Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 8

En blogg, september - oktober 2009


Rösjön, september

Till bloggen från november 2009

Till bloggen från juli - augusti 2009

31 oktober. Sista oktoberdagen och sista gången på valpkursen, med bland annat momenten "fritt följ" och "hopp". En sån härlig samling valpar, jag skulle kunna ta med mig hela bunten hem på direkten... Som kurshund igår var Akvileja med och det är fantastiskt att se hur den gamla damen njuter av att få visa ungdomarna "hur man gör" - vid nästan 15 års ålder! Hon är verkligen en superpudel.

Som vanligt slutar jag kursen med blandade känslor: tråkigt att skiljas från nya härliga två- och fyrbenta vänner - och skönt att få ha lediga lördagar!


Bizze

Monster

De fina bilderna har jag fått låna av Annika Åhlin. Fler bilder finns på Bizzes blogg - här.

30 oktober. Idag var Lancelot verkligen på sitt allra som soligaste humör, han var så fin. Att det kan vara så kul att rida på en glad häst! Det är bättre för själen än vilken annan terapi som helst, lika kul som pudlar.

28 oktober. Idag har vi haft en fin dam på besök, lagotton Fiore. Pudlarna tyckte det var oerhört att en hund av EN ANNAN RAS fick komma hit. Speciellt Molly var mycket upprörd, hon som ju egentligen inte ens hör till flocken. Så den  lilla snälla och söta Fiore tyckte det var lika bra att lägga sig vid mina fötter, under arbetsbordet. Usch, vilka rasister vi har i huset, man kan tro att de hör till ett visst politiskt parti...

26 oktober. Höstrusk ute. Gårdagens pudelpromenad lockade, trots disigt och blött väder, hela 26 pudlar - nog är pudelfolket ett tufft släkte! Hundväder eller inte, ut ska man ju i alla fall! Sedan var det bara att gå hem och föna sex blöta hundar, som mest av allt liknade skurtrasor.

Och på eftermiddagen var vi på kurs i rallylydnad, med lite svårare övningar den här gången: "vänta lite nu, var det åt höger eller åt vänster man skulle svänga? Och varåt är höger? Hmmm..." På kvällen var nog både matte och hund lika trötta. Men glada! Det är så kul att gå på kurs!

23 oktober. Ännu en gång läser man i tidningen om en hund som stulits utanför en affär och sedan torterats ihjäl. En 13-årig liten Coton de Tuléar-tik hittades på en badplats utanför Göteborg med sönderskuren mage, avhuggen svans  och bortsliten päls. Död förstås. Lämna aldrig aldrig en hund bunden utanför en affär, eller för övrigt utom synhåll!

Och ute regnar det. Och på söndag är "sommartiden" slut. Men min e-postadress är aktiv igen.

22 oktober. Varför kan somliga hundägare inte hålla en enda liten hund tovfri (borstning EN GÅNG i veckan är väl inte så jobbigt?) och med kortklippta naglar. Det gör ont i fötterna med för långa klor, faktiskt. När det hörs att hunden går på golvet är klorna för långa!!!

Men Rösjön är lika vacker och välgörande för själen som alltid...


Aj, aj, aj - ont!


Rösjön

21 oktober. Hörde igår en hemsk historia. Sann, tyvärr. En border collie som lämnades ensam hemma hittade en stor påse chips. Hon stoppade in nosen i påsen och glufsade i sig. Och kvävdes till döds, hittades under en säng med huvudet fortfarande kvar i påsen. Göm chipspåsarna!

20 oktober. Idag fick vi hit ett litet pälsmonster, som mest liknade en blandning mellan ett Meckitroll och en av ardennerhästarna jag brukade rida på i hagen när jag var liten. Under luggen tittade Poppy fram och efter tre timmar i "trimmet" såg hon åter ut som den söta lilla pudelflicka hon är.


Vem finns där inne?

Hej, nu är jag klar!
Molly gillade inte alls att få konkurrens av en ny flockmedlem, utan gjorde sitt bästa för att hålla Poppy på mattan. Vilket också lyckades, Poppy är en snäll och lyhörd liten tjej!

