Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 9

En blogg, november- december 2009


Fjäturen, november

Till bloggen från januari 2010

Till bloggen för september - oktober 2009


Gott Nytt År!

31 december. Nyårsafton. "Årets sista skälvande minut" heter det ju, men ju fler nyårsaftnar jag upplever, desto mindre skälver de. Dagen tillbringades till stor del i klipprummet (hundarna måste ju vara fina inför det nya året), där jag konstaterade att Julias päls vuxit väldigt mycket. Nu gäller det - klippa ner eller inte klippa ner? Spara ut inför eventuella utställningar i sommar? Eller ha en lättskött päls inför eventuell valpning? Ack ja, vilka svåra beslut man tvingas ta...

Sent på kvällen gick vi en underbar promenad i månskenet, medan stora mjuka snöflingor sakta föll och de första raketerna sprakade mot himlen. Så skönt att ha hundar som inte är skotträdda! Efter den obligatoriska nyårshummern stod vi sedan på vår balkong och avnjöt ett otroligt fyrverkeri, vi har verkligen första parkett till det vackraste skådespel man kan tänka sig. Och hundarna är förstås med och tittar.

Vi önskar alla våra vänner och besökare på hemsidan ett riktigt gott och bra nytt år!

27 december.  Pudelpromenad i snö och  åtta minusgrader med 21 glada pudlar. Plus - som alltid - en amerikansk cocker spaniel: allas vår Kompis.

Många skidåkare i spåren (våra spår tycker ju vi!) gjorde att vi delvis fick lov att pulsa fram i djupsnö. "Jättejobbigt" tyckte många. "Härlig träning" tyckte andra. Men nog var alla rätt nöjda när vi kom fram till vårt fikaställe och kunde vila lite. Fast pudlarna blir ju aldrig trötta.


Fikarasten
25 december. Juldagen. Som tillbringades precis så som en juldag ska tillbringas. I total stillhet och händelselöshet. Förutom den dagliga skogspromenaden: bara läsning av julklappsböcker (bland andra julboken från Penny; nu har vi tre stycken Pennyböcker i biblioteket), TV-tittande och ätande. Och i lilla soffan sitter Anna Beata med extrapudlarna och bara tittar på julgranen.
24 december.  Julafton! Efter en härlig julpromenad i snötyngd skog på morgonen, besök hos släkten och en något återhållen lunch (efter gårdagens frosseri) blev det äntligen dags för julklappsutdelning. Något som inte minst pudeldamerna väntat otåligt på. De vet exakt vad som väntar när julklapparna kommit på plats under granen och vi har fullt upp med att hålla dem från att tjyva paket i förväg. Förväntansfulla, precis som alla andra barn. Sedan sprider de ut sig i huset och avnjuter sina klappar.

Leja

Bina

23 december. Vi har firat "Lillejulafton" med delar av familjen: klätt granen tillsammans allihopa, tjyvstartat med julmaten och grattat min bror som fyller år idag. En härlig kväll - och vovvarna har som vanligt passat på att ta för sig av alla klappvilliga händer.


Elsie

Julpromenad i nysnö!

20 december. Det har kommit MASSOR AV SNÖ! Ingemar är ute och skottar och skottar så att pudlarna inte ska måsta simma ut från tomten. Skogspromenad är väl bara att glömma, det får bli bara skottade vägar idag. Men vovvarna tycker snön är bara heeelt underbar.


Elsie


Julia

Och Sara har åkt hem till Ornäs för att fira jullov.

18 december. Poppy har varit här för att bli julfin, badad och klippt. Mycket uppskattat av de andra hundarna, Poppy ligger verkligen bra till. Hon är ju sååå rolig att klå upp när hon kommer hit!


Tre generationer: Mormor Bina, Poppy och Mamma Elsie

Åsså har vi bakat lussekatter (igen) och kokat knäck. Sara sätter verkligen fart på mormor och morfar.

17 december. Pudeldamerna älskar verkligen snön! Ystra som kalvar på grönbete studsar de runt och leker ännu mer än vanligt med varann.

Bina gratulerar sina barnbarn Nidorinaz Zelda (dotter till SUCH Tungels Hibiscus) och SUCH Tungels Ilex, som haft bröllop idag. Om 63 dygn ungefär hoppas vi att det föds många vackra pudelbarn!

