Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 4

En blogg, januari-februari 2009


 

Till bloggen december 2008
 

26 februari. Om pudlarna som försvann utanför Konsum i lördags:

En man som var och handlade på Konsum tyckte synd om hundarna som satt bundna och - som han tyckte - frös, så han tog dem med sig hem. Han ringde Roslagspolisen och meddelade att han hade "tagit hand om två pudlar". Dagen därpå gick han tillbaka till Konsum för att handla och band då hundarna utanför. Av en slump var deras matte inne i butiken just då för att kanske få fler upplysningar om stölden och när hon hörde dem skälla utanför rusade hon förstås ut och tog tillbaka sina hundar, överlycklig. Det enda men hundarna hade fått av sitt äventyr var ont i magen av för mycket godis...

"Tjuven" kan inte alls förstå att han har gjort något fel.

Hundarnas matte hade anmält försvinnande till Polisens Sambandscentral, och de har ingen kommunikation distrikten emellan. Är inte det underligt? I dagens IT-samhälle? Av detta kan man lära sig något nytt, igen: ring alla polisdistrikt i landet om du blir av med din hund.

Var och fikade hemma hos Rufus (Tungels Isop) igår eftermiddag. Vilken stilig och mysig liten pudelkille han är!

För övrigt kan jag rekommendera laserbehandling av onda knän, det har gjort underverk med mitt.

24 februari.


Leja: "FY PÅ ER! Inte leka på vägen!"

23 februari. Hurra - idag kunde jag köra bil till Rösjöparkeringen och gå en minipromenad i skogen med hundarna!  Första gången jag varit ute sedan knäoperationen. Massor av blöt snö har kommit och jag gick VÄLDIGT sakta för att inte halka. Och Husse, den envisa rackarn, har varit ute och slungat snö. Han liknar mest en krokig martall med sin onda rygg men med snöslungan som rollator så gick det, fast långsamt. Det tar sig, som gumman sa som hade eld i håret.
 


 

22 februari. Bägge hundarna som stals igår är tillbaka! De hittades bundna utanför Konsum i Vaxholm, där de kidnappades igår. Efter all uppståndelse - bl a en artikel i Aftonbladet - fick tjuven tydligen kalla fötter. Någon hade sett en man med huvjacka som kom gående över torget med hundarna och satte tillbaka dem där han tog dem. Vilken lycka, vi gläds med deras familj!

Tjuven gjorde dock ett misstag: han sågs ta ut pengar ur bankomaten på torget. Så nu kanske farbror Polisen kommer och tar honom.

Vilken tur vi har som har så underbara grannar! Lillemor tog med sig våra uttråkade hundar på månadens stora Pudelpromenad, tillsammans med 25 andra hundar i snögloppet på Rösjöns is. Varken Ingemar eller jag är ju kapabla till några promenader för närvarande. Men mitt knä är mycket bättre nu och jag KAN KÖRA BIL IGEN!


Nej, ingen vår i sikte idag!

21 februari. Två fina små pudlar stals idag vid 12-tiden när de satt kopplade utanför Konsum i Vaxholm några minuter. Ebba (inte vår Ebba) är en svart mellanpudel på 10 år, nerklippt. Hon är inte frisk och behöver medicinera regelbundet, annars blir hon väldigt sjuk. Smilla är en svart toypudeltik i utställningsfrisyr. Hon är bara 15 månader.

Vittnen har sett två vuxna stå bredvid hundarna men inte sett dem gå iväg. Polisen är inkopplad. Ring mig 08-758 95 69 om du vet något.

Matte Ida och hennes två barn - som bara skulle köpa lördagsgodis - är förtvivlade, tillintetgjorda. Jag förstår precis hur de känner sig. Vad du gör - lämna ALDRIG din hund utan omedelbar uppsikt, varken hemma på tomten eller annars.


Kommer våren nu?

