Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 5

En blogg, mars-april 2009

Till bloggen från januari-februari 2009

Till bloggen från maj 2009

30 april. Idag har jag varit hos Marianne på Ljusterö tillsammans med Barbro och Kirran för att se på Rutans och Ilex´s valpar. De är sju veckor och ska börja flytta hemifrån i nästa vecka. Vilka otroligt fina valpar! Så eleganta, med härlig resning och vackra huvuden, och lika som bär!

29 april. På promenaden idag låg en jätteblaffa med människodiarré precis vid skogsstigen, tillsammans med en massa kladdiga dasspapper. Stanken var obeskrivlig. Otroligt äckligt. Vi hundägare ska minsann plocka upp minsta lilla korv efter våra vovvar - men folk som bajsar i skogen lämnar det precis som det är.  Bättring, motionärer!

28 april. Igår fick Julia följa med som "kurshund" på valpkursen. Hon var jätteduktig, mitt lilla barnsliga yrväder!

Barbro har fått svar på sina prover som togs på vårdcentralen i förra veckan. Elvis trodde ju att hon hade borrelia, men det var reumatism. Att Barbro hade ont i hela kroppen visste han i alla fall, och kunde också förmedla det till hundprataren. Och borrelia och reumatism känns nog ungefär likadant. Vem behöver en läkare när man har en pudel i huset?

27 april. Jodå, Poppy fick sitt förstapris på utställningen i Västerås, med mycket fin kritik. Hon tyckte det var kul och skötte sig jättebra, frånsett lite krångel när domaren skulle klämma på henne: "usch, det här är inte jag van vid, faktiskt". Men hon visade sig fint, med svansen i topp hela långa dagen. Vi åkte hemifrån halv sju på morgonen och kom hem först halv sju på kvällen, eftersom pappa Ivar var där och Poppy skulle ingå i hans avelsgrupp. Så vi fick lov att stanna till sluttävlingarna i stora ringen, sist av allt. Lång dags färd mot natt - men Poppy orkade hela dagen, duktigt av henne tycker jag.

Poppy placerades som femma i sin klass, bland elva ungtikar. Hon kunde nog ha fått en bättre placering om hon inte hade krupit ihop på bordet, men det är ändå godkänt med tanke på att det var hennes första utställning.

Julia placerades som femma i Bästatik-klassen (totalt 24 anmälda tikar). Det var jag inte alls nöjd med.

På gårdagens pudelpromenad, i det härliga sommarvädret, var ett trettiotal pudlar med som hade lika roligt tillsammans som alltid. Vi gjorde en liten insamling och fick in 370 kronor som jag ska skicka till Hundstallet med hälsning från Täbys Pudelpromenader. Hundstallet gör ett så fantastiskt arbete för så många hundar och katter, utan några bidrag från samhället.


April Poodle Walk

Igår kväll hade vi styrelsemöte i Roslagssektionen för att bland annat  planera höstens aktiviteter och då beslöt vi att skänka 1.000 kronor till Hundstallet från SPK Täby/Roslagen. Hallå där, gott pudelfolk - här är en utmaning till er alla att göra detsamma!

Idag har Elvis varit hos tandläkaren och fått sin onda tand (som han berättade om för Gabriella Rastad), utdragen. Det stämde alltså att han hade ont i tanden. Den var dålig, men det syntes först på röntgen.
 

24 april. Nu är det definitivt vår! Marken i Lill-Jansskogen är täckt av en tät matta av vitsippor, den gamla pilen är överhöljd av skir, ljusgrön spets och gullvivorna blommar redan!

23 april. Idag har jag badat och klippt Julia och Poppy inför utställningen i Västerås på lördag. Det är Poppys första utställning och jag hoppas att hon får ett rött band så hon blir meriterad för att få en valpkull så småningom,. Eftersom fodervärden inte är speciellt utställningsintresserad kommer vi nog att klippa ner henne sedan, bara hon får ett förstapris. Och det bör hon väl kunna få, hon är en korrekt och välbyggd hund med en fantastisk päls. Bara hon ställer upp och visar sina goda rörelser - hon är JÄTTEBUSIG och studsar helst omkring som en boll!