Julia, Bina och Leja är nybadade, fluffiga och väldoftande. Otroligt hur lortig en pudel blir på 14 dagar; när man ser sköljvattnet rinna över badkarsbotten kan man tro att de färgar av sig. Men nu! Att snusa på en nybadad pudel är lika häftigt som att snusa på en nybadad bebis. Tycker i alla fall jag.

15 december. Äntligen kom snön! I skogen utspelar sig en het kärlekshistoria mellan ett träd och en sten. Som verkar ha kostat stenen livet -  den ser i alla fall ihjälkramad ut.

14 december. Elsie har kommit hem igen. Oj, vilket pusskalas det blev mellan hundarna!

13 december. Har varit på operafilm: Nötknäpparen inspelad på Operan i S:t Petersburg. Härlig föreställning! Fast de hade förstås ingen pudel.

12 december. Igår var det Julias sista föreställning före jul av Nötknäpparen. Det känns faktiskt rätt skönt - det har varit väldigt intensivt den här veckan och jag känner mig lite sliten. Julia kan nu sin roll perfekt, hon vet till och med i vilken takt hon ska lyftas upp och vem som ska lyfta henne. Hon går fram till den dansaren och vänder ryggen till för att bli upplyft. Visst är hundar musikaliska, det är ingen tvekan om det. Julia kan hela Nötknäpparsviten nu, jag väntar bara på att hon ska börja sjunga melodierna också. Och liksom i förra föreställningen busade hon igår lite extra och passade på att springa ut och länsa godisskålen i kulissen mitt i scenen med julfesten. För att sedan gå in igen och fullfölja. Smart som en pudel.

Rhonda, Charlie och Peppar har varit på utställning idag, "Stora Stockholm" på Älvsjömässan. Och de har varit så duktiga alla tre. Peppar fick ett förstapris med fin kritik i öppna klassen, han visade så sig fint med svansen i topp. Charlie blev fjärde bästa hanne, i knivskarp konkurrens med flera championhannar och vackra importer, han var verkligen jättesnygg. Vann gjorde en vit amerikansk championhanne. Och lilla Rhonda blev andra bästa tik, hårfint slagen av en äldre och mycket fin tik efter flera extra varv i ringen. Rhonda är en så härlig liten hund, alltid glad och med på noterna visar hon alltid sitt bästa. Kritiken, skriven av domaren Frank Kane från England:

"15 months, lovely quality all through. Very well constructed, excellent chest angels, very good ribe and coat, excellent movement and carriage. With a little more finish to her presentation she will be a top poodle."

Hoppsan. Där fick jag för att jag inte hann bada om henne igår utan försökte fuska med sprayflaska och fön.

11 december. Rhonda har kommit hit för att följa med på utställningen "Stora Stockholm" imorgon. Och Husse lagar pannkaka till kvällens primadonna. Och till morgondagens också, förstås!


Rhonda

10 december. Idag har Julia varit med i två föreställningar på Operan: klockan 14.30 och 18.00. Fullsatt och publikens jubel. Hon börjar nästan bli lite blasé vår lilla stjärna och hittar på lite egna hyss emellanåt. I scenen med  julfesten sprang hon ut åt fel håll för att snabbt tömma godisskålen som väntade på henne för att ha efter scenen med råttjakten. Sen kom hon in igen och fullföljde dansen. Damen är lite för smart ibland.

Man brukar säga att hundar kan lära sig mellan 150 och 200 ord. Men det är nog inte så många hundar som, liksom Julia, har ordet "Operan" i sitt ordförråd.

Mellan föreställningarna åt jag en brakmiddag i stan: en kokt korv med bröd i Kungsan. Det ni!

9 december. Nelly, nybadad och fin, har åkt hem till sig igen, efter två veckors vistelse hos oss. Vi saknar henne, hon är en sådan glad och lekfull liten solstråle. Någon parning blev det inte den här gången, vi har presenterat henne för två olika hannar de senaste dagarna, som båda har sagt: "Tack men nej tack, inte just nu. Men jag tar gärna Mormor Bina i stället!".

