Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 6

En blogg, maj - juni 2009

Till bloggen från mars-april 2009

28 juni. Juni månads pudelpromenad - 19 tvåbenta och ett tjugotal pudlar (plus en cockerspaniel, som efter alla pudelpromenader nog tror att hon är en pudel själv) var väl inte dåligt för att vara mitt i semestertider! Idag gick vi en lite annorlunda tur mot vad vi brukar göra.  Eftersom det är så varmt ute nu tyckte vi att det var skönt att gå i den svala skogen, över berget och till norra delen av Rösjön, där de som ville kunde ta ett svalkande dopp i det tjugotregradiga vattnet. Fyra små livliga toypudlar gjorde sitt bästa (eller värsta) för att skälla ut alla storpudlarna som var med och mellanpudeln Peppar fann sin vana trogen en ny käresta: den här gången var föremålet en tjusig vit storpudelflicka. Han är en riktig Don Juan. Sedan flockades alla kring Gunbritts goda matsäck.

Räven har vi inte sett till mer.

27 juni. Två härliga dagar har tillbringats i skärgården, med sol och årets första bad. Så här dags på året brukar vi ha badat oräkneliga gånger, men denna kalla sommar har hittills inte lockat till några bad. Nu har värmen i alla fall kommit, och det med besked. Hundarna älskar att komma till Kalvsvik där de jagar måsar, gäss och skummet på vågorna, de plaskar och gräver i strandkanten, undersöker utrymmen under stenar och buskar (det bor någon under en stor sten! och svalor under bryggan!) och de granskar med kännarmin alla båtar som åker förbi utanför. Speciellt Elsie är i sitt esse, i oavbruten aktivitet.

25 juni. Idag har vi träffat flera av våra "gamla valpar".

Först träffade vi Julias bror Jonathan, som är en mycket vacker och oerhört behaglig ung hanne som verkligen hade kunnat göra en hel del för pudelaveln om han hade fått chansen. En superkille!

Sedan kom Rhonda hit för att få en sommarfrisyr. Hon är alltid lika välkommen i flocken, alla tikarna formligen älskar hennes älskliga väsen. Och det är nog ingen som Julia har så kul tillsammans med som med Rhonda!

Därefter kom Rhondas mamma Molly hit. Molly är också en kär vän i vår flock och det blir alltid en mycket uppsluppen stämning när Molly kommer. Lilla Rhonda blev överlycklig att få möta Molly: "Å, min MAMMA, jag älskar dig, puss på dig - har du någon mjölk till mig i tuttarna?". Mor och dotter hade inte träffats sedan Rhondas flyttning i november och Molly blev smått generad över Rhondas beteende, men också glad att se sin dotter igen. Nog känner de igen varandra allt!

Så har vi fått ett långt och trevligt mail från Caprice (son till Rutan och Ilex) med foton. Det är verkligen roligt att höra ifrån "släktingarna" - också från dem som inte är uppfödda hos oss!


"Caprice"
Tripwire Midnight Express


How long can a poodle tungue get?


...and how tall a small poodle?

24 juni. Bina har ÄNTLIGEN slutat löpa, så nu slipper vi se på porrshow hela dagarna. Att hon fick till och med Elsie att uppvakta sig är väl konstigt, Elsie som är kastrerad. Men Bina brukar ju få som hon vill.


Poodle love (mother and daughter)
Photo: Gro Österhus

23 juni. Lilla Molly (Tripwire A Love Supreme ), som är dotter till Rutan och Ilex och blir 15 veckor gammal imorgon, har varit här idag. En otroligt söt och mycket frimodig liten pudelfröken, som direkt togs upp i vår flock tack vare sin språkkunnighet. Om hennes matte skulle tröttna på henne så har hon ett nytt hem här... En kaxig och envis liten dam med egna idéer om det mesta, men väldigt förståndig och läraktig!

Och någon har ätit upp maten i matskålen på andra sidan staketet. Räven eller Någon Annan.

22 juni. Hundarna skäller som galningar uppe vid Lillstugan och blir inte tysta trots tillsägelse. Det är mitt på dagen, men ändå, de får inte skälla så där. Så jag går upp - och vad får jag se? En liten räv som ligger i gräset tre meter utanför vårt staket. Den sätter sig upp och tittar bedjande på mig, ser inte alls rädd ut. Då ser jag att den är skabbig i pälsen, förmodligen har den rävskabb. Sen reser den sig och går långsamt, och haltande, iväg, stannar igen och vänder sig om "snälla du hjälp mig", innan den långsamt linkar iväg. Liten och mager. Har den skabb eller har den blivit påkörd av en bil?