Julia

Poppy

22 april. Elvis (Lejas 9-årige son, pappa till Julia) har varit hos Bia - hundprataren Gabriella Rastad. Det här är i korthet vad Elvis berättade för henne:

"Jag har haft ont i ryggen länge (stämmer, Elvis har haft ont då och då i ett par år, efter en skada). Men det var bra med det där jag fick göra häromdagen (han var hos naprapaten två dagar tidigare). Har ont i en tand i vänster överkäke, den vill jag bli av med (matte har nu beställt tid hos veterinären). Så har jag kli i ena örat, men nu får jag behandling mot det (stämmer, Elvis har varit hos veterinären för sitt kliande öra). Matte har ont i kroppen (stämmer) det är nog borrelia (Barbro ska till husläkaren och kolla. Vad ska hon säga? "Min pudel säger att jag har Borrelia"?).

Jag gillar inte att hon har kastrerat mig, fattar inte varför det blev just jag (de tre hannarna i flocken slogs emellanåt). Matte har inte bett om ursäkt för det. Jag tycker jag är alldeles lagom tjock (matte tycker att han har blivit något överviktig efter kastreringen). Det är roligast att vara på Öland och jag gillar att jaga de där som studsar som guttaperka och det säger ”svosch” när de far iväg (hundarna jagar gäss på Öland). Det är tiken som bestämmer hemma (det stämmer. Fast tiken själv sa till Bia att hon bestämmer tillsammans med Elvis).”


Elvis

Numera blir vi inte ens förvånade över hur mycket hundarna kan förmedla. Man får sig en tankeställare och inser att man måste behandla hundar med respekt. Flummigt? Det tycker säkert många. Den som är intresserad av vad Elsie sa till hundprataren i somras kan läsa om det här.

Igår startade den andra valp/grundlydnadskursen. Även här var det ett jättetrevligt gäng med ett par söta toyar, lite fler mellanpudlar än i den första kursen, och en fin storpudelpojke. Igår fick Ebba vara med och vara kurshund - jag måste ju vara rättvis, alla pudelflickorna älskar att få vara med. Ebba är väldigt stabil och bra, men har lite svårt att "tända till". Hon har ju alltid varit en mycket värdig och stillsam dam, raka motsatsen till sin dotter Julia.

21 april. Den ena valp/grundlydnadskursen startade igår kväll, med ett gäng ursöta och duktiga valpar plus ett par något äldre pudlar. Mest dvärgar och toyar den här gången, och alla väldigt mysiga och med bra förarkontakt. Det här blir nog en rolig kurs. Som alltid.

Leja 14 år fick vara med som kurshund, det tycker hon är jättekul. Även om hon hör dåligt, inte ser så bra och inte heller tänker lika snabbt som förr, så är hon en jätteduktig kurshund som kan visa alla moment som ingår i kursen. Och spänstig i kroppen som en unghund!

Nu har Elsie kommit hem igen, och det blev ett kärt återseende mellan alla pudeldamerna. Det är första gången Elsie har varit ifrån sin flock sedan hon kom tillbaka till oss för fem år sedan, och det är bra att veta att hon kan trivas och uppföra sig borta också. I alla fall hos Yvonne och Robert. Hon har haft det sååå bra hos Rufus och hans familj och har blivit bortskämd som den lilla prinsessa hon är - men det är ju ändå så att "borta bra men hemma bäst"!

Nu har jag badat och klippt Ebba och försökt få till samma fina stuk på henne som Annie fixat på Leja och Bina. De ser ut som tonåringar båda två med den fina klippningen hon gav dem. Det är de små små detaljerna som gör det, och inte så helt lätt att få till.

19 april. Vi är hemma igen efter en vecka i Jordanien med sol och värme, rosa berg- och ökenlandskap med beduiner och kameler, lyxiga hotell och två hav: Döda Havet och Röda Havet. Annie och Elias har åkt hem till Arvidsjaur med sina två pudlar Java och Misty och Julia har kommit hem efter en rolig vecka hos Ann-Christin, Lasse och lilla Rhonda. Elsie är fortfarande kvar på sitt kollo, eftersom Yvonne och Robert gärna ville låna henne ett par dagar till. Roligt att våra pudelbarn uppför sig väl när de är borta.

När jag öppnade min mailbox idag, efter en veckas frånvaro, fanns där ett mail från Azaleas (Lejas systers) matte Ylva där jag fick veta att lilla Azza gick bort den 16:e april, drygt 14 år gammal. Även om jag tyvärr inte träffat Azza så många gånger under senare år känns det väldigt vemodigt. Hon är den första av Lejas syskon - vår första kull - som dör och varje valp som fötts hemma hos oss känns som en del av mig. Med mailet kom också några bilder från Azzas sista år.