Och Elsie, också nybadad och fin, har åkt "på kollo" till Yvonne och Robert. Så nu har vi bara fyra pudlar i huset, det känns faktiskt som en väldigt liten flock. Och mycket mer plats i sängen är det ju.


Nelly

Nelly-bus

Elsie
Och så faxar de från labbet i Uppsala och meddelar att nu är det parningsdags. Hennes värde är 87,8 så hon borde vara på topp nu. Jag fattar ingenting.
8 december. Nelly följer inga uppgjorda valpningsplaner. Idag vill hon men inte han. Så nu har vi varit och tagit ett blodprov för att kolla hennes hormonnivå. Provsvaret från Uppsala kommer imorgon, jag vill ju gärna veta vad det är som händer. Men någon parning lär det väl inte bli den här gången. Hmm - det kostar att ligga på topp...

7 december. Julia fick till en perfekt råttjakt ikväll! Med hjälp av en bra råttkung (figuranten är ju lika viktig som hundföraren) och en pannkaka klarade hon av att jaga Råttkungen över hela den mörka scenen i kvällens föreställning av Nötknäpparen. Utan koppel. Julia är numera en riktig operadiva som uppträder på scenen på ett självklart sätt, till publikens förtjusning. Dansarna är faktiskt lite avundsjuka på henne, som får sådana ovationer för så lite arbete. Och det kan ju tyckas orättvist.

Nelly hade besök av sin boyfriend ikväll och var mycket lycklig över besöket. Men Mingus var inte lika intresserad. Till Nellys förtvivlan tände han mer på Nellys mormor Bina och hade vi inte passat på så hade Bina nog fått en kull valpar om ett par månader. Vilket hon säkert skulle klara jättebra, hon är ju bara knappt 13 år gammal. Och vi som inte ens hade märkt att Bina löper.

Man tror att man kan och vet en del om hundar och deras tankar och funktioner. Men ibland så kommer allt på skam. Kartan stämmer inte med verkligheten.


Nelly och Mingus
"Snälla Mingus! Se mig!"


Bina och Mingus


Råttan på repet osv
Nelly vill ha Mingus som vill ha Bina...

6 december. Utställningsträning nere vid sjön med Peppar, Poppy, Rhonda och Rocky. Peppar och Rhonda ska vara med på "Stora Stockholm" på söndag, så det kan behövas lite finputs i uppträdandet. Ann-Christin och Lasse bjöd på glögg och pepparkakor - trevligt!

I gårdagens operaföreställning höll det på att gå illa. Julia halkade på scengolvet, gjorde en rejäl kullerbytta och släpades sedan på rygg i kopplet sprattlande som en fisk på land, innan hon lyckades lirka sig ur halsbandet. Jag blev jätterädd och trodde hon skulle strypas eller bryta nacken, men hon reste sig, ruskade på sig och fullföljde sedan sin scen. Strongt.

4 december. Repetition av Nötknäpparen. Mötte en operasångerska i korridoren: "Is this the famous dog? She is amazing!" Javisst är hon!

En film (tyvärr rätt dålig, tagen med mobilen) från dagens repetition finns här.

3 december. Nelly har varit hos veterinären för ett vaginalutstryk, som bekräftade vad både hon och Mingus har sagt hela tiden: det är alldeles för tidigt för parning. Först om fyra dagar trodde Farbror Doktorn. Hundar vet.


Nelly

Ännu en fantastisk kvällsföreställning av Nötknäpparen, med min fina fina duktiga Julia. En av dansarna sa, lite förvånat: "She smells good". "Yes, she is a poodle" sa jag.

Imorgon förmiddag är det repetition med en ny uppsättning dansare.

2 december. Julia överträffade sig själv igår igen i Nötknäpparen. Nu har hon bara jättekul på scenen och det är nästan svårt att få henne därifrån. Farbror Blå (som dansades av Brendan Collins i hans tack- och avskedsföreställning igår, vilken ära för Julia att få vara med då!) fick faktiskt lov att bära ut henne i en av scenerna, så kul hade hon! När vi var på hemväg mötte vi många som hade sett föreställningen och som kom fram och ville hälsa på Julia och prata. "Lille Prick var bäst av allihopa, jag tittade bara på hunden hela tiden den var inne. Hur har hon blivit så duktig?" Och Julia solar sig i glansen som den stjärna hon är.