19 oktober. Någon har försökt kapa mitt e-postkonto, så nu ligger e-posten nere ett par dagar. Så isolerad man känner sig utan sin mail. Fånigt, eller hur? Tillfällig mailadress: annika.tungel@spray.se

18 oktober. Julia och jag har börjat på kurs i rallylydnad. Kursledare är Pudelklubbens Liss-Britt Elegård. Av sex deltagande pudlar var fem stycken tungelspudlar (Peppar, Poppy, Rocky, Rhonda och Julia) - kul med så intresserade och aktiva valpköpare! Och Julia tycker det är superkul att få gå på kurs med matte, bara hon, utan de andra.

17 oktober.  Fick avbryta valpkursen efter en knapp timme - då var valparna både blöta och sura... Hösten är här. Med regn och rusk. Usch.

Molly (Tungels Magnolia, mamma till R-kullen) har kommit hit för att tillbringa två veckor i sin gamla flock medan hennes familj semestrar på Aruba. Västindien, väster om Curacao (ni vet: "Måste vägen till Curacao gynga så"...). Spännande eller hur! Och Molly, hon blev så glad när vi kom och hämtade henne att hon kissade på sig, stora damen.


Molly kl 19.00

Molly kl 22.00

Molly har blivit med tiden tämligen fet, nu ska här motioneras och bantas. Två kilo ska bort.

15 oktober. Lejas sex D-valpar:  grabbarna Dazzling Daffodil (påsklilja) - "Elvis",  Dreaming Dewberry (björnbär) - "Scotty",  Dancing Duckweed (nate) - "Robin",  Dashing Dogwood (skogskornell) - "Linus",  Daring Dandelion (maskros) - "Emil", och lillasyster Darling Daisy (tusensköna) - "Pucci" - fyller 10 år idag. Otroligt, jag minns Lejas lite besvärliga förlossning som igår... Emil satt fast med bara huvudet utanför och skrek i mer än en halvtimme innan jag lyckades dra ut honom med våld, övertygad om att jag skulle dra sönder honom. Men han lever än idag i högönsklig välmåga, liksom hans fem syskon.

13 oktober. Härliga höst: hundväder! Händelserikt. Husse hämtat höstkantareller. Hyggliga, hjälpsamma hulda hundar (halvgalna) har härligt humör, honorerar, hyllar helhjärtat, hoppas ha helgdag hela hösten. Håriga hutlösa, hundraprocentigt hämningslösa hottentotter! Hundliv!

10 oktober. Valpkurs 3. Oj vad valpar växer och utvecklas, i både kropp och huvud, på tre veckor! Speciellt storpudelvalpar mellan 13 och 16 veckors ålder!


Ebba övervakar lektionen

Citat från Cesar Millans blogg:

"One of the most valuable lessons my dogs have taught me is how to have a healthy relationship. In any relationship - human-canine, human-human, human-pachyderm - you cannot have the bond you are looking for unless you fulfill the others' needs. If you're not giving your dog what he requires, he'll let you know by chewing your shoes, jumping up on your guests, pulling on the walk, or one of many other behavior problems. It's not malicious. He's just finding another way to meet the needs programmed in him by Mother Nature. In order to fulfill one another, we need to look outside ourselves and really understand what the other needs and how their psychology works. That's the foundation for a balanced, healthy relationship with any species."

Tänkvärt, eller hur?

8 oktober. Emil har varit här på besök idag. Det blev rätt fullt i lilla bilen med sex pudlar, så de svarta fick åka i "bakluckan" och de bruna i baksätet. Emil uppfattas av tjejerna som en i vår flock och alla är överlyckliga när Emil kommer - något som de visar med att puckla på honom, allihop. Men det tycker Emil bara är kul. Att han fyller tio år i nästa vecka är det ingen som kan tro när han tar sina jättesprång från stillastående och studsar på stället rätt upp i luften, upp och ner, upp och ner. Så har han också lårmuskler som en brottare.

I skogen mötte mötte vi också Julias speciella favoritkille, vita herdehunden Eros. Honom får hon skälla på och bita så mycket hon vill, det tycker han är härligt!

Skriv gärna en hälsning i gästboken när du är här och hälsar på! Man blir ju så glad av lite feed back - och det är kul att få veta vem som läser i vår blogg.

6 oktober. Valptips från bloggen www.skonahem.com/blogg/  på nätet:


"Jag kämpade med att få honom torr och kläckte då idén med klockan. I hallen har jag hängt en klocka som jag gjort av en tom kaffeburk. Varje gång jag tog ut Pommac för att kissa plingade jag först i klockan. Vi öppnade aldrig dörren för honom utan att plinga i klockan. Otroligt snabbt lärde han sig att plinga i den med nosen. Innan klockan stod han bara vid dörren men när den inte öppnades kissade han på golvet.