Azza 13 år

Azalea var en väldigt söt och duktig liten pudel. Hon hade flera placeringar på utställning, var uppflyttad ur appellklass spår (hon vann tävlingen bland alla brukshundarna med sina 271 poäng) och hade lydnadschampionat i klass 1.

10 april. Elsie har åkt på "kollo" hos Yvonne och Robert. Det är första gången hon är hemifrån utan oss sedan hon kom till oss för fem år sedan. Och Annie och Elias har kommit ner från Arvidsjaur för att ta hand om huset och de övriga hundarna under vår semester. Imorgon flyger vi till Jordanien på en vecka!


Annie med Leja

Misty, Annies fina storpudel

8 april. Vi gratulerar Annika Östberg, som fått komma hem till Sverige idag. Det var på tiden. Hon kom till Hinsebergs kvinnofängelse klockan sex på morgonen. Kan det ha med Barack Obama att göra tro? Om du inte har läst hans självbiografi "Min far hade en dröm" ännu, så ska du göra det!

Rutans valpar med Ilex är fyra veckor, fyra ljuvliga små lakritstroll som nu börjat leka med varann på allvar. Det är inte utan att man börjar längta efter pudelbebisar när man kommer dit och får snosa på underverken.

Idag blommar vitsípporna också!

7 april. Utemöblerna har kommit fram, till pudeldamernas stora förtjusning.  Och blåsippor och rödsippor blommar för fulla muggar ute på tomten. Nu ÄR det verkligen vår!

Vi måste nog köpa flera stolar till uteplatsen så att Ingemar och jag också får någonstans att sitta.

6 april. Vår Vilda Poppy, som är halvfoderhund hos Titti, är hos oss idag. Hon såg ut som ett riktigt skogstroll när hon kom och inte blev hon snyggare på morgonens skogspromenad - hon samlade massor av kvistar, grenar och mossa i den långa pälsen. Men efter några timmars idogt arbete i badkaret och på klippbordet ser hon nu ut som den fina pudel hon är. Den 24 april ska Poppy debutera på officiell utställning i Västerås. Hoppas hon kan uppföra sig i ringen...

Poppy är en stor dam, 39 cm hög och 8,8 kg tung. Att jämföra med lilla Julias 36,5 cm och 7 kg. Men gissa vem som bestämmer? Julia förstås!

1 april. Solen värmer gott idag, och lovar att sommaren trots allt kommer tillbaka igen. Med på skogspromenaden var fem jaktpudlar som hittade massor av härligt doftande spår... På bilden syns fyra stycken - hittar du dem?

31 mars. Har hållit kurs i vardagsklippning för Pudelklubben tillsammans med Barbro. Nio deltagare. Lite för många, väldigt slitsamt. Men roligt också förstås.


Foto: Ira Cocoris

30 mars. Årets första blåsippa tittar blygt och försiktigt fram i backen!

29 mars. Månadens pudelpromenad. 39 pudlar startade från parkeringen och ytterligare tre kom till - det blev 42 pudlar totalt! Nytt rekord. Och det trots det - minst sagt - usla vädret. Nya för dagen var bland andra åtta stycken härliga, tuffa toypudlar med sina ägare.

"Det här är så otroligt roligt! Jag förstår egentligen inte varför det är så roligt, för vi gör ju egentligen ingenting särskilt, bara går och pratar och stannar och fikar" sa en av deltagarna. Men med så många positiva och glada pudlar och pudelmänniskor måste det ju bli roligt!


Idag har vi i Roslagssektionen även haft kurs i utställningsklippning för Madeleine Bergendahl (vem annars?).

Mail från Lejas son Tungels Dashing Dogwood idag:

"Hej!

Här kommer ett stort grattis till mamma Leja på födelsedagen! Hoppas att du har en bra födelsedag. Jag har varit i mattes affär en stund idag när hon hade öppet, men när jag var där kom det inga kunder så jag fick ingen chans att hjälpa till med affärerna idag. Annars brukar jag göra mina små försök att hjälpa till men matte har inte vett att uppskatta min hjälp, hon påstår att kunderna måste få välja själva vad de ska köpa.