Det är inte alla pudlar som får sitt namn i Operaprogrammet, med versaler bland huvudrollsinnehavarna!

När vi kom hem stod Sara och Ingemar och bakade lussebullar!

Har ni sett de här klippen från Stockholm Horse Show? Helt underbart!

http://svtplay.se/v/1791600/hastsport/hemligheten_bakom_pignons_spektakulara_show?cb,a1364159,1,f,103678/pb,a1364158,1,f,103678/pl,v,,1791600/sb,k103677,3,f,103678

29 november. Första advent. Trodde inte mina ögon när jag vaknade i morse. SOLEN SKEN! Lagom till dagens pudelpromenad! Ungefär 35 pudlar var med idag, varav några nya kompisar som inte gått med tidigare. "Flocken" upptäcker genast nya kamrater som välkomnas av alla - det är härligt att se hur sociala våra pudlar är.

Det har varit en konstig november, den varmaste sedan artonhundrakallt eller så tror jag. Tillsammans med tomten, julstjärnan och adventsstaken på köksbordet blommar rosor som jag plockat in från trädgården idag och i blomlådan blommar penséerna idogt och oavbrutet sedan i april månad. Inte så vackra kanske, men man kan ju inte bara slänga såna trogna blomster.

Nelly har haft en ny dejt med sin boyfriend idag. De leker och pussas och har jättekul tillsammans, men Nelly tycker det är alldeles för tidigt att tänka på något bröllop än. Hon vill lära känna Mingus lite bättre först säger hon. Och han som är en mycket artig kavaljer uppvaktar henne ömt, utan att försöka ta till några tuffa tag. En erfaren man vet hur man uppvaktar en dam.

28 november. Julias första föreställning av "Nötknäpparen" på Kungliga Operan: röd lykta, jublande publik och fem ridåfall efter föreställningens slut! Julia har överträffat sig själv idag, hon håller reda på sina entréer och går in och intar scenen som en riktig primadonna. Hon verkar njuta av varenda minut hon är inne. Och min fjärrkontroll fungerar perfekt, nu sitter det verkligen och förra årets obehagliga incidenter verkar helt glömda. Det är underbart att se lilla Julia så här, så glad och så trygg, självsäker.

"Vilken scenvana den här hunden har" sa någon åskådare efteråt. Då skulle de ha sett henne förra året, med sänkt svans och försiktig framtoning. Nu ville hon bara in på scenen hela tiden och hade jag inte haft henne kopplad hade publiken nog fått se mer av henne... Sååå kul!!! Jag har nog världens allra goaste lilla pudelflicka.

27 november. Flera av Julias vänner vill veta vilka föreställningar som Julia deltar i, så här är listan:

28/11  18.30
1/12    19.30
3/12    19.30
5/12    15.00
7/12    19.30
10/12  14.30 och 18.30 (!)
11/12  19.30
8/1      19.30
15/1    18.00

Övriga föreställningar dansar Yalla: 30/11 kl 13.00, 5/12 kl 18.30, 14/12 kl 18.00, 17/12 19.30, 18/12 18.00, 5/1 kl 19.30, 9/1 kl 18.00.

Om man vill se Nötknäpparen - lika härlig för både barn och vuxna! - så måste man beställa biljetter omgående, många föreställningar är redan utsålda.

Mingus har varit här på besök ikväll, men Nelly tyckte nog inte att hon var riktigt giftasvuxen än. Hon hade väldigt roligt och blev mycket förtjust i honom (han är en riktig gentleman), men ville nog gärna vänta till imorgon!

26 november.  Julia har haft generalrepetition på Operan, med fullt av publik - inte fullsatt men nästan. Hon var väldigt duktig. Trots att hon sprang av scenen i köket två gånger så fick jag henne att gå in igen och stanna kvar vid köksbordet till slut. Den nya svansrosetten (som är mycket vacker) väger mer än den gamla och stör henne genom att trilla ner på undersidan av svansen. Får se om "Kostym" kan göra något åt det.