Denna kissklocka använder han än idag. Det är helt perfekt!"

Men pudlar är kanske lite för smarta - det är stor risk att de lär sig att plinga närhelst de känner för en liten skogspromenad. Och plingar i klockan oavbrutet, dygnet runt...

5 oktober. En härlig, kylig och solig höstdag med långpromenad i skogen, ner till Rösjön den vackra. Lika vacker nu, i sina varma höstfärger.

Men vad jag blir ledsen för alla dessa stackars hundars skull som inte får rasta sig utan koppel, eftersom de är ouppfostrade och inte lyder. Och vems fel är det, kan man fråga? Inte hundens i alla fall. Hur kan man tro att man kan köpa en hundvalp och sedan automatiskt få en vuxen lydnadsrobot? Alla hundar behöver fostran, kärleksfull fostran, och en eller annan lydnadskurs kanske också, så att de respekterar sin flockledare. Och inte tror att det är deras uppgift att försvara flocken, jaga cyklister och joggare och attackera andra hundar... Vet hut vill jag säga till alla lata hundägare! Ni borde skaffa en katt i stället.

4 oktober. Hundutställning. Har ni sovit på en travbana någon gång? Ann-Christin, Rhonda, Julia och jag kom fram till Gävle-travet sent på fredagskvällen och ställde upp Husbilen Sixten utanför huvudbyggnaden. Styrelsen för Pudelklubbens Mellansvenska avdelning dök upp och ställde i ordning utställningshallen, men när det var sovdags var vi helt ensamma. Där var bara en ung trevlig Securitasvakt, som kom och nattade oss innan han låste grindarna till banan och åkte iväg. Och så hästarna förstås.

På natten sken fullmånen över en nattsvart travbana och vår ensamma husbil. Men på morgonen sjöd parkeringen av liv, husbilar och husvagnar kom farande, och spelhallen fylldes av 170 förhoppningsfulla  pudlar och deras ägare inför dagens utställning.

Det är en upplevelse att få se så många vackra och välskötta pudlar på ett ställe! Speciellt storpudlarna representerar ju ett otroligt antal timmars ans och pälsvård, de vita ser ut som om de var gjorda av maräng.

Inte mindre än 20 mellanpudeltikar var anmälda, den ena vackrare än den andra. Domaren Anita Bax från England tyckte så här om Rhonda:

"Larger type, attractive head, beautiful front, feet, shoulders, lovely spring of ribs, excellent topline, excellent tail set and carriage, moves with style and elegance showing off her lovely long neck."

När vi lämnade banan sa domaren: "She is really a beauty, a wonderful poodle". Men Rhonda kom "bara" tvåa i sin klass med CK, och placerades sedan inte i Bästa Tik-klassen. Domaren tog fram mellanpudlar av mindre storlek - de har inte mellanstorleken i England och är inte vana vid så "stora" small poodles som Rhonda (38 cm). Men vi är nöjda ändå och Rhonda skötte sig som vanligt underbart bra, hon är så väldigt social, glad och trevlig.

Idag har hennes bror Tungels Robin Hood varit här på besök. En vild, god och glad gamäng!


Robin, ett år

1 oktober. Höstmånad. Men idag har solen ändå lyst på oss och värmt så pass att man kunnat sitta ute i en solstol och läsa en god bok. Men det har man ju inte gjort. Man har ju tillbringat hela dagen i källaren, snorande och klippande på pudlar: först Rhonda och sedan Julia. Så ovanligt...

30 september. K-kullen, Krusmynta, Kanel och Kardemumma fyller fyra år idag. Och imorgon är det oktober. Time flies...

29 september. Nu är det nog definitivt slut på badsäsongen. Kyliga dagar plus en höstförkylning sätter stopp för det nöjet. Skulle hållit klippkurs ikväll men nu kommer istället Marianne J och Anna-Lena att hålla kursen. Hoppas bara snuvan gett med sig till helgen, då Rhonda ska ställas ut i Gävle!