19 februari. Sara har rest hem efter tre dagar här, då hon har hjälpt oss med att handla, dammsuga och ta ut hundarna. Nu får vi klara oss på egen hand, vi två gamla skadskjutna kråkor. Men det ska väl bli bättre snart.
 


16 februari.
Husse är hemma igen och barnbarnet Sara, 20 år, har kommit hit från Dalarna för att sköta om oss. Och av Barbro har jag fått en tröstpresent:

HMMM.... VADDÅ PUDELTANT???

15 februari. Tur att vi har snälla vänner och grannar. Tack vare dem får hundarna sina promenader och vi får in tidningen på morgonen. Matte linkar omkring med kryckor och Husse ligger till sängs. Idag får han nog lov att åka in till Danderyds Sjukhus igen, och kräva en röntgenundersökning - han är ju höftledsopererad och man kan ju undra om det är där problemet sitter. Fattar inte varför de inte gjorde det från början.

Igår var Matte i alla fall på Pudelklubbens Mellansvenska Avdelnings årsmöte, körd dit av Kirran (som är ung och frisk, bara 82 år) och hem av Margareta, lika ung hon. Matte känner sig som 102. Men det var roligt att Julia fick det här fina diplomet av Pudelklubben, tillsammans med en blomsterbukett.

Inga särskilt roliga meddelanden från Hundgården idag, alltså (och den här bloggen som ju BARA skulle handla om hundarna).

Jo förresten - på eftermiddagen kom ett roligt upppiggande mail från Linus - Tungels Dashing Dogwood (tack Lotta!) där han bland annat skriver:


Linus
Foto: Lotta Bergwall-Friberg

"...apropå yrke: Matte säger att jag är psykolog eller vårdare av något slag, för jag är så bra på att känna av hur andra mår. Och Rufus (brorsan) är ordningsvakt för han ska alltid påpeka om jag gör något som man inte får. Men ibland så är vi trädgårdsmästare båda två för vi är bäst på att riva mossa i gräsmattan".

Eftermiddag: Husse har åkt in till sjukhuset.

12 februari. Rapport från sjukstugan:


Leja

bullet

Leja har blivit av med struten och går åter på alla fyra, även om det är lite orent.

bullet

Bina och Elsie är återställda och mår bra.

bullet

Husse är fortfarande mest lik en vinkelhake.

bullet

Matte har opererat sitt knä.

Ebba och Julia är fortfarande friska. Nu hoppas vi på bättre tider.

9 februari. Ska eländet aldrig ta slut? Igår kväll trillade Leja i trappan (man ska inte ha för bråttom i trappor när man har en strut på huvudet!), och idag kan hon inte stödja på höger fram. Är hon inte bättre imorgon blir det nytt besök hos veterinären. Och Husse stapplar fortfarande fram, dubbelvikt. Så idag blev det ännu en dag med två sjuklingar i TV-soffan. Tur man har TV.

Men Lejas knöl var inte elakartad. Alltid något att glädjas åt!
 


Elsie
 


Ebba

8 februari. Bina fyller 12 år! Men ser ut och beter sig som 2.

6 februari. Den Vilda Poppy har varit här ett par dagar då Titti, hennes matte, har varit på kurs.

Poppy är en riktig turbohund med mycket egen vilja, men hon är också en väldigt gullig och social liten vovve med stort kelbehov. Julia och Poppy busar mycket och har kul ihop, det kan faktiskt bli lite för kul ibland... Men då griper mormor Bina och mamma Elsie in och ser till att Poppy inte blir alltför vild och galen.
 


Bina och Elsie

Husse har tillbringat dagen på "akuten" på Danderyds Sjukhus och kom hem framåt kvällningen lika dubbelvikt som när han åkte in, med ett helt batteri mediciner. Bland annat lite knark, så nu ska vi ha kul i sjukstugan.

4 februari. Tomas och Mio kom på besök och ljuvlig promenad i solen, på Rösjöns is. Ingemar stannade hemma för att försöka kurera sitt ryggskott. Stackars husse. Och stackars matte, som väntar på en knäoperation. Huset är fullt med sjuklingar!