Det gör ont i hjärtat på mig. Jag har läst i tidningen att rävskabben är tillbaka i kommunen, men hur kan jag hjälpa den här lilla stackarn? Bara kommunens jägare kan väl göra något för henne. Jag ställer i alla fall ut en skål med hundmat till räven, kanske kommer hon tillbaka.

Rocky (Molly/Charlie), 9 månader, har varit här på besök idag. Han är en mycket aktiv liten vovve - INTE lätt att få att fastna på foto...

På kvällen for vi in till den stora Staden tillsammans med alla pudlarna för att se på de fina båtarna och folklivet kring Volvo Ocean Race. Sååå mycket folk där var, jag kände mig som en riktig lantis där på Skeppsbron.

Men pudlarna tyckte det var jättekul med all uppmärksamhet och alla klappar de fick. Och Julia styrde sedan målmedvetet kosan mot Operan, trodde väl det var nypremiär.

Trastarna har fått sin andra kull ungar, och Elsie är sprutlackerad med trastbajs igen. Kul.

19 juni. Midsommarafton! Idag är det 48 år sedan Ingemar och jag förlovade oss ute på Grinda, en ö i Stockholms skärgård. Fyrtioåtta år. Hej & hå. Å ja som e bara kring 26 eller så.

Vid midsommardansen på festplatsen vid Enebybergs Gård var vädergudarna nådiga och bjöd oss på både sol och värme. Och jag var som vanligt glad för att våra hundar är barnsäkra, så många barn som ville klappa pudlar. Bilder från firandet hittar du här.

18 juni. Är detta vårt midsommarväder? Mulet, kulet, illa vulet... Men en solglimt i rusket: Nellys svar på DNA-provet för prcd-PRA har kommit från Optigen: A, d v s hon är inte anlagsbärare. Härligt, nu är alla våra åtta tikar klara!

Hörde att det kostar 1.500 kronor att få en pudel badad och klippt i vårt grannland Norge. Nu funderar jag VERKLIGEN på en flytt dit! Det vore ju ett fint litet tillskott till pensionen.


Tips till midsommarhunden!

17 juni. På april månads pudelpromenad samlade vi in lite pengar till Hundstallet och idag kom det här Hundfadderbeviset. Tyvärr står det mitt namn på papperet, och inte - som jag skrev på inbetalningskortet - "Pudelpromenader i Täby". Men det är väl kontoinnehavarens namn som kommer på beviset, automatiskt. Hunden som vi sponsrade heter i alla fall Buckley och är en rottweilerblandning.

16 juni. Lagom tills våra vänner från Norge skulle åka hem idag kom solen och värmen tillbaka. Det var ju roligt att de fick se att solen faktiskt skiner i Stockholm också emellanåt, och att vi kunde få leka en stund på vår lilla agilityplan innan de reste.

Igår kväll kom Titti på besök med Pennys syster Poppy, och visst kände pudelsystrarna igen varandra! De är inte alls särskilt lika, Poppy är bra mycket större än Penny. Vilket mattarna kunde konstatera när de lyfte varandras hundar!


Line Marie och Penny
15 juni. Efter flera dagars oavbrutet regn, då våra fönster sett ut som skyltfönstret i en gammaldags fiskaffär, har det idag blivit uppehållsväder -  detta ursvenska begrepp. Så idag kunde vi faktiskt gå en pudelpromenad tillsammans med Pennys familj. Fast vi blev förstås bra blöta om fötterna.
14 juni. Tungels Pennycress (dotter till Elsie och Ivar) och hennes familj Gro, Öistein, Line Marie och Alexander har kommit hit för att turista lite i Stockholm ett par dagar. I regnet. Och det bara regnar och regnar, oavbrutet. Inte kul för långväga gäster, som förväntat sig ett soligt sommarstockholm! Regnmätaren blir full på några timmar och när vi öppnar dörren för att släppa ut hundarna säger de i korus: "nej tack, jag tror inte jag behöver kissa alls idag. Det REGNAR ju!" och så vänder de på tröskeln.

Penny är en ljuvligt söt och rar liten tik, mycket lik sina bröder Perrywinkle och Pimpernel. För att vara riktigt fin när hon kom hit har Penny fått en klippning hos ett "proffs". Och hon såg ut så att jag omedelbart satte saxen i de spretiga testar som "proffset" lämnar kvar. Man kanske skulle flytta till Kristiansand och öppna hundtrim?