Idag kom kontraktsförslaget från Kungliga Operan för Julias medverkan i Nötknäpparen, preliminärt 15 repetitioner/föreställningar. Det ska bli kul. Och med sin nya korta frisyr är hon ju en mer porträttlik Lille Prick än förra året. Men jag saknar ändå hennes vippande tofsar jättemycket - det är inte riktigt Julia utan de glada vipporna - och ska nog låta håret växa ut igen; sååå jobbigt är det ju faktiskt inte med bara en enda liten pudel i långpäls!

Bina har varit utlånad över helgen till en familj som ville prova på hur det är att ha en pudel i huset, och idag kom ett väldigt roligt fotocollage från helgen. Bina är en pärla, som man alltid kan lita på och som alltid är med på det som är kul!

27 september. Månadens pudelpromenad, med rekordstort antal pudlar: hela 44 stycken! Plus en strävhårig dvärgtax och en amerikansk cockerspaniel. Och precis lika trevligt som vanligt, med härligt glada och lekfulla hundar i solskenet. Den yngste, lilla tuffa toypudeln Bizze 15 veckor, blev väldigt poppis bland alla kompisarna och alla ville vara bästis med honom. Det vill säga inte riktigt alla: några av tikarna ville faktiskt adoptera honom och försökte frenetiskt få honom på rygg så de kunde komma åt att tvätta hans lilla söta mage. Men Bizze vägrade, han ville bara lajja. Fantastiskt - det är aldrig ett gruff mellan hundarna, utan bara glada lekar. Det skulle nog inte gå så här bra med någon annan ras!

26 september. Andra lektionen på valpkursen. Här får jag anledning att klia mig lite extra i skallen och prova olika lösningar: så många så olika valpar - en pudel är verkligen inte bara en pudel! Här finns inte bara olika storlekar, åldrar och färger - utan också många ovanligt olika sorters personligheter! Självständiga,  lyhörda, kaxiga, försiktiga, envisa, mjuka, hårda - ja allt. Det är verkligen spännande.

Lite extra intressant tycker jag den trevliga toypudeln "Monster" är. Han är barnbarn till vår Tungels Cyklamen som är  dotter till Akvileja. Från mellan till toy på bara två generationer!

22 september. F-kullen, Binas och Tigers valpar - Fuchsia, Förgät-Mig-Ej, Flox och Flower Power - fyller sju år idag. F-kullens valpdagbok var den första dagboken jag la ut på min hemsida. Det var fyra fina bruna pudelbarn där en tik fortfarande tävlar på SM-nivå i agility, en är certvinnare och mamma till vår Magnolia-Molly och de två pojkarna "bara" är högt älskade familjemedlemmar.


Pudelbröllop: Tiger och Bina 2002


Bebisarna

20 september. R-kullen, Mollys och Charlies vackra valpar, fyller ett år idag. Redan. Tiden går alldeles för fort. Och nu knackar hösten redan på dörren, det är kyliga morgnar och inte alls så skönt att äta frukost ute. Men jag tar på varma morgonrocken och kämpar på, att äta morgonmålet ute känns ju så somrigt. Rösjön håller fortfarande 17 grader, men snart är det väl ändå slut på badsäsongen kan man tänka.

I helgen startade jag ny valpkurs, med tio ljuvliga valpar, bland annat fyra aprikosa storpudlar på 13 veckor. Det ska bli spännande att följa deras utveckling, så unga valpar har vi inte haft med tidigare.

18 september. Jag har gjort någonting hemskt. Det gjorde ont i hela kroppen. Jag har klippt bort Julias långa päls, hennes vackra utställningsfrisyr. Efter 4,5 år som baby lion är hon nu kortklippt, i en T60. Hon behöver ju faktiskt inte ha så mycket päls nu, när hon inte ska ställas ut mer - hon är ju både svensk och finsk utställningschampion. Det blir skönt för både henne och mig att inte ha så mycket päls att tvätta, föna och sätta upp i tofsar. Hon blev söt - men jag kommer att sakna hennes glada viftande tofsar och öron när hon kommer skenande i full fart över ängarna.

Igår blev tre hundar badade och klippta, idag två. Så nu är de nystädade efter semestern. Bara huset kvar.

17 september. Borta bra men hemma bäst! Efter två veckors nomadiserande med Husbilen Sixten är det skönt att komma hem igen! Vi har campat tillsammans med Ann-Christine och Lasse (Rhondas medägare) vid havet vid Böda Sand, Wikegård och Eriksöre på Öland och vid Sofiero och Råå i Skåne. Havet fortfarande badbart, 14 grader i Östersjön och 17 i Kalmar Sund och Öresund, så det har blivit många härliga salta dopp. Än är det sommar!