2 februari. Underbart vinterväder, med sol, ett par minusgrader och en aning ny snö - en riktig vinterdag, en sådan som vi inte blivit bortskämda med den här vintern. Vi har gått en härlig promenad nere på Rösjön och alla hundarna njuter av att sträcka ut på isen, vilken fart de har!

Leja har fått stygnen på magen borttagna, frånsett ett par stycken som måste bli kvar några dagar till. Nu längtar vi efter att hon ska bli av med "struten"! Bina har slickat upp ett sår på en tass, antagligen en rest från den gamla bitskadan hon fick före jul, så nu har hon också fått en strut på huvudet. Och Elsie har problem med en infekterad analsäck.

Så nu äter både Elsie, Leja och Bina antibiotika. Undras om kan kan få klippkort hos veterinären?

31 januari. Molly fyller tre år idag. Hon tillhör inte längre vår kennel, men har alltid en plats i vårt hjärta. Grattis lilla Mollan!

Idag har Elsie haft besök. Hennes tidigare ägare Liz och Linnea har varit här. Det är nu fem år sedan Elsie flyttade tillbaka till oss, och hon har inte träffat sin förra familj på hela den här tiden. Men idag blev det av, och Elsies glädje var inte att ta miste på. Hon har säkert undrat vart de tog vägen och tycker nog det är skönt att veta att de fortfarande finns i livet! Det var roligt att träffa Liz och Linnea igen, det tyckte vi allihop.
 


Elsies flyttning i juli 2000
 

Elsie med Liz och Linnea i januari 2009

28 januari. Från Operans fotograf Hans Nilsson kom en förstoring av Tant Grön (Katja Björner) och  Julia. Jag tycker det var otroligt snällt av honom att göra sig besväret att leta reda på min adress och göra ett foto och skicka. Operan är verkligen en arbetsplats full med fantastiskt rara människor!


Foto: Hans Nilsson, Kungl Operan

Julia och jag har börjat en kurs i klickerträning hos Ekhagens Hundskola. Det är väldigt spännande, jag vet ju ingenting om klickerträning så det är en ny värld som öppnar sig, ett helt nytt tänkande. Katarina, som håller kursen, är välutbildad, påläst och engagerad. Och Julia tycker det är superkul.

27 januari. Idag har Robin (4 månader, 36 cm och 7,5 kg) varit här för sitt livs första riktiga klippning. Vilken otrolig päls de har, alla R-valparna, jag har aldrig sett sådan tjock och bra päls på så unga valpar. Robin är en väldigt snygg liten kille, mycket lik sin far. Men på klippbordet uppförde han sig mest som en ål och var inte alls lika lätt att klippa som sina syskon. Resultatet blev i alla fall, efter några timmar, ganska bra!

26 januari. Nelly (Tungels Nejlika) har varit här på besök. Långhårig, men lika välskött som alltid: inte en tova, välrakad och med välskötta klor. Tack Alison! Och lika mjuk och behaglig som alltid - att den milda Nelly har samma mamma som den vilda Poppy kan man knappast tro. Så här söt blev Nelly efter klippningen:

Och Leja har gått med på en kort promenad idag.

25 januari. Grått och slaskigt småregnigt väder. "Idag får du se vilka som är de verkliga tuffingarna" sa Ingemar när jag gav mig iväg på månadens pudelpromenad. 18 tuffa pudlar och två tuffa bichon friséer (som pudlarna godtog som rasfränder, de ser ju nästan likadana ut) trotsade vädret och kom med på promenaden - inte illa! Hundägare är ett vädertåligt släkte.

En söt liten pudeltik från Visby kom för att paras med Charlie, men hon hade gått över tiden och ville inte. Synd.

Och Lejan mår bättre idag. Tack till alla som har mailat "God bättring" till henne!

