Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 2

En blogg - oktober/november 2008

Till bloggen maj - september 2008!

30 november. Första advent, och i alla Skarpängs stugor lyser adventstjärnor och ljusstakar. Vi bor i Idyllien.

På månadens pudelpromenad kom trots trist väder och leriga ängar 21 pudlar plus Kompis, en väldigt söt cockerspanieltik. Bina var på ett jäkla humör och rök ihop med Julia om en lussebulle, och Leja kom sin vana trogen omedelbart för att hjälpa till. Hon missar aldrig en bra fight. Charmiga tikar vi har ibland. Bina tror att hon kan bestämma över alla andra, men Julia håller inte alls med om det... Är man operastjärna så är man.

Vi lär finnas med i decembernumret av "Härliga Hund".


November Poodle Walk
 


Foto: Anna Öberg

28 november. Repetition av Nötknäpparen med Julia på Operans stora scen. Sååå roligt!!!

26 november. Lilla lakritsprinsessan Rhonda har flyttat till sitt nya hem hos Ann-Christin och Lasse på Lidingö och en överlycklig Molly har flyttat tillbaka till sin familj. Så nu är det "bara familjen" här hemma, och det är väldigt tomt och tyst i huset.

Rhonda är såld med "bibehållen avels- och utställningsrätt" och kommer alltså om allt stämmer att få en kull valpar hos oss om några år. I morse fick hon följa med på sitt livs första skogspromenad. Hon pulsade glatt fram i snön klädd i sitt nya täcke; en väldigt framåt och orädd liten hund. Sedan blev det bad och klippning, och en duktigare valp i badkaret och på klippbordet har vi aldrig haft. Se Rhondas bad på  video.

Elsie blev väldigt intresserad av Rhondas lilla flyttväska och gick bums och la sig där. Vill hon också flytta hemifrån tro?


Ann-Christin och Lasse


Molly flyttar hem

Vi kommer att sakna Molly, som nu övergår helt i sin foderfamiljs ägo. Men nu blir det i alla fall lite mer plats i sängen på natten... 


Så var R-kullen, Rosen-kullen, ett avslutat kapitel, för vår del.
Men vi finns självklart alltid här för dem om de behöver oss.

Tack Tove, för att vi fick låna din fina Charlie!


Robin Hood
 

25 november. Repetition på Operan med Julia, tillsammans med baletten. Så många begåvade unga dansare det finns! Och som repetitörerna sliter, hela tiden med glatt humör och många skratt. Agneta som håller i det hela kan varenda steg i baletten tror jag, och dansar före på repetition. Och pianisten som sitter hela dagen och spelar Tjajkovskij... Otroligt roligt att få vara med och se på.

Jag är också imponerad av vår lilla pudeltjej som orkade med hela dagen, med svansen i vädret. Hon är verkligen en tuffing! På fredag och nästa onsdag är det scenrepetition och den 6:e december har Julia sin första föreställning. Yalla, en av de andra "Prickarna" - de är tre stycken som alternerar - var också med på dagens repetition. Yalla ingår i det lag som kommer att dansa i premiärföreställningen den 4:e december.


Molly och baletthoppan Julia

24 november. SNÖSTORM!

Bara lilla Rhonda är nu kvar av våra små rosenknoppar. Hon har sovit på golvet nedanför min säng hela natten och gick ut i snöstormen för att kissa strax före klockan åtta. Sedan var hon lite moloken, "inga brorsor att leka med, vad ska jag göra nu då?", så jag plockade fram några nytvättade mjukisdjur och då kom fröken igång med att leka igen, tillsammans med sin mamma. Men lite ensamt är det nog i hundkorgen, utan brorsorna.

Har badat och klippt Julia, inför repetitionen på Operan imorgon, och Molly inför hennes flyttning tillbaka hem till hennes egen familj på onsdag.

Rockys matte Gunilla ringde och rapporterade "allt väl". Rocky är glad, kelig och rolig, och äter och sover som en snäll liten pudelvalp ska. Efter fem minuter ute i snöstormen vill han bli buren. "Han är så gullig - och vi har såå trevligt" sa Rockys nya matte.