Och nu har man bestämt att hundarna ska få ha koppel på sig i råttjaktsscenen eftersom både Yalla och Julia har problem med att springa tvärs över den mörklagda scenen - bländade dels av hundens egen strålkastare, dels av lamporna på andra sidan scenen. Skönt, nu slipper vi oroa oss för att hundarna ska ramla ner i luckorna i golvet på vägen över scenen... Och kopplet syns visst inte ens i mörkret.

De flesta dansarna är förtjusta i hundarna och pratar med dem på ett normalt sätt. Det finns dock undantag och då är det inte lätt för hundarna att samarbeta. Dagens Petter (som vi inte har träffat tidigare) var ett av de undantagen. Han ville varken prata med Julia eller klappa henne. Och absolut inte ge henne något godis. Tyvärr. Hundar är ju inga maskiner utan ska behandlas med respekt, som alla levande varelser. Men han kanske är extremt hundrädd?

På lördag är det premiär.

Nelly har fått träffa Mingus, sin tillkommande. Tycke uppstod direkt och imorgon planerar vi bröllop.

24 november. Nelly har kommit. Hon löper. Visst var ögonlysningen (i torsdags!) vältajmad?

Yalla hade sitt genrep ikväll. Jag var där med Julia för lite extra träning - och med Ebba för att se om hon klarar av miljön. Vilket hon självklart gjorde på sitt trygga ebbasätt. Med svansen i vädret intog Ebba scenen, hälsade glatt på alla som ville prata med henne och letade godis på alla upptänkliga ställen. Hon skulle säkert kunna hoppa in för Julia om det skulle behövas, med bara lite träning. Vårt stora barnbarn Sara var också med, som "co-driver", och tyckte det var kul att följa en repetition back stage.

23 november. Helgen har tillbringats på ett tvådagars pudelseminarium i Jönköping. Det var verkligen en trevlig helg,  jättekul att träffa så många (över 100 deltagare) likasinnade och prata pudel i två dagar. För att inte nämna alla intressanta föreläsningar: om mentalitet, färgavel, allmänna avelsfrågor, rasstandard och exteriörbedömning. Tack till Yvonne och alla andra som jobbat med detta, så fantastiskt välorganiserat och roligt!


Film från dog show i USA

Lottdragning!

Micke
Idag hade Julia sin andra scenrepetition. Jag är väldigt imponerad av henne, hon minns och förstår så mycket, och är så ivrig att lära mer.

Raili, vår allra första valpköpare, ringde för att tala om att Adam, vår förstfödde hanvalp, har flyttat till sin mamma i de sälla jaktmarkerna. Adam har levt ett långt och gott liv hos Raili och Peter och barnen, men nu var han "mätt av år" och fick somna in.

20 november. Scenrepetition på Operan tillsammans med Yalla Yalla. Julia är uppspelt intill stressnivå, hon tycker det är jättekul. Om råttmasken säger hon: "Jaja, förra året ja, det var jag var rädd för den här, inte i år".

Pepparkaksbaket gick bra så länge dansarna inte väsnades för mycket med plåtarna på bordet. Och till och med råttjakten fungerade - mycket eftersom Råttkungen Hugo Therkelsson är så bra på hundspråk. Får se hur det blir på föreställning med en annan råttkung. Men Julia gillar fortfarande inte Yalla riktigt, och han svarade henne idag så det blev ett litet slagsmål på scenen. Till hela balettens stora förtjusning.

19 november. Novembervädret håller i sig. Jag tröstar mig med att det är lika illa i hela Europa - vid resan till Barcelona i förra veckan låg molntäcket tjockt under planet hela vägen till Medelhavet. Och det är ju trevligare att må illa om grannen också mår illa, eller hur?

Idag tog vi bilen bort till Berget för att gå i skogen där. Det är ju trevligt med omväxling, det tycker även hundarna som älskar nya jaktmarker. Men efter en stund i skogen hade jag bara fem hundar, Julia var putz weg borta. Det gick fem minuter, tio minuter. Ingen Julia. Jag ropade och ropade och de andra vovvarna nosade och letade. Ingen Julia. Efter en kvart började jag fundera på vilken hund jag skulle ta med till Operan imorgon i stället för Julia. Ebba eller Rhonda? Nå, till slut när jag hade gått igenom alla hemskheter som hon kunde ha råkat ut för (ramlat nerför berget, drunknat, fastnat i taggtråd, brutit ett ben, blivit stulen, blivit sparkad av en älg, ramlat ner i ett hål) kom hon flygande med flaxande öron, glad, blöt och full av kvistar, nöjd med sin lilla jaktutflykt. Jag blev så glad att jag inte ens kunde gräla på henne. Så länge har hon aldrig varit utom synhåll förut. Usch.

