda har varit på ögonlysning idag och fått betyget MVG. Det är alltid lika skönt när en hund har passerat det nålsögat med godkänt betyg - tänk om veterinären skulle hitta något fel...

Förresten är det idag närmre till midsommar än det varit hittills i år! Och Poppy har börjat löpa.

24 februari. Ännu en underbar vinterdag med strålande sol och härligt skidföre!

Inte hade jag väl så särskilt stor lust att ställa mig i klipprummet i källaren just idag, men eftersom det var min favoritpudelpojke, Lejas son Emil, som kom så var det helt ok. Och även om Emil delade min motvilja mot bad och klippning just idag, så låg han snällt på bordet när han blev fönad och stod som vanligt snällt när han blev klippt. Och efteråt var han lika glad som alltid och gjorde sina berömda emilhopp, två meter rakt upp i luften. Han är en jätterolig och härlig pudelpojke - ingen kan tro att han blir elva år i år.
 


Sur-Emil

På klippbordet

Glad-Emil
 

Snygg kille!

23 februari. Kan man se något sötare än de här valparna? De är sju veckor och finns hos kennel Bobbyhill. Jag tror att en av dem är osåld fortfarande...

22 februari. Vilken otroligt underbar vinter vi har! I morse var det visserligen lite väl kallt: 22 minusgrader, men nu mitt på dagen bara 13, och strålande sol över gnistervit snö. Lite av fjällenkänsla, jag minns våra vintrar i Sälen och i Trysil... Jag satt en stund på en sten i skogen och bara njöt i vintersolen och tystnaden. Bara talgoxen hördes, han sjöng om våren som trots allt är på väg. Hela skogen är som en enda stor katedral med sina höga snöprydda träd och man kan bli religiös för mindre. Tycker i alla fall jag.

På eftermiddagen kom Marianne B hit med tre små toyvalpar, 8 veckor gamla och 800 gram tunga. Tur att alla tre redan var sålda...

21 februari. Ännu mera snö! Och 15 minusgrader, plus sol som gjorde dagens promenad till en härlig vintertur i sagolik, snötäckt skog. Idag var det Ebbas tur att få en ny fleeceoverall - det vill säga först var det meningen att hon skulle ha den bara för en fotografering för Barbros webbplats "dogdress.se". Men Ebba var så lycklig för den sköna overallen att hon fick den av Barbro. Och visst är hon fin! Sara tycker hon ser ut som en ko, Leif tycker hon ser ut som en skäckig häst, Ingemar säger "dalmatinerhund". Och Ebba själv tycker att hon bara ser ut som en ovanligt snygg - och varm - Ebba. Och det håller jag med om.


 

18 februari. Idag har Poppy varit här för klippning. Nu beslöt vi att äntligen klippa av henne top knoten som ju aldrig har blivit riktigt bra, bara tunn och stripig. Och hon blev mycket sötare i en kort T60. Tycker i alla fall jag.

Poppy fick också passa på att fotomodella för Barbros nya webbplats, vilket hon gjorde hur bra som helst. På bilden visar hon "Tarzans Badbrallor för markerande hanhundar". Men de kan också vara bra för en tik som har ont i magen eller som ammar. Och visst är de klädsamma!

Mer av Barbros hundkläder kan du se här!

17 februari. Usch. Jag säger bara det. Usch. Så här får INGA hundklor se ut. Möjligen fågelklor, för fåglar kan flyga och de krokar fast sig runt trädgrenarna med hjälp av sina klor. Men hundar, de behöver kunna gå på fast underlag utan att få ont i sina tåleder. Och det har ägaren till de här klorna. Ont i fötterna alltså. Fy skäms på de hundägare, som inte klipper klorna på sin hundar utan låter dem gå på onda onda fötter. Man kan få hjälp med kloklippning för en billig penning på många ställen om man inte klarar det själv.


Detta är inte Poppys klor!

Man kan också införskaffa en fotfil med utbytbara blad på apoteket och fila ner klorna, om man tycker det är lättare än att klippa klorna. Och det ska göras VARJE VECKA.

16 februari. Det blev inte fler än tre tikvalpar. Men alla goda ting är ju tre! Mer information om Zeldas valpar finns här.

Sol och rimfrost och massor av snövit snö - kan det bli vackrare? Men det kostar: elräkning på 10.000 kronor bara för januari månad...