Jag måste säga att jag tycker att Ebbas krage var väldigt snygg, nästan lika snygg som mattes gamla pannband som jag fick ha runt halsen när jag hade kliat upp ett sår. Först fick jag ha bandage men det var så fult så det ville jag inte ha. När matte sedan sydde om sitt pannband kände jag mig riktigt snygg, inte frös jag om halsen heller. Nu ska jag ta och titta ut om det går förbi någon som jag kan skälla på!

Många voff från Linus och lillebror Rufus! Matte och Husse hälsar också!"

Och Lilla Ruts valpar bara växer och växer. Och har öppnat sina vackra pudelögon.

26 mars. Världspremiär på filmen "Att göra en pudel"! Se den här:

http://www.chef.se/blogg/dan-margard

25 mars. En vänlig själ ringde på vår dörr idag och lämnade över en tjusig krage till Ebba i stället för den förhatliga struten. Ebba är mycket nöjd med sin nya klädsamma utstyrsel - istället för att se ut som en sjukling ser hon nu ut som en käck och sportig pudel som ska ut och simma. Särskilt nöjd tror jag hon är med den vackra färgen. De andra hundarna verkar faktiskt avundsjuka.

Bägge valp/grundlydnadskurserna är nu fulltecknade. Och isen på Rösjön sjunger i kylan.

24 mars. Mail med vackra  vinterbilder kommer från den stilige Peppar uppe i Mora. Vad jag saknar fjällvärlden så här års.

Min kloka vän Lena J skriver i vår gästbok:

"Men, Annika! Jag tror att du får kasta bort den där struten sedan. Man skall inte ha strutar hemma... Du måste nog bryta ett mönster!"

Självklart, att jag inte tänkt på det själv - struten vill så klart ha en uppgift, vara med i flocken. När Ebbas stygn är borta åker struten ut! Åtminstone ner i källaren.

Och så har vi varit på filminspelning med alla pudlarna idag. De är verkligen duktiga skådisar (allihopa, inte bara Operaprimadonnan) och det ska bli kul att se filmen sedan. Den lär bli publicerad på webben.

En söt och ängslig liten mellanpudel, en oregistrerad omplaceringshund som varit i sitt nya hem bara ett par månader, har varit hos oss idag. Hon var enligt förhandsuppgift helt ohanterlig på klippbordet och jag lovade att titta på henne. Men hon försökte i alla fall inte bita mig på allvar och det blir säkert ordning på henne också, bara hon får vänja sig och få mera självförtroende. Det är väldigt synd om många omplaceringshundar. Man vet inte vad de har gått igenom och det är skönt att se när de, som i det här fallet, verkar ha kommit på rätt plats i livet hos någon som verkligen bryr sig.
 


Först Leja...

sedan Elsie...

och nu Ebba

22 mars. Denna struten den ska vandra, från den ena till den andra...

Nej nu får det snart vara nog! Nu är det Ebbas tur att gå med strut på huvudet. Igår när jag satte upp Ebba på trimbordet för den vanliga lördagsvården råkade jag sticka fingrarna i något varmt och fuktigt i hennes ena ljumske. Ebba sa ingenting men när jag lade henne på sidan hittade jag ett 10 cm långt, ca 3 cm gapande skärsår. Där kom inget blod, men man kunde se ända in till bukhinnan i det vidöppna såret, förmodligen en stakningsskada som uppkommit på skogspromenaden mitt på dagen utan att jag märkt något. Den lugna sansade Ebba, som alltid är så försiktig! Antagligen har hon råkat springa rakt på en vass pinne eller fastnat på en kvist när hon klättrat i ett av sina klätterträd. Så det blev att åka akut till Albano Djursjukhus med henne. Lördagskväll, typiskt! Där blev Ebba sövd och sydd och fick stanna över natten.

Vilken otrolig tur att jag hittade det här fula såret innan det blev infekterat!

Nu är Ebba hemma igen, med sju stygn på magen. Och har fått ta över struten som Elsie blev av med igår. Agria säger väl snart upp bekantskapen med oss.
 

21 mars. Vårdagjämning! Krokusen och snödropparna växer. Liksom lilla Ruts valpar - de är redan 11 dagar.


 

Eftersom SPK Täby/Roslagens valpkurs blev fulltecknad så tidigt startar jag ytterligare en valp/grundlydnadskurs, som kommer att gå på måndagskvällar. Där finns plats för den som är intresserad.

18 mars. Idag har våren kommit, två dagar före vårdagjämningen. Och jag har tillbringat precis hela dagen, klockan 10 till 17, i klipprummet.