23 november. Så har också vår lille chokladprins flyttat, nybadad, nyrakad och klippt. Rocky bor nu i Spånga, hos Gunilla och Eddie som har varit med på alla pudelpromenader hela sommaren och hösten, för att träffa många pudlar och bekanta sig med våra hundar ordentligt. Vi hoppas förstås att Rocky kommer att vara med oss på många många promenader framöver!
 


Rocky är flyttklar


 

Glad telefonrapport från Birgitta och Robin: bara bra allting, Robin sov snällt hela natten, äter bra, kissar ute och är pigg och glad. "Vi älskar honom redan" sa Birgitta.

22 november. Idag var det sol och massor av nysnö som valparna lekte, simmade och dök i, för att sedan komma in som riktiga små snögubbar. Jättekul tyckte de!


 

Idag  har Robin flyttat hem till Birgitta och Per-Axel i Djursholm. De har haft flera hundar förut, bland annat en storpudel, och Robin kommer att få kul hos dem, med alla deras barnbarn att leka med emellanåt.


Robin är flyttklar


 

21 november. Igår kväll var veterinären Annika Elmén här och besiktigade valparna och vaccinerade dem mot parvo, kennelhosta, valpsjuka och HCC. De blev också chipmärkta, som vanligt av Brita Ahlzén. Så nu är de färdiga för entré i stora världen och imorgon flyttar Robin. De kommer att bli tomt efter dem - men lite skönt också när livet går tillbaka i sina gamla banor och vi kan ägna oss åt lite andra aktiviteter igen!
 

Jag har varit ute och tittat på kennel Gouckas jättefina pudelvalpar. I den kullen finns ännu någon valp som inte hittat sitt nya hem och jag blev speciellt förälskad i lille Norman, en kaxig och jätterolig liten pudelpojke. Det är synd att man inte kan ha en hanhund i huset,  men det skulle ju bli alldeles för stökigt med fem tikar som löper allt emellanåt.
 

20 november. Elsie är skendräktig igen. Det kommer "som ett brev på posten" nio veckor efter avslutad löpning och är jobbiga dagar för både henne och oss. Hon samlar ihop alla pipdjur i huset och bäddar ner dem i våra sängar, och sedan ligger hon där och och gråter för att "bebisarna" inte vill äta. Skulle verkligen vilja kastrera henne så hon slipper ha det så här, men hon sa ju uttryckligen till hundprataren att hon inte vill det.

Se video
 

Valparnas mormorsfar Tiger har fyllt 13 år, still going strong. En härlig hund!


Tiger

Några vänner, uppfödare och pudeldomare - bland andra den smått legendariska pudelspecialisten "Cirran" - har varit här idag på "valptitt". Det var lika trevligt som alltid. Det är ju så roligt att få visa upp våra fina bebisar och prata pudel med likasinnade.


Cirran med Rhonda
 


Barbro och Robin


Barbro och Rocky

19 november. Hade klippkurs för SPK Roslagen igår kväll. Ebba fick följa med som "kurshund" och var väldigt stolt och glad över att bli utvald. Våra hundar brukar få turas om att följa med när jag ska hålla kurs och det är verkligen rörande att se hur lycklig den hund är, som ensam får följa med på någon aktivitet - "YIPPEE, BARA JAG!". På avslutningen av valpkursen var farmor Leja med. Det är fantastiskt att se en nästan 14-årig hund som uppträder som en unghund och kan visa alla moment på lydnadskursen med schvung och bravur! Alla övningar sitter där de ska, ingen Alzheimer där inte.

18 november. Julia ligger trea på listan "Årets Mellanpudel 2008". Då är ändå inte utställningen i Finland inräknad.

Igår kväll fick valparna roa sig själva medan vi satt i vardagsrummet och såg på TV. Först bajsade alla varsin jättestor hög mitt på köksgolvet. Sedan drog de ut vattenskålen och lyckades med gemensamma krafter vända den upp-och-ner. Sedan åkte de bajskana i kladdet. De som var alldeles nybadade.