15 februari. Just nu håller Javas dotter Zelda på att föda sina valpar efter Ilex. Tre svarta tikar har kommit, och det är nog fler där inne. Hoppas det blir någon liten brun också!

Våra pudeldamer, äckelpottorna, har varit mer än lovligt intresserade av fruset hundbajs under några veckor. Men nu, efter bara ett par dagar med tillskott av riktig gammaldags torskleverolja, har intresset svalnat. Som väl är. Kanske är det med hundar som med människor, att man bildar D-vitamin med hjälp av solljus. Och det har ju varit en solfattig höst och vinter. Att bajsätande kan bero på D-vitaminbrist har jag ju märkt förut.

Idag är det massor av rimfrost på träden, det är minus fem grader och Rösjöns is är mer än 40 cm tjock. Vilken härlig vinter!

14 februari. Årsmöte i Pudelklubbens Mellansvenska Avdelning igår. I över fem timmar satt vi, 47 personer, och diskuterade pudelfrågor. En av motionerna handlade om "införande av obligatorisk höftledsröntgen på mellanpudel".

Jag är väldigt kluven i den frågan. I schäferaveln har kravet på HD varit väldigt bra för rasen - schäfern är ju en snabbväxande och relativt tung hund som måste kunna arbeta hårt. Men mellanpudel är ju en lättare och helt annorlunda ras - man kan se exempel på mellanpudlar med HD-status D som tävlar i agility i höga klasser ända upp i veteranålder, utan problem. Och med obligatorisk röntgen kanske man måste utesluta hundar med status C ur aveln, vilket skulle göra den svenska avelsbasen väldigt trång. Och ge fördel för avelshundar utomlands som inte har kravet, och som vi inte vet något om.

Så jag är skeptisk. Fast jag skulle säkert se annorlunda på saken om vår uppfödning hade haft avkommor med höftledsproblem. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka, så jag la ner min röst i den här frågan.

Idag var det härligare än någonsin med en långpromenad på sjön efter hela gårdagen inomhus, stillasittande på en obekväm stol! Ni vet väl att det är livsfarligt att sitta längre än fyra timmar på en dag?
 


 

10 februari. Binas valpar i H-kullen fyller sex år idag. Tiden går så fort så fort.

Det BLEV faktiskt mera snö idag, precis som jag ville. För att fira det blev det TVÅ varv runt sjön idag, ungefär 7 km.

9 februari. Molly har kommit hit för klippning.

Man vågar knappt säga det, för man blir väl lynchad - men det behövs mera snö. Skidspåren på Rösjön är alldeles isiga. Sjövatten har trängt upp längs stränderna och frusit till is i spåren. Så nu vill i alla fall jag ha MERA SNÖ!

Molly har åkt hem igen, och det är väl ingen överdrift att säga att de fick en ny hund med sig hem. I alla fall till exteriören. Och nog verkade hon gladare också. Det är väl inte så kul att inte se något för allt hår i ansiktet.
 


Molly före

Molly efter
 

8 februari. Bina Balsamin fyller 13 år idag - och är fortfarande lika glad och sprallig som tonåringar brukar vara (fast lite klokare än de flesta). Hon - och vi andra - grattar sin syster Stella Belladonna idag på den stora dagen!


GRATTIS!

Vackra Vera blev Bästa Junior på utställningen igår, men gick sedan inte vidare bland alla de äldre tikarna. Men hon är ju bara 10 månader, så det kan man ju inte heller vänta sig. Men akta er, när Vera blir vuxen... Lilla söta toytiken Fanny skötte sig också bra, men fick "bara" en tvåa, trots fin kritik. Ibland är domarna väldigt snåla.

Har försökt åka långfärdsskridskor på sjön idag (det var några år sedan sist) men fick snart lov att ge upp. Tur att det finns saker man är bättre på än skridskoåkning. Och trist att inte längre behärska sånt man kunnat förut. Är det åldern? Nej, det var nog bara för att isen inte är så bra.

6 februari. Två små pudelflickor som ska ställas ut för första gången imorgon på Pudelklubbens utställning i Eskilstuna har varit här för klippning: Fanny, en toytik och Vera, en mellanpudeltik. Vera är dotter till Rutan och Ilex. Det är alltid lite läskigt att klippa andras hundar inför utställning, speciellt unga hundar och hundar jag inte känner och inte vet hur man ska klippa för att få bästa resultat. Men det blev ganska bra - tycker i alla fall jag - och jag håller alla mina tummar för att de ska få bra kritik av domaren imorgon!
 