Två snygga killar har varit här för bad och klippning: Rocky (Tungels Rock´n Roll) och Robin (Tungels Robin Hood), brorsorna som nu är sex månader gamla. Två härliga pudelpojkar, båda med otrolig päls, rejäl välvinklad kropp, korrekt svans och bett, och med superhuvud. Tycker i alla fall jag. Och trevligt temperament, inte minst. Det vore synd om de inte får visa sina kvaliteter på någon utställning... jag tycker faktiskt att de ser ut att kunna bli ännu bättre än sina vackra föräldrar, Molly och Charlie.


Rocky

Robin före

Robin efter

Men ett litet tips: boka aldrig in två unga hundar för klippning på samma dag. Ryggen och fötterna säger NEJ NEJ NEJ!
 

16 mars.  Mina vilda pudelapor, de klättar upp i varenda träd som går att klättra i, emellanåt så högt att jag blir livrädd. Den här björken står dessutom i en brant sluttning, det syns kanske inte på bilden. Och med stora vassa stenar under... Usch.

Valp/grundlydnadskursen som startar den 21 april är nu definitivt fulltecknad. Trist att nu behöva avvisa alla trevliga hundägare som ringer och vill vara med. Jag hoppas de hittar någon annan kurs där det finns lediga platser i vår!

14 mars. Rutans valpar är tre dagar, fyra nöjda små pudlar som har världens tryggaste lilla mamma. Två av valparna är redan tingade till goda nya hem.

Valpkursen som startar den 21 april är redan fulltecknad. Jag hoppas att jag kan få en hjälpinstruktör, annars kan det bli problem - det är ju så tråkigt att behöva säga nej till intresserade hundägare eftersom alla andra valpkurser också brukar bli fulla, speciellt under våren. Fler än åtta kursdeltagare är inte så bra, tio kan möjligen gå med en enda instruktör (om alla deltagare är väldigt strukturerade och gör sina hemläxor ordentligt). Förra våren hade vi så många som 17 anmälningar, men då fick jag med Tove som hjälpinstruktör och det blev en jättetrevlig kurs.
 

13 mars. Leja, Bina och jag har varit i stallet och tittat på kompisarnas morgonträning. Hundarna satt som tända ljus och tittade intresserat och med kännarmin på hästarna som sprang vackert, och efter lektionen fick de hälsa lite på den snällaste av sina hästkompisar. Nästa vecka är mitt knä nog så bra att jag kan vara med igen.


 

11 mars. I natt har jag extraknäckt som barnmorska. Eller heter det valpmorska? Barbro ringde halv elva igår kväll och sa att Rutan (Tripwire Red Night Passion) nog skulle börja valpa, så jag gick dit. Mycket riktigt, Rutan hade redan börjat krysta så smått, tre dagar före beräknad nedkomst. Och när klockan var tre hade lilla Rut fått fyra vackra svarta valpar, två hannar och två tikar. Valpningen gick ovanligt lätt och Rutan var så lugn och så duktig, trots att det var hennes första valpning - visst är det underligt att tikarna vet precis hur de ska göra! Stolt fader är Tungels Ilex.

Igår kväll hade Roslagssektionen kurs i hundtandvård för tandläkaren Mariana Blixt. Vi var tio personer där, med åtta hundar som efter Marianas informativa föreläsning fick sina tänder kontrollerade och rengjorda (hundarnas alltså). Det var väldigt intressant, inte minst eftersom där var pudlar i alla storlekar och åldrar, allt från små toypudelvalpar till stora storpudelhannar, så vi fick tillfälle att se många olika sorters bett. Äldst var min egen Leja, snart 14 år, med alla tänder hela och i behåll.

Och snöar gör det fortfarande...

10 mars. Vår - nej pyttsan, 10 cm blötsnö. Men hundarna är glada åt snön.

Vår lilla Elsie är hemma igen, utmattad efter en vaknatt (förmodar jag) på sjukhuset. Veterinären ringde i morse och undrade om jag möjligen kunde komma och hämta henne lite tidigare än avtalat: "hon längtar hem". Kan inte säga att jag blev särskilt förvånad, Elsie har säkert underhållit hela djursjukhuset med sin kraftfulla och faktiskt rätt vackra mezzosopran.