När vi kom tillbaka till bilen hade jag återigen bara fem hundar. Nu var det Elsie som var puts väck borta. Argt lastade jag in de andra fem, satte mig i bilen och körde en liten bit på skogsvägen, och när Elsie kom fick hon som straff springa efter bilen en bit innan jag stannade och släppte in henne. Vilken jag strax ångrade. Hade jag vetat hur hon doftade hade hon nog fått springa efter bilen hela vägen hem. Så blev det då ett hundbad idag igen. Inte vill jag ha en som rullat sig i as i min säng på natten. Mina ljuvliga små pudelfröknar kan vara riktigt snuskiga typer ibland.

Nu har Nelly åkt hem till sig igen, efter dagens ögonlysning på Albano Djursjukhus. Så nu är det bara att vänta på löpningen.

Nelly är en så trevlig liten pudel och hon är alltid lika fin: välrakad, ren, tovfri och snyggt kortklippt. Hur nu hennes matte kan klara det, trots att hon (matte alltså) har en synskada. Det vore fint om alla hundägare som har full syn kunde sköta sina hundar bara hälften så bra som Nellys matte.

18 november. Skitväder, skitväder, skitväder. När kommer snön? Är trött på att ha blöta leríga pudlar och dito golv. Men hundarna är inte ledsna för det, utan hittar alltid på något kul att göra ute: klättra i ett träd eller jaga en skata. Bara de får gå ut i skogen får det gärna regna småspik för deras del.

Stackars Sara ligger i sängen och är förkyld - men det finns alltid någon hund som är villig att värma och trösta.

Och Nelly Nejlika har kommit på ett par dagars besök. En så mjuk och rar liten hund!

17 november. Klippkurs för Pudelklubben med sex deltagare, allt från storpudel till dvärg. Julia var med som demonstrationshund, hon växer verkligen med varje ny uppgift hon får!

16 november. "Vaddå" sa Julia " ´hur mycket hon minns se´n förra året´.. JAG MINNS ALLT. PRECIS ALLT. Självklart. Är du dum eller, matte? För du tror väl inte att jag är dum?"

Julia visste precis vad som var på gång, hon var väldigt sprallig redan innan vi åkte hemifrån och hon drog i kopplet, superfokuserad, hela vägen på tunnelbanan och genom Gallerian på väg mot Operan. Nog mindes Julia, och hon tyckte det var jättekul att komma tillbaka till Operan igen. Själv hade jag faktiskt glömt hur man går i alla gångar och trappor upp till Målarsalen (Operans stora balettsal), men Julia visade vägen...

Idag var det repetition på sal med baletten och piano av prolog, akt 1 och 2 och epilog. Och Julia var med på noterna (haha) hela tiden. Men på Yalla Yalla (den andra hunden som alternerar med Julia) var hon förbannad - det är ju hon som är primadonnan och som ska ha allt ljus på sig. Och alla köttbullar, även Yallas.

På fredag är det scenrepetition.

15 november. Rallylydnad med Julia. Att det regnade märkte vi först när vi kom hem (vi var rätt blöta bägge två) eftersom det är så kuuul, Julia är superrolig att jobba med!

Och nu är hon nybadad och rakad inför morgondagens start av repetitionerna på Operan. Det ska bli spännande att se hur mycket hon minns sedan förra året.

14 november. Hem till novemberrusket igen efter ett par dagar med sol och 18 grader i fantastiska Barcelona. Men ändå - borta bra men hemma bäst!

Idag blev det regnrastning på morgonen: overall på och bilen ner till ängarna och skogen.