Vera före

Vera efter

Lilla Fanny
 

4 februari. Thank Heaven for little girls - och overaller. I dagens djupsnö, och med en temperatur på plus-minus-noll, så vore det omöjligt att promenera i skogen med mellanpudlar utan overall. Pälsarna samlar på sig så mycket kramsnö att pudlarna efter 50-100 meter inte kan ta ett enda steg till. Men med overall på går det utmärkt att ta sig fram. Fråga Elsie som stack iväg flera gånger för att leta rådjursspår...


Ready to go!

2 februari. Såg en underbar pudel på Liljewalchs Vårsalong idag: en tjusig storpudel gjord av ståltråd och svarta tyllrosor. Underbar! Liksom hela vårsalongen, ovanligt bra i år.

1 februari. Pantertanter.

Zelda - dotter till SUCH Tungels Hibiscus - är jättetjock. Hennes valpar med SUCH LP 1 Tungels Ilex väntas om två veckor. Vi hoppas på riktigt många fina barn!

31 januari. Månadens Pudelpromenad lockade trots sol, stiltje och bara sju minusgrader bara med ett 20-tal pudlar. Vi som var med fick en underbar promenad på den plogade banan på Rösjöns is, upp till norra sjöänden där vi fikade vid den lilla gården som finns där. Det här är nog den roligaste dagen på hela månaden tycker husets pudeldamer; så många kompisar att springa fort tillsammans med, både gamla och nya!

27 januari. "En prickig pudel?" sa, förvånat, en dam som vi mötte i skogen idag. Ja man kan ju undra! Och visst är hon väl söt!

Men Leja är lite ledsen för att Bina har fått överta hennes sköna fleeceoverall. Så nu sitter Barbro och syr på en ny overall till Leja. "Omtänksam" är bara förnamnet.

24 januari. Underbar vintedag! Sol, minus fyra grader, vindstilla, vit pudersnö, Rösjön. Bina fick gå med på en promenad på isen, varmt iklädd Lejas leopardmönstrade fleeceoverall och ett täcke. Härligt!

22 januari. Bina är pigg som en pelikan igen - inte tar en liten livmodersoperation ner henne inte. Hundar är otroligt tåliga - om det hade varit jag så hade jag säkert legat i sängen och grinat nu. Men sur är hon, och blänger på mig för att hon inte får följa med de andra ut i skogen.

21 januari. Nu går Bina omkring med strut på huvudet. Hon har varit lite "morrig" på sistone och har ibland sett olycklig ut, som om hon hade ont. Inga andra tecken. Men för säkerhets skull beslöt vi att låta plocka bort hennes livmoder om-utifall-att, och det visade sig att hon hade ett myom i livmoderhalsen, som säkert har känts av emellanåt. Där ser man, man ska lyssna på sin hund även om den inte verkar direkt sjuk.

20 januari. Lilla söta Rhonda har varit här för bad och klippning. Det är attans vad den pälsen växer på fem veckor!

Ännu en tänkvärd och, faktiskt, rolig artikel av den skickliga skribenten Hanne Kjöller i DN beträffande den nyligen timade vargjakten kan du läsa om du klickar här. Den förra artikeln finns här.

18 januari. Idag har Poppy träffat hundprataren Gabriella Rastad, och Poppy hade en hel del att säga. Bland annan beskrev hon i detalj hela sin familj, med träffsäkra kommentarer om Tittis bägge döttrar. Hon berättade till och med att den äldsta just nu inte är hemma (hon luffar jorden runt). Sedan sa Poppy att hon tycker hon är väldigt vacker, men att hon inte varit så duktig på sina utställningar som jag skulle vilja. Hon gillar inte utställningar sa hon. Stämmer bra det! Hon sa också att hon vill ha valpar SNART, men att Titti och jag inte var eniga om när det ska bli (Titti tycker inte vi ska vänta så länge, medan jag vill vänta till hösten). Plus en massa annat, som både Titti och jag kände igen men som inte lämpar sig för publicering... Hundar kan vara väldigt klarsynta.

Bia tyckte att Poppy är en ovanligt kärleksfull, rar och känslig liten hund - på gott och på ont. Det stämmer också! Guvet hur det funkar, men funkar gör det, det här hundprateriet. Fast man blir väl betraktad som en flummig typ av många om man berättar...

Om Elsies (Poppys mammas) besök sommaren 2007 hos Bia på Öland  kan du läsa här!