Line Marie and Alexander


Penny

13 juni. Usch vad det regnar. Det bara regnar och regnar. Och kallt är det också. Vilken sommar. Men - om man nu ska se livet från den ljusa sidan, och det ska man väl - så har vi tack vare det trista vädret kunnat vara inne och städa hela huset den här veckan. Tack vädret! Stackars hundarna är superuttråkade, de bara ligger och sover och väntar på bättre tider. Städning är inte deras favoritsyssla precis, alla fem HATAR dammsugaren.

Å så har jag badat och klippt alla fem pudlarna, men det är ju bara som det brukar. Undrar just hur många arbetstimmar jag tillbringar i "trimmet" per år?


It´s raining...


And Julia is sooo bored -


as Ebba and Elsie

8 juni. Hemma igen, efter några dagar i Siljansnäs hos barn och barnbarn. Naturen är som allra vackrast just nu  - och kanske också just där, vid Siljan. Midsommarblomster, konvalj, humleblomster, viol, syrén, ja allt blommar på en gång. Men ack så kallt, så kallt det har varit! Långkalsonger och vantar hade suttit fint ute och inne har brasan fått brinna hela dagarna. Men Elsa, Emma och hundarna har ändå haft roligt tillsammans.

Och i grannens hage gick lilla Qlara, det absolut sötaste nyfödda föl jag har sett.

4 juni. Hahaha, vaddå - sommar va? Efter några dagar med sol och extrem värme har det blivit regn, blåst och kyla igen. Plus sju komma två grader; precis som januari. Men syrenerna och doftpoppeln tävlar om att dofta mest och bäst, så är det inte i januari.

Blöta pudlar blir krulliga pudlar när de fått självtorka - för vem orkar föna fem pudlar tre gånger om dagen?

Igår var Julias Onkel Emil (Tungels Daring Dandelion) här, och Bina som har börjat löpa var överförtjust. Att man är 12 år gammal hindrar väl inte att man kan få ett gäng små söta valpar igen, eller hur? Tycker i alla fall Bina.


Onkel Emil

31 maj. Maj månads pudelpromenad gick i ljuvligt sommarväder och var lika trevlig som vanligt, tillsammans med både gamla och nya vänner. Jag räknade till 40 tvåbenta, sedan tappade jag räkningen. Men många var vi! På fikarasten satt vi i skuggan under ekarna, och även på hemvägen sökte vi skugga i den vackra lövskogen. Nu är sommaren verkligen här!

29 maj. Varför är vi svenskar så tråkiga? Norrmännen vet hur man ska fira sin nationaldag!

Penny och Line Marie


Aleksander

27 maj. Man kan inte tro att lilla Lejan är över 14 år, så rörlig, glad och lekfull som hon är. Och hon har fortfarande en kolsvart, fin päls. Hon hör förstås inte så bra längre och ibland tycker vi nog att hon tänker lite långsammare än förr. Men å andra sidan - vem gör inte det?

Förresten - man kan ju undra: varför läser så många i gästboken utan att skriva en liten hälsning i den? 7334 personer har besökt gästboken som innehåller 323 meddelanden. Det är ju så väldans roligt att få lite kontakt!

26 maj. Idag har vi haft avslutning även på SPK-valpkursen, med ett härligt gäng valpar i alla fyra storlekarna. Det har varit jättekul att se hundarna utvecklas från vecka till vecka, från ett gäng helvilda skällande busar till ett gäng glada små pudlar med mer eller mindre bra förarkontakt. Lycka till i fortsättningen, alla härliga valpägare i både måndags- och tisdagskursen - vi ses på pudelpromenaden!


The co-drivers!

Tack Nils-Gustav för alla fina och roliga foton! Fler bilder finns här!

25 maj. Avslutning på måndagsvalpkursen. Det har varit en jättetrevlig kurs med duktiga valpar och förare, och lite vemodigt är det allt att skiljas när man just lärt känna varandra lite. Men visst är det lite skönt också, med lediga måndagar...

23 maj. Uppsala Kennelklubbs vårutställning i Österbybruk (där Julia vann och blev svensk utställningschampion förra året). Domare var den mycket trevlige Karl-Erik Johansson. Idag blev Julia "bara" tredje bästa tik, efter att ha vunnit championklassen. Och fick ytterligare ett retfullt reserv-CACIB. Men det är helt ok att bli trea efter två så superfina tikar som dagens etta och tvåa!