16 november. Första snön, stora blöta flingor. Fick lov att föna alla sex tikarna torra efter skogspromenaden.

Valparna har blivit åtta veckor och är jättestora, pojkarna väger 3550 gram vardera och Rhonda 2750. Pappa Charlie, som tidigare var vår största åttaveckorsvalp, vägde 3500 gram och mamma Molly 2700 gram vid samma ålder. Vildarna har aptit som ett helt stall med hästar, äter snabbt upp sin egen mat och går sedan runt och stjäl från de vuxna hundarna. Då får de en hel del snytingar men också en hel del extra käk. Och Molly ger dem fortfarande en slurk mjölk emellanåt.
 


 

Det är emellanåt väldigt livligt i vårt kök med nio busiga pudlar och det händer att vi funderar på att sälja av hela gänget och köpa en sköldpadda.

12 november. Dagens hundpromenad blev en geocaching-utflykt till Hagbyskogen tillsammans med Tomas och Mio. Vi hittade två olika "skattlådor", Hagbycachen och Fjäturscachen, efter en hel del bergsbestigning, Tomas med Mio hängande i en sele på magen. Och hundarna hittade en mink, som de skrämde in under en sten. Sedan luktade det mink om hundarna. Och Mio somnade, hängande i sin sele.


 

Valparna är knäppa: vi har tre härliga hundkorgar och ett antal mjuka fällar i köket. Som de använder att kissa i/på. Sedan tränger de ihop sig alla tre under den lilla pallen och sover gott på tidningarna. De vaknar varje morgon mellan sju och halv åtta och ropar: "dags att vakna, matte, vi är JÄTTEHUNGRIGA!!!" Då är det bara att kånka ner tre vildingar till köket och laga morgonmålet. Sedan går matte upp för trappan och skurar golvet i gamla köket, där de tillbringat natten. Och varje dag avslutas med skurning av köksgolvet, sedan valparna nattats i gamla köket. Det börjar bli dags för dem att flytta, innan mattes skurknän blir permanenta...

11 november. Idag mötte jag en annan hundägare i skogen. Hon hade liksom jag slutat promenera i vår egen skog och i stället tagit bilen för att rasta sina hundar i en skog längre bort. Hon var minst lika upprörd som jag. "Det ligger ju toapapper och bajs överallt i vår skog" sa hon. Sedan den ena av hennes hundar hade rullat sig i människobajs och den andra hade ätit "använd människomat" (hundar gör ju faktiskt så ibland) och sedan spytt upp hela härligheten i bilen har hon inte promenerat i Rösjöterrängen mer. Och jag kunde ju trösta henne med att mina hundar (Julia respektive Ebba) har gjort exakt detsamma efter orienteringstävlingen, så jag vet precis hur kul det var. Vi är många som nu måste ta bilen och åka iväg för att rasta våra hundar i stället för att promenera ner till ängarna; ännu en miljöeffekt av orienteringstävlingen 11-12 oktober.

Fick svar igår från Danderyds Kommun på min skrivelse. Tävlingen har "satt Danderyd på kartan" (!) och nästa år är det säkert fint igen, trodde man. De har nog inte varit nere och inspekterat eländet. Om du bor i trakten och är drabbad kan du skriva till Danderyds Kommun, Slottet, 182 63 Danderyd och klaga. Det här får aldrig, aldrig hända igen.

Peppar (Tungels Perrywinkle) har varit här för klippning. Han var riktigt söt när han var klar - och vilken fantastiskt härlig päls han har! På måndag fyller N-valparna två år. Tiden går.

10 november. Det har varit ett innehållsrikt veckoslut. I fyra dagar har Helene och hennes familj från Dalarna varit hos oss och till Fars Dags-middag kom också Tomas med sin familj. Det blev livligt och full rulle med kurragömma, lekar och musik - och så har alla barnen förstås lekt med valparna. Till slut somnade Max och Julia i soffan.
 