Campingplatsen vid Eriksöre på Öland måste vara Sveriges bästa för hundar och hundfolk! Rekommenderas varmt!!! Vacker natur, en jättefin sandstrand med brygga för hundar, en stor agilitybana vid havet, stor inhägnad rastgård - och ett flott helkaklat badrum för hundar! Där gjorde vi Rhonda i ordning inför utställningen i Sofiero. Perfekt!


Agilitybanan

Ebba

Leja (snart 15 år!)

Bina

Ebba

Elsie

Julia

Bina
På Wikegårds Camping gick den här underbara hingsten med sin stora flock av ston och föl. Vi hade väldigt svårt att slita oss från deras sällskap.
Småland-Ölands Kennelklubbs utställning på Böda hade 16 anmälda pudlar. Varav bara en hanne, resten tikar... Rhonda fick ett förstapris med CK ("championkvalitet") av domaren Eva Valinger men gick sedan tyvärr inte vidare i klassen "Bästa Tik". Men vår Akvileja, 14,5 år, blev Bästa Veteran med HP! Det är verkligen roligt att kunna visa en så väl bibehållen gammal tik med den här kritiken:

"Rejält kroppad. Utmärkta proportioner. Ännu fantastiska tänder. Mycket bra päls för åldern och förvånansvärt god muskulatur. Bra överlinje. Välplacerad svans. Rör sig mycket väl från sidan. En fantastisk grand old lady!"

Och Leja själv tyckte det var kul att få vara med i ringen. Det var ju sju år sedan sist, även då som Bästa Veteran.


Rhonda

Leja
Så kom vi till Helsingborg och Sofiero Slott. En jättestor utställning i en otroligt vacker slottspark, vald till Sveriges finaste park 2009. Där var 12 fina tikar anmälda, alla äldre och mer erfarna i ringen, varav tre stycken "stod för championatet" - det vill säga att de redan hade vunnit två utställningar och bara väntade på sitt tredje cert. Alltså jättefina tikar. Inte skulle väl lilla Rhonda, bara 11 månader gammal, kunna hävda sig i den konkurrensen, men kanske, kanske kunna ta en placering? Hon är ju fin, det vet jag.

Och min lilla prinsessa visade sig från sin allra som vackraste sida: vann först juniorklassen, sedan tikklassen och blev "Bäst i Motsatt Kön" - slagen av en vacker dansk championhanne. Så nu har Rhonda redan tagit sitt första cert! Kritiken, skriven av domaren Hassi Assenmacher-Feyel från Tyskland:

"12 months, excellent young bitch, long head, very feminine and expressive, nice dark eyes, good ear carriage, nice skull, stop and muzzle, excellent body, correct in all parts, moves with good drive, nice coat and temperament."


Sofiero Slott

Bästa tik?

Tungels Rhonda och
DKUCH World Virginia´s One Of Enternity
Stolta och glada över vår härliga Rhonda lämnade vi Sofiero nästa dag efter en rundvandring i slottsparken och "fricampade" sista natten vid en vacker sjö i Småland, där morgondimman låg tät. Kanske hösten ändå är på väg... 
3 september. Det finns ingen svamp i våran skog längre. Men massor av roliga kullfallna träd att balansera på!

Har badat och klippt Rhonda och Leja inför helgens utställning. Plus Julia. Puh! Varför har man inte satsat på nakenhundar istället??? Men fina blev dom. Tycker i alla fall jag.

1 september. Höstmånad. Nej förresten, det måste heta "Sensommarmånad". För än är det varmt och skönt och grönt ute och än är badtemperaturen i Rösjön 19 grader!

Bina klättrar upp på alla stenar, grenar, stubbar och rötter hon kan hitta. "Gissa vem som är Herre på Täppan!" Men om Bina är flockens ordningsman (för att inte säga polis) så är Elsie flockens jaktledare. Rätt som det är stelnar hon till och flåstirrar in i buskarna, och tar se´n några snabba språng. Varpå hela flocken galopperar in i skogen - medan Elsie står kvar på stigen och flinar: "Haha där lurade jag er allt!". De går på det varje gång.

Till bloggen från juli - augusti 2009 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23