Hela kalaset kostade 22.397 kronor. Hoppsan tänkte jag, då blir det ingen ny minkpäls i år heller. Men som tur är så har vi ju hundarna försäkrade. Så det blev inte mer än 5.400 att betala för min del - som en vecka på Mallorca, bara. Undrar hur folk gör som varken har råd att försäkra sina djur eller pengar för att bekosta en livsviktig operation. Avlivar de hunden (eller katten, hästen eller vad det är) direkt då, eller låter de den självdö så småningom? Det måste vara fruktansvärt. Hade jag gott om pengar skulle jag avsätta ett par miljoner eller så till en fond för sådana djur. Men det kanske redan finns?

Alla värden i Elsies blodprover var förresten perfekta. Ja, Elsie har ju alltid varit en väldigt frisk och kry liten hund, hon har aldrig tidigare varit sjuk.

Och Leja mår verkligen jättebra efter sin operation, hon är glad och busig som en unghund. Där ser man, man ska aldrig gå och tro att en hund är trött och lite seg av ålder bara, utan direkt misstänka att något är fel och kolla upp hunden ordentligt hos en klok veterinär. Det har jag lärt mig nu.

Vi mötte en dam med pudel i skogen i morse. Eller dam förresten, jag vet inte, kan man kalla den en dam som vanvårdar sin hund? Vet hut och skäms vill jag säga till den som inte sköter om sin hund. Även en pudel måste kunna ställa några krav på livet:

bullet

att få vara rakad (eller klippt) i ansiktet så han ser var han går

bullet

att få klorna klippta så han kan gå som folk

bullet

att slippa kliande skitiga pälstovor

bullet

att få tänderna omskötta så han slipper tandvärk

På tal om det, Pudelklubbens Roslagssektion har kurs i tandvård för hund i Täby ikväll. Det finns platser kvar om du har lust att vara med!

Och ute faller snön fortfarande, i stora blöta flak.
 

9 mars. Kanske är det lite vår ändå? Bilder från rabatten:

Elsie ligger just nu på operationsbordet på Djursjukhuset Albano för att opereras för en akut livmoderinflammation. Hon blev hastigt dålig igår, ingen feber men hade ont, ville inte röra sig och hade en liten flytning. Så jag åkte in med henne akut i morse och har tillbringat över fyra timmar på sjukhuset i väntan på provtagning och ultraljudsundersökning, sittande på olika stolar. Stackars lilla Elsie-pelsie.

Idag fick vi mail från Peppar (Tungels Perrywinkle), som i helgen har varit på sitt - och sin mattes - första inofficiella utställning. Med den äran:

"Trevlig helhet, maskulint huvud med bra nosparti, korrekt bett, vackra ögon, stark rygg, knappa vinklar fram, bra bak, bra färg, rör sig bra när han vill, väl visad." HP och BIR.

KUL, grattis Gun-Britt!

Och vår Husse har idag varit på datortomografi med sin onda rygg.

Och du, by the way: skriv gärna något trevligt i gästboken när du är här och hälsar på - den är inte full än!

7 mars. Charlies dotter Minou (Tip-Tops Princess Mononoke), bara 11 månader gammal, tog certet och blev Bästa Tik på Pudelklubbens utställning i Borås idag. Hon slog en hel bunt vuxna vackra pudeldamer. Grattis från farmor Ebba och hela tjocka släkten!

Och Julia har rullat sig i bajs idag.

5 mars. Slask och grått, usch. Vart tog vårkänslan vägen?

4 mars. Vi har varit på Djursjukhuset Albano med Leja och Julia för ögonlysning och båda två fick godkänt av ögondoktorn. Det känns bra. Leja fick ju en ny lins på Strömsholms Djursjukhus för sex år sedan, och hon har inga som helst problem med synen. Operationen var verkligen värt vad det kostade (även om vi hade kunnat köpa två nya hundar för den pengen, det gick inte på försäkringen på den tiden).

Leja väger 7,9 kg och är 37 cm hög, Julia 7,4 kg och är 36 cm. Det känns som precis lagom mycket vikt för bägge, men de får inte gå upp. Bra med djursjukhusets exakta vågar.

Snön töar sakta bort, men fortfarande ligger det blötsnö kvar på ängarna.


Julia och farmor Leja

1 mars. Vårmånad. Talgoxen har sjungit om vår i flera veckor, mer och mer intensivt, och idag strålar vårsolen på kritvit snö. Nästan som i fjällen. Härligt. Hundarna njuter som galningar på promenaden - och jag också.


 

Till bloggen från maj 2009

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23