 

Så har det varit ridning (för mormor), besök hos hundprataren (med Ebba), valp/grundlydnadskursen, vinprovning, besök av Mollys familj, kurs i utställningsklippning. Med mera. Thank God it´s Monday.

8 november. Mulet och grått ute, men valpkursarna ställer upp i alla väder. Nu återstår bara en gång på kursen, tyvärr, nu när alla känner varandra och hundarna utvecklas från vecka till vecka. Lobelia, som fyller tre år idag (och som vi sjöng och hurrade för på kursen!), är det särskilt roligt att se. Hon har vuxit så otroligt sedan hon kom till Carina och Rickard, har fått ökat självförtroende och blivit en så glad liten pudel.
 


Rickard och Lobelia
 

6 november. Idag ska man äta Gustav-Adolf-bakelser. Fast de är ju inte särskilt goda.

Hundtrimmern jag köpte, av märket MarQuant, var helt ok men skären som hörde till var inte så bra. Så jag satte på ett Osterskär och då fungerade det perfekt. Sammanlagda kostnaden blir alltså 749 kronor, att jämföra med tvåtusen för Ostern.

På lördag fyller L-kullen - Linnea, Lobelia och Lotus - tre år. Mina tankar går speciellt till lille Lupin, som trillade nerför en trappa och bröt nacken 12 veckor gammal, efter bara tre veckor hos sina nya ägare. Så sorgligt. När jag ser de här småttingarna som vi har här nu, som vid knappt sju veckors ålder galant klarar av trapporna i trädgården, tänker jag att Lupin måste ha haft maximal otur.

Våra bebisar är superaktiva och är ute och leker på tomten i flera omgångar varje dag, både i dagsljus och i mörker. Framåt och orädda!
 


Rocky and Robin


Rhonda
 


Lilla Molly matar sina stora barn

4 november. Har varit på lågprisvaruhuset Jula och köpt en hundtrimmer för 349:-. Och då hör det dessutom två skär till (ett skär till Osters klippmaskin kostar, bara det, 400:-.) Ska prova den för att se om det är något att rekommendera till andra.

1 november. 6 veckor! Registreringshandlingarna kom igår. Det är alltid lika spännande att få nya stamtavlor - och de här är ju alldeles ovanligt tjusiga; med tungelspudlar på både fädernet och mödernet...

Valparna väger nu mellan 2 och 2,5 kg alla tre - riktiga små tjockisar är de, tänk att lilla Molly har varit så duktig på att mata barn. Nu äter de riktig mat med god aptit fyra gånger om dagen och får bara en liten slurk då och då av sin snälla mamma. Idag sken solen och valparna har fått vara ute och leka en stund på tomten, oj vad det var kul! När de får chansen att gå ut på köksterrassen springer de ut och bajsar, de är väldigt intelligenta små pudlar alltså. Men det sker ju en och annan olycka också utanför tidningarna på köksgolvet, och att städa golvet är verkligen inte det lättaste med tre busiga fripassagerare på levangen.
 


Solen sken också på oss på valpkursen. Alla valparna gör framsteg och det är väldigt roligt! Men Elsies dotter Poppy fick jag lov att lägga ner i backen en stund: hon är en sann brun mellanpudel, envis och tjurig, precis som hennes mormor Bina var en gång i tiden. Bina, som nu är världens bästa hund! Så det är ju gott hopp även för Poppy, även om hennes matte just nu har ett styvt jobb med henne.

Visste förresten ni att den genomsnittliga hunden är Stockholmare och av rasen schäfer eller labrador, bor i en barnfamilj, heter Ronja eller Bamse och är fem år gammal. Allt enligt statistik från SCB och Svenska Kennelklubben. Värdelöst vetande... men rätt kul.

En av mina vänner har råkat ut för ett otäckt tillbud med sin cocker spaniel. Akta dig för "flexikoppel"! Om det kan du läsa om du klickar här.

30 oktober. Valparna tillbringar nu hela dagarna nere i vårt kök tillsammans med oss och övriga flocken. Det har gått alldeles ovanligt bra från första början och alla tikarna är ovanligt snälla mot de små, kanske för att valparna är ovanligt lyhörda. De har ju en mycket duktig liten mamma, som har lärt dem gott valpuppförande. Men kökshanddukarna åker ju ner på golvet allt emellanåt för att få sig en omgång av en liten tiger.