16 januari. Igår kväll var sista föreställningen på Operan för vår fantastiska lilla Julia. Hon har verkligen utvecklats till en självsäker liten premiärdansös som helst bara vill vara inne på scenen hela tiden. Hon tycker det är sååå roligt och hon har fått många nya vänner bland dansarna.

 
Farbror Blå, tanterna och Petter & Lotta
Och Lille Prick

Att Julia kunde komma över sin scenskräck förra året är verkligen fantastiskt. Och mycket har vi pannkakan att tacka för!


The Royal Swedish Opera House


Natalie Fernandez
(Lotta)


Jan-Erik Wikström
(Kolaren/prinsen)

Här är ett gratistips från en gammal erfaren hunddressör: har du problem med din hund; prova med pannkaka!

Nu ser vi fram emot nästa jul på Operan - och hoppas att Julia snart ska börja löpa så vi kan låta henne få valpar.

13 januari. Leja och Julia har varit hos tandläkaren idag. Leja har slitit ner sina bakersta kindtänder och jag ville förvissa mig om att hon inte har ont. Det har hon inte sa tandläkaren. Och Julia har slagit i en framtand så den går att vicka lite på, men den kommer att växa fast igen sa doktorn. Så vi behöver inte oroa oss.

Lejan har fått en ny flisoverall av Barbro, som tyckte synd om henne i kylan - är man snart 15 år och inte har så mycket päls så ÄR det lite ruggigt när det är under tio minusgrader, dvs över - eller mer än menar jag. Så nu springer det en varm och glad liten snöleopard i skogarna häromkring.

Så mycket snö och rimfrost som det är på träden denna vinter har jag aldrig sett förut tror jag. Björkarna ser ut som gjorda av brysselspets, eller överdragna av kristyr. Så vackert!


 


Julia och Elsie kollar rådjurslegorna på tomten

Och Ingemar har plockat bort alla julsaker idag, tack för det!

11 januari. Back to business. Vardag igen. Sara har kommit tillbaka efter julledigheten och i övermorgon är det Tjugondag Knut. Då ska alla julsaker bort, det ska bli skönt.

Uppe på tomten bakom Lillstugan har rådjuren grävt massor av gropar i snön, legor, där de sover om nätterna. Pudlarna har väldigt bråttom dit upp varje morgon men för det mesta har rådjuren redan lämnat. Idag var dock en liten rådjursbock kvar på tomten. Det tyckte Elsie var väldigt roligt.

Och från taket hänger istapparna och glittrar så vackert i vintersolen.
 


Julia after walk

 

10 januari. Wow - vilken härlig föreställning jag såg igår (Nötknäpparen, vad annars?), så fantastiskt att få se den "framifrån", från salongen. En upplevelse! Men kära Operan, jag undrar så: om detta är Herr Toalett, hur ser då Fru Toalett ut?

Fick ett par bilder från Rhonda idag, bland andra denna, där Rhonda agerar huvudkudde till Philip, familjens yngsta barnbarn:

Igår hade Hanne Kjöller skrivit en mycket bra artikel i DN apropå den nyligen avslutade (?) Stora Vargjakten (12.000 jägare - 27 vargar). Väl morrat, Hanne! Om någon av mina besökare missade den artikeln, finns den att läsa här!

9 januari. Julia, som numera kallas för "Lilla Primadonnan" har nu blivit ordentligt scenvan, så mycket så att hon hittar på egna hyss och skapar egen koreografi under föreställningen - hon springer ut från scenen åt fel håll för att snabbt komma in igen en annan väg och springa runt på scenen, titta ut på publiken, vifta på svansen åt en eller annan dansare, krypa in under julgranen, kort sagt: hon stortrivs så till den milda grad att jag måste hindra henne från att göra egna entréer när det inte alls passar med en liten busig pudel på scenen. Och svansen är i topp hela tiden.


På T-banan på väg till jobbet

Ikväll ska jag gå och se föreställningen "framifrån". Det ska bli roligt att se Yalla, den andra pudeln, på scen.

På dagens Rösjötur i strålande sol träffade pudlarna på en flock Old English Sheepdogs, som snabbt sattes på plats av mina tuffa damer. Vem sa att pudlar är fjösiga?