Elsies och Ivars son Peppar (Tungels Perrywinkle, 18 månader) debuterade med sin likaledes debuterande matte och fick ett välförtjänt förstapris, med väldigt fin kritik. Han är en snygg liten hanne, som bara behöver mer ringträning för att komma till sin rätt.

Elsie var inte med oss den här helgen. Hon är bortbjuden, till sin son Rufus och på födelsedagskalas till ett av Yvonnes och Roberts barnbarn. Kul för Elsie att få lite omväxling mot livet i den vanliga flocken! Och kalas är det bästa hon vet.


Peppar

Gun-Britt och Peppar

Domare: Karl-Erik Johansson
21 maj. Kristi Himmelfärdsdag - och Pudelklubbens inofficiella vårutställning i Gubbängen, Stockholm. Domare för pudel var Carin Lundwall. Vi hade inte mindre än fyra hundar med: Poppyflower, Rhonda, Rock´n Roll och Robin Hood. Poppy visades för första gången av sin matte Titti och de gjorde ett bra jobb tillsammans: Poppy fick fin kritik och HP och placerades som fjärde bästa mellanpudeltik. Rocky blev bästa mellanpudelvalp hane med brorsan Robin, som blev slagen på mållinjen, på andra plats. Jättekul för matte Gunilla: att vinna över sin uppfödare på sitt livs första utställning! Och lilla vackra Rhonda vann titeln Bästa Mellanpudelvalp och kom trea i BIS-finalen. En lyckad debut för både valpar och hundägare!


Ann-Christine och Rhonda
Foto: Tove Dahlström


Annika med Robin
Foto: Tove Dahlström


BIR-valp

Robin Hoods kritik:

"Maskulint elegant huvud, mörka ögon. Korrekt bett, bra pigment. Tillräckligt vinklad överarm. Bra hals och bröstknappsläge, stabil rygg. Bra bröstdjup för åldern. Bra kors, svans och knävinkel. Ganska fina fötter. Tät päls, aningen mjuk. Rör sig bra med god resning och svansföring. 1, HP."

Fler bilder från dagen hittar du här!

20 maj. Jodå, det ÄR trångt i sängen med fem mellanpudlar... Men mysigt!

19 maj. Ebba har varit hos tandläkaren och fått två framtänder i underkäken utdragna. Vid lördagstandborstningen upptäckte jag att en tand såg lite skum ut, ja till och med satt lite löst. Ebba blev väldigt glad när jag hade upptäckt det och sprang sedan efter mig hela dagen, ivrigt svansviftande och sa: "va´ bra att du äntligen har sett att jag har ont i tanden". Och mycket riktigt, Tandläkare Jörn på Arninge Djurklinik bekräftade: tanden hade fått en liten spricka så att roten blivit inflammerad och sedan hade inflammationen smittat tanden bredvid. Stackars Ebba har haft tandvärk en tid utan att vi har förstått det.

Nu är Ebba jätteglad - det är ju ingen höjdare precis att ha tandvärk!

Så viktigt det är att kontrollera hundens tänder, ofta, minst en gång i veckan. Hur många hundar går med tandvärk utan att deras ägare har en aning om det? Alla hundmunnar som luktar illa ska till veterinär för kontroll och eventuell borttagning av tandsten!

17 maj. Grattis Norge! Till både det ena och det andra! Men nog hade väl Malena Ernmans "La Voix" varit värd en lite bättre placering?

Vi har varit på Rusta och inhandlat hinder till en liten agilityplan, som vi har ställt upp på den lilla gräsplanen vid Lillstugan, så nu ska det bli leka av!


Vår nya lekplats


Bina


Julia

15 maj. Tungels Robin Hood, 8 månader, har varit här idag. Vilken liten superpudel! Han har ett otroligt vackert huvud, fantastisk tjock svart päls, rejäl kropp med fina vinklar, knutna tassar, perfekt svans - ja allt! Jag har fått lov av ägarna att låna honon till SPK:s inofficiella utställning i Gubbängen. De andra två valparna i kullen - Tungels Rhonda och Tungels Rock´n Roll - kommer också, det ska bli så kul!

13 maj. Vi kunde inte fatta vad hundarna hade fått för klet i sina pälsar i morse. Strimmor och kluttar av svart och vitt kladd, på ryggen och svansen på alla fem. Hundarna hade ju bara varit ute på tomten och där finns inget konstigt kladd. Hundarna försökte med äcklade miner slicka bort kladdet, men kom ju inte åt på ryggen. Sedan förstod vi vad det var.