Nu får de riktig mat tre gånger om dagen, men de äter också en hel del av det mamma Molly bjuder på. De har också varit ute en kort sväng i gröngräset, vilket bara var väldigt roligt. De är verkligen inga fegisar.
 


 

Ute i skogen har Danderyds Kommun satt upp stora skyltar "Värna om miljön i Danderyds Kommun" med vidhängande hundbajspåsar. Jättebra. Men nog känns det som ett hån mot hundägarna när man ser våra ängar och skogsstigar som förvandlades till lervälling av orienterarinvasionen den 11-12 oktober. Och allt äckligt människobajs som nu ligger lite varstans i skogen...

Jag blev så arg så att jag skrev ett brev till kommunen. Klicka här om du är intresserad.
 

26 oktober. Fem veckor gamla och två kilo tunga! Registreringsansökan är insänd och valparna registreras nu som Rhonda, Rock´n Roll ("Rocky") och Robin Hood ("Robin"). Alla tre är namn på olika rosensorter.


Rhonda

Helgen har varit full av aktiviteter och det har varit många besökare hos valparna: Charlies familj har varit här (valparna fick sitt livs första presenter: varsin härlig tuggknut av sin pappa), Mollys familj har varit här (till Mollys ofantligt stora glädje förstås) ett par valpköpare och några grannar har varit här, och valparna har fått bekanta sig lite närmare med hela vår hundflock nere i köket. Imorgon blir det dags för dem att flytta ner i vårt kök och få umgås mer med alla våra tikar hela dagarna. Och så har vi förstås varit på månadens stora pudelpromenad i höstrusket på våra numera ganska leriga ängar.
 


Ville


Mimmi


Maja

Nu är alla hundarna ganska trötta och njuter av att slappa i "hundsoffan" i köket. Och Molly leker med sina barn.
 


 

23 oktober. Bina mår mycket bättre idag och har fått gå med på en skogsronda, i koppel och sele för säkerhets skull. Vi har fortfarande en fantastisk brittsommar-höst och rosorna blommar fortfarande ute i trädgården. Liksom i valphagen!  Valparna kommer att få namn efter olika rosensorter, som alla börjar på bokstaven R. De är så stora nu att det nästan ser onaturligt ut när lilla Molly ammar sina stora barn.


 

22 oktober. Stackars Bina har gått och fått nackspärr. Hon ser ut som en ostkrok i kroppen, med ryggen i båge och med huvudet vridet åt höger. Vi var på Albano Djursjukhus igår, där hon fick två sprutor plus två sorters tabletter att medicinera med under ett par veckor. Så nu blir det att få den damen att ta det lugnt ett tag framöver. Hur nu det ska gå till, hon är ju en ovanligt sprallig gammelmormor.

20 oktober. Oj vad valparna är pigga och roliga! Vi tycker att det här kanske är vår livligaste kull hittills, de är ovanligt aktiva och busiga. Nu äter de lite Semper Kalvfrikadeller morgon och kväll och snart är det dags att introducera lite torrfoder. Vi kommer att ge dem Royal Canins foder, som vi har gjort med alla andra kullar, det brukar vara populärt.

Julia har varit på scenaudition idag och nu har hon fått anställning som premiärdansös i Operabaletten. Hon är väldigt mallig. Julia är de tre ljusa prickarna som syns mitt i bilden...

18 oktober. 4 veckor! Valparna är väldigt livliga och roliga, de skäller och ylar och busar med varann och med mamma. Det är härligt att se deras små svansar gå som propellrar när vi kommer in till dem. Och att se Molly leka med sina barn, hon gullar med dem och biter dem över nacken så hela deras små huvuden försvinner in i hennes gap, det ser nästan otäckt ut. Varje ny leksak undersöks ivrigt, och de ser omedelbart om något nytt hamnat i hagen, nya mjukisdjur attackeras vilt. Vilka namn de ska få i sina stamtavlor är ännu inte beslutat (tack alla för alla fina förslag!) men vi lutar åt att ge alla tre namn efter olika rosensorter. Det finns många fina rosennamn som börjar på R!
 