Vi har varit till kyrkans Second Hand-försäljning och handlat var sitt mjukisdjur till pudeldamerna (för 10 kronor stycket). När vi kommer hem dyker de ivrigt ner i kassen och plockar varsitt djur (Bina väljer först förstås), de är mycket medvetna om att leksakerna är till dem. Sedan går Bina runt och stjäl från de andra. Idag samlade hon tre djur i sin korg och låg sedan och försvarade sitt byte mot de andra. Ebba fick i nåder behålla en anka och Elsie en liten vovve, men Julia och Leja blev utan... Bina är en superegoist, men en väldigt charmig sådan.

Trots att min blogg egentligen bara ska handla om det som "Hänt i Hundgården" kan jag inte låta bli att visa ett par bilder av min hästkompis Lancelot, för han är ju så fin!

8 november. Avslutning på "intensiv-mini-valpkursen": tre gånger med tre ursöta 5-månadersvalpar, två silverdvärgar och en vit toy. Det var faktiskt inte så dumt med en sådan kortkurs - eftersom de var så få blev det väldigt väl tillvaratagen tid och ingen behövde vänta länge på sin tur, utan det kändes som om jag hann med att se och hjälpa alla tre hela tiden. Vi var förstås tvungna att plocka bort många av de vanliga valpkursmomenten, men det blev ändå stor skillnad på de små under kursens gång. Duktiga små valpar! Och ägare också, förstås.

Och Julia och jag har varit på vår Rallylydnadskurs, lika kul som alltid, trots det gråmulna novembervädret. Men imorgon bär det av till sol och värme i Barcelona!

6 november. Idag ska man äta bakelse, det är Gustav Adolfsdagen. Men vi tar nog en krabba till kvällen istället.

Akvileja har varit till veterinären för sin årliga ögonkontroll. Hon fick mycket beröm för sina fina ögon och allmänt goda kondition, sina friska tänder och härliga muskler. Ingen kan tro att Lejan snart fyller 15 år!

Och på söndag fyller L-kullen (Lobelia, Linnea och Lotus) fyra år. Lillkillen Lupin trillade nerför en trappa när han var 13 veckor och dog direkt. Jag tänker lite extra på hans unga husse idag.

Hela flocken är nybadad och nyklippt så nu doftar det schampo i hela huset. Det är härligt tycker jag.

3 november. Igår hade vi i SPK:s sektion Täby/Roslagen möte här hemma för att planera vårens aktiviteter. Och vi har fler idéer än tid verkar det som. Utöver vårt "vanliga" kursutbud diskuterade vi att ha kurs i spår, viltspår och att anordna MH. Plus en kurs i "Bad & Fön" - inte så lätt som man kan tro! Och vad roligt det vore att hålla en kurs för veteranhundar (över åtta års ålder) - för visst tycker även våra gamlingar att det är roligt att få gå på kurs!

Men hur ska vi hinna och orka allt vi vill göra? Vi behöver fler instruktörer, så hör av dig om du vill vara med och jobba. Du får ingen lön, men glada tillrop från oss andra och förhoppningsvis även uppskattning från glada kursdeltagare!

1 november. Allhelgonadagen.

En nybadad Molly har åkt hem till sin familj igen, och gladare hund har väl aldrig skådats. Hon höll på att slå knut på sig själv när Pelle kom och hämtade henne igår kväll! Man kunde tro att hon har varit djupt deprimerad under de två veckor som hon har varit här, och inte den glada flockmedlem som hon faktiskt varit. Men det är väl precis som det ska vara: kul att åka bort och kul att åka hem!

Avslutning på Pudelklubbens valpkurs igår, och start på en ny valpkurs idag. En "intensivkurs", en kortkurs på bara tre tillfällen. Med tre ljuvliga valpar: ett syskonpar silverdvärgar och en liten vit toytik. Kursen de hade anmält till blev inställd pga för få anmälningar och jag kan ju inte säga nej... Men det ångrar jag verkligen inte alls; så söta och trevliga valpar!

Och Julia och jag har varit på vår kurs i Rallylydnad på eftermiddagen. Det är så roligt att någon gång gå på kurs i stället för att hålla kurs, och Julia är ju så härlig att jobba tillsammans med, hon har superkontakt och en oavbrutet viftande svans!

 

 

Till bloggen från januari 2010

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23