24 januari. Stackars lilla Lejan har haft ett jobbigt dygn. Igår morse opererades hon för juvertumör och när hon ändå skulle sövas tyckte både veterinären och jag att det var lika så gott att ta bort hennes gamla livmoder och äggstockar också. Och det, visade det sig, var ett mycket bra beslut - Lejas livmoder var väldigt väldigt ful, den hade till och med rupterat. Där fanns ett hål i livmoderväggen som tarmen tack och lov hade täppt till, men som när som helst hade kunnat ge Leja ett dramatiskt och smärtfyllt slut. Vi har inte märkt att hon har haft problem - ingen feber, inga flytningar - men kanske har hon druckit mer vatten än de andra och hon har nog sett ledsen ut emellanåt. Hon har haft ont, rätt länge.

Jag hämtade hem henne igår eftermiddag och sedan blev det en lång kväll i soffan, med Leja i knäet och natten har varit orolig, Leja har haft ont i såret. Men idag mår hon bättre, hon har både ätit och varit ute och kissat. Hon viftade till och med lite på svansen när husse kom hem från apoteket med hennes mediciner. Hon låg absolut stilla på bordet när vi klippte bort sårtampongerna; Leja förstår och vet precis vad som gäller, en sådan klok och duktig liten hund hon är!

Nu har vi bokat tid även för Bina.

Tack snälla knölen för att du kom, du räddade faktiskt livet på vår lilla Leja!
 

20 januari. R-valparna är fyra månader just idag, och idag har lille Rocky (Tungels Rock´n Roll, 35 cm hög och 7,7 kg tung), varit här för sitt första bad och klippning sedan flytten. Jag trodde han skulle ha synpunkter på behandlingen - han är ju brun gubevars, men han var en veritabel ängel på klippbordet, så snäll och så duktig att stå stilla! Bravo Gunilla!

Rocky ser ut att bli en jättesnygg kille, och vilken superpäls han har: jättetjock och mörkt mörkt brun. Jag vill ha en sån hund!!! Det var roligt att få hit honom igen. Och det tyckte alla tikarna också, bara de hade fått klå upp honom lite först.
 


 

19 januari. Styrelsemöte med Pudelklubbens Roslagssektion här hemma. Det tycker pudlarna är helt gudomligt: sex hundvänliga knän att sitta i, och bli kliad bakom öronen!

17 januari. Karin, matte till Tungels Hortensia (som kallas Muffi Star) skriver på tal om hundars yrken: "Muffi skulle garanterat vara kunglig och åka eriksgata dagarna i ända och ta emot folkets jubel. Som extraknäck trädgårdsmästare. Det måste ju luckras upp och ansas."

Bra yrkeskombination tycker jag. Det blir nog aldrig tråkigt.

14 januari. Har varit med Akvileja hos veterinären. Hon har fått en knöl i ett juver och den har vuxit väldigt snabbt nu under helgdagarna. Lejan har fått tid nästa fredag för operation, vi vill verkligen inte ha några knölar i huset.

13 januari. Lilla Rhonda, dotter till Tungels Magnolia och SUCH Tungels Kardemumma (3,5 månader, 32 cm och 6 kg) har varit här för sin första klippning. En helt bedårande liten varelse! Så söt och så gullig, och så duktig att hantera. Och med superpäls. Det här blir vår nästa stjärna - om inte Rhonda är en blivande champion så vet inte jag hur en sådan ska se ut.
 


 

12 januari. Julias Opera-äventyr är över. Igår kväll visades Nötknäpparen för sista gången den här säsongen. Julia var lite extra "finklädd" med gredelina och bruna rosetter i öronen och en blå rosett (som hommage till Farbror Blå - Hugo Therkelson) i huvudhåret, utöver den vanliga gröna i svansen - hon såg ut som en julgran. Hon var jätteduktig och jag är väldigt stolt över min tuffa lilla pudel - det är ju inte svårt att vara modig om man inte är rädd, och rädd har hon varit (varför kan man väl förstå när man ser råttmasken som skrämde henne på genrepet) men det är glömt nu. Nu längtar vi redan till nästa jul!