 

På måndag ska Julia tillbaka till Operan för en andra audition, den här gången på Stora Scenen. Vi får väl se om hon står rycken, Lille Prick har fyra entréer i föreställningen och i två av dem ska han/hon kunna vara lös på scenen och spela lite teater. Då måste man vara både glad, orädd och lydig...

16 oktober. Julia och Ebba har varit på audition på Operan. De vill bli premiärdansöser (förstås!) och söker till rollen som Lille Prick i  i Nötknäpparen, "Petters och Lottas jul".

Se också

www.operan.se/pudel.

15 oktober. Utvecklingen går jättesnabbt och stora händelser sker nu varje dag! Valparna har fått "första köttfärsen" - som blev kalvfrikadeller från barnmatsburk, jag vet ju inte om jag vågar ge så små valpar rå köttfärs efter alla köttfärslarm. Det var i alla fall väldigt populärt! Efter lite klafsande i fatet slickade alla tre glupskt i sig varsin portion frikadeller, sedan kom mamma Molly och diskade tallriken. Som sig bör.
 


 

De leker mycket med varandra, skäller, morrar och "bits" (jodå, man kan redan känna att små tänder är på väg att bryta fram) och är väldigt intresserade av alla nya leksaker de får in i hagen. Julia har börjat hoppa in och ge dem små presenter, pipleksaker, mjukisar och ett och annat halvruttet äpple. Snäll moster, eller hur!

Vi funderar nu: vad ska valparna få för namn i registreringsbevisen? Blommor på bokstaven R, svenska eller engelska? Helst namn som kan användas i vardagslag eller som lätt kan förvandlas till lämpliga smeknamn som börjar på R. Ska gå till biblioteket idag och bläddra i svenska och engelska floran för att få lite nya idéer. Kanske någon har några förslag? Maila mig!

13 oktober. Idag var det en stor dag i små valpars liv - de har flyttat från valplådan ut i "hagen". Det var ett förfärligt pipande till en början: det var rätt läskigt att komma från tryggheten i lådan och bege sig ut i Stora Världen. Men mamma kom och tröstade med en skvätt mjölk och sedan var det bara KUL att ha utrymme att springa och busa med syskonen!


 

Penny i Kristiansand har skickat ett långt roligt mail med fina bilder. Här är Prinsessan Penny i egen hög person, visst är hon vacker!

11 oktober. Vakna busiga valpar fyller tre veckor idag, och de har redan lärt sig skälla, morra och busa med varandra. Nu börjar de blir roliga! Och nu är det snart slut på friden, snart är det dags för dem att flytta ut från den trygga valplådan och börja äta "riktig mat". De vaknar omedelbart när vi kommer in i valprummet och pratar med dem och de gnyr högt av glädje över att få sällskap. Speciellt den bruna hannen är mycket sällskaplig (han är ju brun!) och har redan lärt sig att skrika riktigt högt.

Nere på våra Rösjöängar och i skogen pågår i helgen jättestora orienteringstävlingar - bland annat 25-mannaorienteringen - med 9.000 deltagare plus ett otal funktionärer, militärer, försäljare och övriga intresserade. Ängarna är fullproppade av parkerade bilar, tält, start- och målfållor, scener, bespisningsvagnar, toalettvagnar, duschar, försäljningstält osv. Av gräset återstår inte mycket, det är mest lervälling överallt, och överallt i skogen står det gubbar och kissar - nu kan vi inte plocka mer svamp där i år. Det känns som om våra jungfruliga ängar och skogar har blivit våldtagna. Jag förstår inte varför man inte håller sådana stora tävlingar ute på landet i stället för i Danderyds och Täbys kommuninnevånares enda gröna rekreationslunga? Snacka om miljöförstöring.
 


Parkering


Gräs???