Trastarnas ungar har lämnat sina bon för att öva flygning. Ovanpå vedtraven satt en liten brunspräcklig unge stilla som en staty och trastföräldrarna gjorde modiga, ideliga störtdykningar mot hundarna och bombarderade dem med bajs. Ungen satt blickstilla, så som hans mamma hade sagt till honom att göra: "Så är det ingen som ser dig". Lydiga barn, trastungarna!

Nu har vi stängt av bakre delen av tomten tills vidare.


Trastungestaty


Julias fågelbajsrumpa

12 maj. Den här lille kompisen träffade vi på i skogen idag. Som tur var (för hundarna) hade han redan avlidit.

Lille dvärghannen Tjippen har varit här och blivit sommarfin. Han är bara ett år gammal, men redan väldigt klok och förståndig. Han måtte njuta av behandlingen, för han håller hela tiden på att somna på klippbordet - om han inte var kopplad i klippbordets galge skulle han ramla omkull!


Tijppen före

Tjippen efter
Igår kväll var Elsie med som kurshund på valpkursen. Hon har ju inte mycket utbildning själv, men eftersom hon är en så förståndig och kontaktduktig hund fungerar det ändå väldigt bra att visa momenten. Och om det blir lite fel ibland är det ju bara väldigt pedagogiskt, inte sant?

Vi har fått sorg i huset. Binas dotter Tungels Hibiscus är död.

9 maj. Efter ihållande nattregn och morgondugg blev det riktigt fint majväder till SPK Täby/Roslagens "Open House" i Jägarhyddan. Mellan klockan 11 och 16 kom sammanlagt lite mer än 60 pudlar, varav vår utställningsdomare "Kirran" exteriörbedömde 39 stycken. Man kunde också - bland annat - prova på handling, lydnad, uppletande och agility. Och en liten tävling i värdelöst hundvetande, med fina priser till alla deltagare. Plus mycket mysigt pudelprat med likasinnade!

Det blev en härlig dag tillsammans med fantastiska pudlar och deras familjer.

Fler bilder hittar du här!

7 maj. Rockys syster Rhonda, snart åtta månader, har varit hos oss idag och blivit badad och klippt - en sådan härlig liten hund! Hon är en kraftfull välbyggd tik med en fantastisk, tät, kolsvart päls så det är väldigt roligt att göra Rhonda fin. Hon satsar på en karriär i utställningsringen och vi hoppas kunna få en kull fina valpar efter henne så småningom.

Ikväll träffade vi en liten igelkottsunge, ganska orädd och väldigt söt. Hoppas han klarar sig i trafiken.

Vi har fått vykort från Peppar som är på semester i Paris och roar sig hundligt. Han har varit på krogen "Au chien qui fume" - "Rökande hunden" - på Rue du Pont Neuf och ätit pepparstek (!), som han tyckte var väldigt läcker. Han har dock inte börjat röka, skriver han. Tur det. Rökning får hundar att lukta så illa.

6 maj. Mollys och Charlies valp Rocky, snart åtta månader, har varit här för klippning. Han är en jättemysig liten kille som är väldigt duktig och står snällt på klippbordet. Det var bara sju veckor sedan förra klippningen men han var redan väldigt långhårig. Rocky har en helt otrolig päls, tät och kraftig för åldern, och mörkt brun. Han fick en stram T60, det klär honom väldigt bra tycker jag.

Han är så söt när man pratar med honom och han lägger huvudet på sned för att lyssna och koncentrera sig!

5 maj. Igår kväll hade vi tredje lektionen på valpkursen. Det är verkligen ett härligt gäng valpar, så otroligt lättlärda! En liten tik har kommit på hur man kan lura matte när man inte vill bli "infångad" och körde härliga pudelrace till alla andras förnöjelse. Utom möjligen sin mattes. Det är inte lätt att överlista en pudelvalp.

Mormor Bina fick vara "kurshund" igår, något som hon älskar och utför med bravur. Om man ska klaga på något, är det att hon är FÖR ivrig att jobba. Härligt med så mycket temperament i en tolvåring!

4 maj. Stort grattis till Binas valpar i E-kullen: Ebba, Elsie, Ellen och Eddie, som fyller nio år idag! Vovv, vovv, vovv, vovv!

Och så håller vi tummarna för lilla Hibiscus, som har ont i magen och ska till veterinären idag.

3 maj. Helgen är över, födelsedagskalaset avklarat och alla barn och barnbarn har rest hem till sitt.
 

1 maj. Humlan surrar, fjäril´n prålar, lärkan slår i skyn sin drill. Sköna maj, välkommen!

Till bloggen från juli - augusti 2009