Se och hör film från föreställningen - dansmössen dresseras av Petter!

 


Jens Rosén och Natalie Fernandez
 

När vi kom hem "svimmade" Julia i sin säng.

11 januari. Ilex har flugit ner från Arvidsjaur för att träffa Lilla Rut ("Tripwire Red Night Passion"). De två blev väldigt förtjusta i varandra, så nu hoppas vi att det blir riktigt många vackra barn!

Och ikväll är det allra sista föreställningen av Nötknäpparen.

9 januari. Dagen då vi hade biljetter till Nötknäpparen för att gå och se föreställningen tillsammans med barnbarnen Melina 9 år och Max 11 år. Och tio minuter innan vi ska åka, finklädda och förväntansfulla, ringer Ana Maria från Operan: "vi har ingen hund ikväll, kan Julia och du ställa upp?". Jovisst.

Så Farfar och barnbarn åker in till sta´n och Farmor byter till arbetskläder, tinar upp köttbullar, borstar upp pudeln och tar en taxi till Operan. Med blandade känslor; det hade varit kul att se föreställningen tillsammans med Melina och Max, men det är ju också kul att de (och Husse) faktiskt får se Julia på scenen. Dessutom var det ju roligt att efter föreställningen få visa barnbarnen (och Husse) hur det ser ut bakom scenen.

När vi kom blev Julia mycket välkomnad och kallad "Vip-Vik-Prick". Hon tyckte det var väldigt kul att vara tillbaka på scenen igen, hon gick in före dansarna i sina entréer och gjorde en fin föreställning trots att det var en för henne främmande ensemble. Duktig duktig vovve!

7 januari. Vardagen är tillbaka, alla helger är över och alla barn och barnbarn har rest hem igen, rena och fina efter årets sedvanliga julbad i hyrda Myspoolen. Alla var där, utom Sara som besöker släkten i Californien. Och hundarna förstås, de satt hemma och grät övergivet...

Pudlarna älskar när alla barnbarnen kommer och hälsar på och det blir liv i luckan med mycket spring, skäll och bus. Men sedan är det allt rätt så skönt när vi blir ensamma igen och lugnet sänker sig över huset.

3 januari. Jag är jätteglad! Julia har  glömt sin scenskräck och har återfunnit sin glada självsäkerhet. Igår var hon väldigt duktig i föreställningen av Nötknäpparen och i dagens föreställning var hon sitt gamla glada jag och genomförde sin roll i "Nötknäpparen - Petter och Lottas Jul" i det närmaste perfekt.

Hon dansade med hög svansföring in med Farbror Blå, hon satt snällt på kälken och tittade intresserat på dansarna och publiken, hon stannade kvar på på scenen i köket och "stal pepparkakor" från bordet, hon sprang ut från köket tvärs över scenen som hon ska, hon blev jagad rätt väg av råttan i drömscenen och hon visade upp sig i slutscenen och i applådtacket med hög svans. Hon har glömt de läskiga upplevelserna och tycker det är roligt på scenen igen - mycket tack vare Jens Rosén, som dansar Petters roll och som hanterar Julia så fint. Jens ska få en stor bukett skära rosor av Julia sista föreställningen den 11:e!


Foto: Kungliga Operan

2 januari. HURRAAA!!! Julia var jätteduktig på Operan ikväll!

Film från Nötknäpparen

http://www.operan.se/templates/ListingIndex.aspx?id=1663

1 januari. Funderingar på nyårsdagen, efter TV:s nyårskonsert i Wien:

"Fanns universum före big bang?
Var vårt big bang bara ett av många big bang?
Var det ett bra eller dåligt big bang?
Borde man ha funnits efter annat big bang?"

Ett tänkvärt citat från Bodil Malmstens fantastiska blogg... men pudlarna sk-ter nog i vilket.

Till bloggen från mars-april 2009

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23