Mål


8 oktober.
Varit på föreläsning hos Försäkringsbolaget Agria. Det var den otroligt kunniga och trevliga veterinären Lars Audell som talade i över tre timmar om artrit, armbågsdysplasi och höftledsdysplasi hos hund. Mycket intressant och lärorikt - en del var bekant sedan kurserna på Veterinärhögskolan om hälta hos häst, men mycket var nytt för mig. Lite futtigt tycker jag det är av Agria att ta betalt (även om det bara var 100 kronor) av oss gamla uppfödare som varit trogna Agria-kunder i över 40 år.

Den trådlösa telefonen får vi leta efter flera gånger om dagen. Molly envisas med att hämta den, ibland ligger den tillsammans med valparna i valplådan, ibland i sängen i valprummet, ibland nerbäddad bland fällarna i någon av hundkorgarna i sovrummet. Vilken knäpp hund, har hon inte märkt att den inte växer lika fort som de andra tre?

6 oktober. Två veckor och två dagar gamla väger valparna nu omkring ett kilo vardera. De har fått sina små vassa klor klippta och har ätit sitt livs första avmaskningspasta. Smask, smask.

Tomas (sonen som är pappaledig, vad bra de har det nuförtiden...) har varit här på lunch och höstpromenad med ettårige Mio. Mio är en glad och tuff liten kille som oförskräckt plöjer sig väg fram bland alla pudlar i vårt kök. Efter gårdagens ihållande regn och storm sken solen idag igen över Skarpäng, härligt.

4 oktober. Start för valp/grundlydnadskursen med åtta mysiga toy/dvärg/mellanpudlar. Ovanligt ordningsamma valpar! Vädrets makter var vänliga mot oss och solen sken på ängarna vid Rösjön.

Man kommer att anordna en stor orienteringstävling - "25-manna" eller vad det nu heter - nästa veckoslut, och håller som bäst på att bygga upp duschar, omklädningsrum, startplats, podier för prisutdelning osv, så det är ganska stökigt på våra vanligtvis så pastorala ängar. Stora lastbilar och maskiner trasar sönder marken och det vimlar av folk som bygger. Nästa helg kommer skogarna i Rösjöterrängen att vimla av orienterare och valpkursen får skjutas upp en med en vecka. Kunde de inte hålla såna stora tävlingar någonstans ute på riktiga landet i stället för i vår vackra gröna lunga?


2 weeks

Alla Mollys tre valpar, två veckor gamla, har öppnat sina ögon och ser sig förvånat omkring på omvärlden. Elsie har vid ett par tillfällen (det är kul att se hennes noggranna planering: "nu gick Molly, nu smiter jag upp när ingen ser") försökt stjäla sig till lite egen tid med valparna, till Mollys stora förtret. Men snart kommer Molly väl att dela med sig av sina barn och ta emot lite hjälp av de andra. Så brukar det bli.

3 oktober 2008. Imorgon blir valparna två veckor och Ettan har öppnat sina ögon idag, några dagar senare än vanligt - men så är de ju också födda fyra dagar för tidigt. De vinglar omkring på ostadiga ben i sin valplåda, de växer otroligt fort och Molly är så duktig med dem. Hon är ingen curlingmamma utan kan nu lämna dem långa stunder - men hon ser noga till att de är mätta, rena och nöjda.

Idag har vi haft vi besök av Anita och Kjell med Tungels Flower-Power (Felix) och  SUCH Tungels Humle (Hugo) från Umeå, två härliga, glada och välskötta pudelpojkar. Det är härligt att se hur de känner igen sig och sin gamla flock när de kommer hit, även om det är långt mellan varven. Återseendet var glatt och alla våra tikar, även Molly, tog dem till sig direkt när de kom. Felix är mormorsbror till valparna i valplådan. Han är sex år gammal och har fortfarande en vacker mörkbrun färg.

Att Hugo inte har fått några parningar är ett mysterium, en så otroligt vacker och trevlig hanne! Jag önskar att jag själv hade någon lämplig tik till honom...


Uppvaktande kavaljerer!


Felix


Hugo

Till bloggen från december 2008

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23