7 januari. Elsie tog sig en egen tur på byn i morse. Hon hoppade över staketet och satte av efter tre rådjur som invaderat vår tomt. De kommer och krafsar fram och äter av det torra gamla gräset intill husväggen i tidiga morgonstunder. Stackarna, de har inte så lätt att hitta något att äta nu, med all snö.

Idag var det bara 6,5 grader kallt och strålande sol - men inte en enda levande själ utöver pudeldamerna och mig ute på sjön eller i skogen. Var är alla människor - för inte jobbar väl precis alla? Man kan tro att vi är mitt ute i nowhere, och inte i närheten av en storstad. En härlig tur fick vi i alla fall idag också.

Hörde en radiointervju med en dam uppe i Särna. På frågan hur hon klarade av kylan (minus 32) sa hon: "Ja, det är ju skönt i alla fall att vi inte har några mygg. Och så är jag glad att jag inte har utedass." Sa tanten. Rätt inställning, eller hur!

Nu är Julia badad och klippt inför morgondagens föreställning på Operan. Jag har till slut, efter mycken vånda, beslutat mig för att klippa ner henne. Så nu blir det inga utställningar för Julia i sommar. Och vaddå tänker jag tröstande, det räcker väl med att hon är svensk och finsk utställningschampion, inte måste man vara norsk och internationell också? Dessutom har jag ju Rhonda att ställa ut den här sommaren. Men liiite sorgligt känns det att den långa pälsen är borta. Så fånigt. Hon blev i alla fall väldigt söt. Tycker i alla fall jag.
 


 

6 januari. Trettondagen. Minus 19,8 grader i morse - men underbart, med sol och mjuk snö. Pudeldamerna stormtrivs i kylan och hittar alltid på något nytt att göra på promenaderna. Som till exempel att klättra på trappstegen på badbryggan vid Rösjön.

Trappstegen har kommit till för en dam som varje morgon hela sommarhalvåret kommer åkande till sjön på sitt handikappfordon och tar sig ner i vattnet med hjälp av stegen. Hon kan BARA röra sina armar, från midjan och neråt är hon helt orörlig. Men väl nere i vattnet är hon lika rörlig som vem som helst och simmar runt hela ön ute i sjön. Så långt simmar jag inte gärna, fast jag har två ben som fungerar. Man får ju lära sig ett och annat emellanåt - som att inte ge upp för motgångar.

5 januari. Idag har vovvarna och jag åkt skidor på Rösjön. Det vill säga, jag åkte skidor och de sprang, som glada tossingar. Kul när Matte är lite snabbare än vanligt! Det är 15 minusgrader och vintersolen kämpar sig över trädtopparna, men vi hade gott om kläder på oss alla sex och frös inte. Fast när jag kom tillbaka till bilen hade jag istappar i ögonfransarna.

3 januari. Helgerna är över (nästan i alla fall) och alla barn och barnbarn har rest hem efter vårt årliga "familjejulspa": i stället för att köpa massor av julklappar åt alla 14 hyr vi ett privat spa med stor pool, bastu och bubbelpool och så tillbringar vi en hel eftermiddag där innan vi åker hem till oss och äter en försenad julmiddag med utdelning av SMÅ julklappar till alla. Mycket praktiskt och mycket uppskattat! Hélènes familj, som bor i Dalarna, har bott hos oss i tre dagar medan Tomas med familj har åkt emellan Upplands Väsby och Skarpäng. Det är kul när alla kan samlas och alla kusinerna får träffas och leka.

Emma, som är sex år och tänker bli veterinär när hon blir stor, har gett alla hundarna mycket uppskattad massage. Pudeldamerna står på kö med viftande svansar och bara väntar på sin tur, och särskilt Ebba njuter väldigt mycket av Emmas behandling.
 


Emma


Busiga Mio!

Mio och Ebba

1 januari 2010. Tjugohundratio, tvåtusentio, tjugotio - skit samma vad det ska heta, året börjar i alla fall så vackert så man blir tårögd, med massor av nysnö, blå himmel och strålande solsken. Minus sex grader ute, alldeles lagom. Hundarna vill bara vara ute hela tiden och leka i snön och Ingemar skottar gångar åt dem runt Lillstugan så de kan springa sina pudelrejs. Våra gamla pudlar som är så glada och lekfulla - och så roliga!

Ett riktigt gott nytt pudelår med många glada pudlar önskar vi i tungelsflocken nu alla våra vänner och besökare på hemsidan! Lämna gärna ett tassavtryck i vår gästbok!

     

Till bloggen från november/december 2009!

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23